Gezond blijven
zadelpijn fietshouding overige gezondheidstips
Tips tegen zadelpijn
- Schaf een anatomisch zadel aan en stel dat goed af (met de punt iets naar beneden).
Een anatomisch zadel heeft een gleuf(je) in het midden, zodat je gewicht vooral op je zitbotjes drukt en niet op het weefsel daar tussenin. - Sommige fietsers hebben goede ervaringen met een zadeldekje van tempur.
- Draag fietsbroeken met een synthetische zeem in het kruis. Een goede fietsbroek heeft geen naden aan de binnenzijde van de dij of op de plaatsen waar je zit. Zo worden huidirritaties en wondjes tegengegaan.
- Draag steeds schone, gewassen fietsbroeken. Bezwete broeken bevatten meer bacteriën en ademen ook minder goed. Doe een bezwete fietsbroek na het fietsen snel uit.
- Houd de huid zoveel mogelijk schoon en droog, bv. met talkpoeder (bv Zwitsal babypoeder).
- Zorg voor een goede hygiëne na toiletbezoek.
- Smeer pijnlijke plekken vooraf in met zinkzalf of met Bepanthen.
- Ook af en toe een stukje lopen of op de pedalen staan helpt om in de verdrukking gekomen weefsels te laten herstellen.
- Meer over zadels en zadelpijn vind je op de site van de Fietsersbond.
Een anatomisch zadel |
Fietshouding
- Een frame in de juiste maat en passend bij je fietshouding is van het grootste belang. Een goede fietsenmaker kan je helpen bij het vinden van de juiste instelling van zadel en stuur. Als een en ander niet optimaal op je lichaam is afgesteld, raak je veel eerder vermoeid en kunnen pijnklachten ontstaan.
- Een slapend of branderig gevoel in de voeten kun je voorkomen door schoenen te dragen met een stevige zool. De druk die je op het pedaal uitoefent wordt dan beter verdeeld over je hele voet. Je voeten af en toe verzetten kan ook helpen: de druk wordt dan weer even anders verdeeld. Zie ook het stukje over schoenen onder Fietstips > Schoenen en kleding.
- Tintelende vingers en andere handproblemen kun je tegengaan door van tijd tot tijd houding van handen en armen te veranderen. Dit gaat het makkelijkst met een bar-ends stuur of een vlinderstuur. Ook fietshandschoentjes met verende kussentjes kunnen de klachten helpen voorkomen.
- Als je op slechte wegen (zoals in Midden-Italië) snel last krijgt van polsen of rug kan vering helpen. Vering maakt je wel iets langzamer, omdat een deel van je energie in de vering gaat zitten.
Overige gezondheidstips
- Voor de meesten van ons is het wijs na een aantal dagen een rustdag in te lassen. Dat is tevens handig om de was te doen (of te laten doen).
- Als je onder bomen of in hoog gras fietst of kampeert, loop je het risico op een tekenbeet, vooral als je schaars gekleed bent. De teek kan twee vrij ernstige ziekten overbrengen: de ziekte van Lyme en FMSE (teken-encefalitis). Zie Wikipedia voor meer over de ziekte en hoe die te voorkomen. Neem in elk geval een tekenpincet mee, zodat je een eventuele teek zo snel mogelijk met een draaiende beweging kunt verwijderen. Zo’n pincet weegt ongeveer 10 gram, dus voor het gewicht hoef je het niet te laten. Ontsmet daarna de plek van de tekenbeet het liefst met tetracyclinezalf of als dat niet bij de hand is met betadine of sterilon.
- In Midden-Europa, zo ongeveer tussen de Neckar en Noord-Italië, moet je oppassen met het eten van zelfgeplukte bosvruchten (bosaardbei, braam, framboos). Deze kunnen namelijk besmet zijn met de vossenlintworm, die alveolaire echinococcose kan veroorzaken. Die ziekte komt weliswaar niet veel voor, maar is wel heel gevaalrijk. Koken van de vruchten en handen wassen voorkomt besmetting. Maar ja, dan kan je er dus alleen nog maar jam of sap van maken.
- Sommige fietsers krijgen na een aantal dagen last van dikke, opgezette voeten en/of enkels, waardoor bewegingen van de enkel pijn kan gaan doen. De oorzaak is waarschijnlijk vochtophoping. Als je bij het slapen gaan iets onder je voeten legt, waardoor die wat hoger komen te liggen wordt he vocht herverdeeld en is het euvel met een paar dagen weer verholpen.
- Zie ook de tips voor warm weer onder Fietstips.