Voorbereiding


Hieronder kunnen heel verschillende dingen vallen, zoals bijvoorbeeld:

 

Fiets en overige uitrusting aanschaffen
Zie voor tips over de aanschaf van een fiets onder het submenu De ideale vakantiefiets.
Voor de overige uitrusting tref je hier een overzicht van buitensportzaken in Nederland en België aan.

Probeer nieuwe uitrusting (fiets, fietstassen, kampeerspullen) ruim voor de grote reis uit, bijvoorbeeld tijdens een weekendtochtje. Dan heb je nog tijd om voor zaken die niet blijken te voldoen iets anders aan te schaffen.

Cursus fietsreparatie
Er zijn tegenwoordig veel goede vakantiefietsen te koop, waarmee je niet vaak pech hebt en er komen ook in het buitenland steeds meer fietsenmakers. Toch kan het heel handig zijn als je onderweg zelf je fiets kunt repareren. De Vakantiefietser (fietsenspeciaalzaak in Amsterdam) geeft cursussen waarin je leert een nieuwe spaak in te zetten, een slag uit het wiel te halen, de ketting te vervangen, een rem- of derailleurkabel te monteren en remmen en derailleur af te stellen.

 

Conditie opbouwen
Je hoeft geen topsporter te zijn om naar Rome te fietsen, maar een goede basisconditie is toch wel gewenst. Mocht die ontbreken, dan is het raadzaam vooraf te trainen. Dat kan door te fietsen, maar ook andere duursporten als schaatsen, zwemmen of hardlopen komen in aanmerking.
Is de conditie niet optimaal, luister dan goed naar je lichaam. Forceer je niet en fiets zeker in het begin niet te lange etappes. Op die manier kun je langzamerhand meer conditie opbouwen. Fiets je richting Italië, dan is het begin licht en wordt de route gaandeweg, vooral in deel 2 en 3, zwaarder. Begin je daarentegen in Italië om van daaruit huiswaarts te fietsen, dan begin je met het zwaarste deel van de tocht.

Wanneer je normaal weinig aan sport doet is het belangrijk na de tocht ook af te trainen, door de inspanning geleidelijk af te bouwen. Dus blijf na terugkomst nog geregeld fietsen (andere lichaamsbeweging kan natuurlijk ook).

Suggesties voor een fietsweekje dicht bij huis
Als dit je eerste fietsreis wordt, dan is het misschien aan te bevelen eerst eens een weekje met de fiets op uit te trekken om te zien hoe dit bevalt en hoe de conditie is. Heel geschikt voor een fietsweekje dichtbij huis zijn de Nederlandse of Vlaamse icoonroutes (voorheen LF-routes geheten, in beide richtingen bewegwijzerd, ca. 150-250 km), het Fietserspad (574 km, van Zuid-Limburg tot het Groningse Wad) en de Vlaanderen Fietsroute (ca. 800 km, in beide richtingen bewegwijzerd, kan ingekort worden via de LF routes).
Wil je dicht bij huis kennis maken met het fietsen in de bergen, dan zijn de Ardennen en/of de Eifel een voor de hand liggende keus. Hoog zijn de bergen hier niet, maar vier keer 250 m klimmen is fysiek en psychologisch zwaarder dan één keer 1000 m omhoog!

Een reisgenoot zoeken
Fiets je niet graag alleen en is er niemand die met je mee wil? Je kunt proberen via internet een geschikte reisgenoot te vinden. Dit kan onder meer via de sites van de Wereldfietser en Reisgenoten.
Ga je op pad met iemand die je nog niet zo goed kent, dan is het slim om eerst samen een weekje dichtbij huis te fietsen om elkaar beter te leren kennen en te zien of het klikt. Probeer het in elk geval voor je samen de grote reis begint  op hoofdlijnen eens te worden over belangrijke dingen als:

  • Dagafstanden
  • Strakke planning, flexibele planning of helemaal geen planning
  • Veel fietsen, veel bekijken, veel luieren of iets daar tussenin
  • Overnachten op campings, in hotels of zoals het uitkomt
  • Zelf koken of uit eten gaan
  • Wat te doen bij slecht weer: doorfietsen, een dag rusten of een stuk de trein nemen


Vertrouwd raken met de gidsen
Fietste je tot nu toe alleen bewegwijzerde routes, dan heb je misschien in het begin moeite met kaartlezen en route-aanwijzingen volgen. Bekijk daarom in elk geval voor vertrek even de kleine gebruiksaanwijzing voorin de gids. Probeer vervolgens bv. het Nederlandse deel van de route (Amsterdam-Roermond) in een lang weekend te volgen. Blijft het moeilijk de route te volgen, dan is een cursus navigeren met smartphone of GPS-ontvanger een goede investering (zie hieronder).
Overigens: de meeste fietsers geven eerlijk toe dat ze vooral fout rijden doordat ze niet altijd opletten.

Leren omgaan met GPS
Er bestaan handige cursussen navigeren met de smartphone. GPS fietser geeft in speciaalzaken in verschillende steden – of tegen meerprijs bij jou thuis – cursussen voor Osmand+ (voor Android) of Pocket Earth Pro (voor iPhone).

Er is eveneens een nuttige cursus navigeren met de GPS-ontvanger. De cursus wordt op verschillende lokaties in Nederland gegeven. Deze locaties zijn in de meeste gevallen goed per openbaar vervoer te bereiken. Op de site van deze cursus is ook het boek 'GPS-wijzer' te bestellen. Dit boek van Foeke Jan Reitsma (verre familie) en Joost Verbeek is zowel voor beginners als gevorderden van nut.

Ook onderstaande sites bevatten nuttige informatie:
forum.gps.nl
forum.gps-expert.nl
www.gpsopdefiets.nl
forums.garmin.com/forum.php
(Engelstalig)


Een taal leren
In Zuid-Europese landen is de kennis van buitenlandse talen over het algemeen beperkt, zeker buiten de meest toeristische gebieden. Dan redt je je makkelijker als je de taal van het land een beetje kunt spreken en je zult zo veel eerder een leuk contact hebben met de lokale bevolking. Zelfs een onbeholpen poging iets in de landstaal te zeggen wordt meestal al erg gewaardeerd.
Veel Volksuniversiteiten organiseren taalcursussen, meestal op verschillende niveau's. Een andere mogelijkheid is een doe-het-zelf cursus, onder meer te koop bij Boekhandel Intertaal in Amsterdam.
Wie niet makkelijk een taal bij leert heeft misschien meer aan een vertaal-app. Voor i-Phone bezitters is er onder meer Travel Voice Translator en Google Translate. Voor bezitters van een Android smartphone is er naast Google Translate ook iTranslate.

Zoek je het juiste woord in een andere taal voor een of ander fietsonderdeel, raadpleeg dan deze pdf met fietstermen in alle talen van de EU.