Tips bij warm weer

 

  • smeltend ijsjePas je dagindeling aan bij de temperatuur, vooral als de route heuvelachtig is. Klimmen op het heetst van de dag vergt veel van je lichaam. Vertrek vroeg en houdt tegen de middag net als de lokale bevolking een siësta op een koele en schaduwrijke plaats. Dat kan een bos of park zijn, maar misschien ook een restaurant. Na de siësta kun je dan eventueel nog een stuk verder fietsen. Als je tijdschema het toelaat kun je ook besluiten al rond het middaguur onderdak te zoeken en daar je siësta te houden. Dan kun je als het koeler wordt nog wat rondkijken in de plaats waar je overnacht. Denk er echter om dat ook campings, winkels en hotels in Zuid-Europa tijdens de siësta (gewoonlijk 13-15 of 13-16 u.) meestal gesloten zijn.
  • Drink regelmatig en voldoende!
  • Drinkwater blijft langer koel wanneer je een natte sok of lap om je bidon doet. Het verdampende water onttrekt dan warmte aan de bidon. Met weefsels zoals polyester zal de truc niet werken, omdat dat bijna geen water opneemt. Katoen is in dit opzicht het best.
  • Vruchtensap bederft vrij snel in je bidon. Wil je onderweg vruchtensap drinken dan is een pak met schroefdop een betere oplossing. Of koop kleinverpakkingen die je in één keer opdrinkt. IJsthee, thee met perziksap of met citroensap blijft wel goed in je bidon. Isotone dorstlessers zoals Extran of Isostar daarentegen kunnen ook bederven. Is de binnenkant van je bidon schimmelig geworden dan kun je hem weer fris krijgen met bruistabletten die normaal worden gebruikt voor het reinigen van een kunstgebit. Natuurlijk wel naspoelen met water als je op die manier je bidon schoongemaakt hebt!
  • Door het transpireren verlies je veel waardevolle mineralen, waardoor het prestatievermogen minder wordt. In Duitsland en Oostenrijk kun je in de apotheek magnesiumpreparaten kopen, die je als pil kunt innemen of als poeder met citroensmaak door je drinkwater kunt doen. In Italië noemt men deze preparaten ’sali integrali’ en gaat het meestal om magnesium plus kalium (magnesio e potasio). Zelfs in kleine plaatsen is meestal wel een apotheek (farmacia) waar je deze preparaten kunt kopen. Gebruik niet meer dan de aanbevolen dosis.
  • Zorg dat je altijd een potje met olijven in zout water bij je hebt. Het zoute water kun je drinken (net als bouillon). Het is in mediterrane landen overal te koop, het is niet duur en het helpt snel bij een flauw gevoel ten gevolge van zoutverlies.
  • Bescherm je huid door zonnebrandcrème of (luchtige) kleding tegen de zon. Vergeet daarbij hoofd en nek niet.