Gevolgen noodweer voor de route in het Rijnland


Laatste update: 230 juli
De meeste problemen lijken voorbij. 

Volgens de site van Vrienden van Voetveren zijn de veren over de Maas bij Wellerlooi en Kessel weer in de vaart. Tot Vlodrop (pag. 106) kun je dus weer de route in het boekje volgen.Ben je avontuurlijk aangelegd, dan kun je natuurlijk ook kijken of de route in het boekje ook daarna weer overal begaanbaar is. Laat me in dat geval even weten hoe het daarmee gesteld is, dan kan ik deze pagina weer actueel maken.

Klik hier voor de GPS-track van een omleidingsroute die waarschijnlijke en zekere problemen omzeilt.
Deze omleidingstrack bestaat uit 3 op elkaar aansluitende deeltracks:

1 Asfaltroute Rur

Volg deze omleidingstrack als je zeker wilt zijn dat je niet over modderige of beschadigde onverharde wegen hoeft te fietsen. De hoofdroute in het boekje volgt tot Duren tientallen kilometers grindweg direct langs de Rur. Die wegen kunnen te leiden hebben gehad door het hoogwater.
Heb je geen navigatie dan kun je de Asfaltroute voor etappe 4 en 5 gebruiken, die in het boekje beschreven wordt op pag. 162-165. De track vermijdt ook het eerste stukje langs de Rur na Vlodrop; de asfaltroute in het boekje begint een paar km later.

2 Düren - Remagen
De omleidingstrack vermijdt hier twee mogelijke problemen:
– Vies water dat is blijven staan onder een viaduct voorbij Euskirchen ((pag. 112, km 14,0). Een fietser rapporteerde dat 21 juli, dus ik denk eigenlijk dat dat water nu wel weg zal zijn.
– Het smalle pad langs de beek, net voor je Flerzheim (pag. 113) binnenkomt, is beschadigd. Het gaat echter maar om een stukje van 100 m, dus mocht je geen navigatie hebben dan kun je hier ook even afstappen.

3 Remagen - Bad Breisig
Een paar km voorbij Remagen zijn de bruggen over de Ahr weggeslagen of zodanig beschadigd dat ze alsnog kunnen bezwijken. Bovendien loop je hier de mensen die de ravage opruimen of bezig zijn de schade te herstellen waarschijnlijk in de weg. Ook voor avontuurlijk ingestelde fietsers is het dus beter hier niet het boekje maar de omleidingstrack te volgen. Die wijst je naar het veer bij Kripp en loopt daarna langs de andere Rijnoever tot Bad Hönningen, waar je met het volgende veer naar Bad Breisig oversteekt en weer op de route zit. Ook zonder navigatie zal deze omleiding niet moeilijk te volgen zijn omdat er ook hier een bewegwijzerde fietsroute loopt.

Campings
De camping in Koblenz zegt op zijn website te hopen 4 augustus weer open te gaan; overige campings langs de Rijn zijn al weer open, hebben geen website of zeggen niets over het al dan niet weer open zijn.