Reacties


Wil je ook een reactie plaatsen? Dat kan via het contactformulier.
Mocht je hieronder links tegenkomen die niet meer werken, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. dan alsjeblieft even. Alvast bedankt!

Bij de reacties van voor 2016 lees je vaak iets over de Arlbergpas (1793 m); in de alleroudste reacties zelfs over de Silvretta (2036 m). Sinds 2016 maakt de route echter gebruik van de veel lagere Buchener Höhe (1247 m).

 

Beste Hans,

Wij hebben in mei-juni de (hoofd)route gereden en enkele schitterende weken beleefd!
De terugreis hebben we gedaan met de fiets in de trein. Misschien leuk om die ervaring te delen:  https://www.chessed.nl/from-rome-to-home-met-de-trein/

Groeten,
Eddy Sibbing en Gerda Visser, Bussum, juli 2024


Beste Hans,

Ik ben naar Rome gefietst langs jouw hoofdroute (20 april-27 mei), en weer terug (1 juni - 3 juli) en daarvoor ook je Toscaneroute gebruikt (tot Bologna). Ik vond het een prachtige route die prima in elkaar zit en heb er geweldig van genoten. Hartelijk dank voor al het werk dat je daar over de jaren in hebt gestopt, het was geweldig.

Peter Bakker, juli 2024


Beste Hans,

Ik ben net terug uit Rome waarbij ik jouw routes voor een deel heb gevolgd. Dat ik niet alles kon volgen kwam door hoog water langs de Neckar en in Duitsland waardoor ik via Zwitserland naar Italie ben gefietst en daar de route weer heb opgepakt. Ik ben  met een E bike in 3 weken naar Rome gefietst wat goed te doen is.
Ik was verbaasd over welke mooie routes je hebt uitgezet. Mooie fietspaden in Nederland en  Duitsland, kleine wegen door een schitterende omgeving in Italië. De GPX files waren zeer makkelijk over te zetten op mijn Garmin 1030 en waren werkelijk perfect te volgen. Mijn complimenten daarvoor. De boekjes zijn een goede ondersteuning om te kijken hoe ver je wilt fietsen en waar overnachtings mogelijkheden zijn. Ook de toeristisch tips waren waardevol hoewel ik iets meer behoefte had aan beschrijving van de route.

Nogmaals bedankt voor al het werk wat je hebt gedaan om alles uit te werken. Jouw naam is onder Rome reizigers een begrip .

Met vriendelijk groeten
René Droste, Oldenzaal, juni 2024


Beste meneer Reitsma. 

Vanaf 23 mei heb ik de route gefietst tot Trento. De gpx routes zijn nagenoeg perfect en de boekjes zijn een ideaal hulpmiddel voor de route en het zoeken van hotels.
Ik heb vanaf mijn huis in Heiloo tot aan Trento genoten van elke kilometer. De wegen zijn prachtig gelegen en heerlijk rustig met elke keer verrassende en verschillende omgevingen
Mijn dank voor het vele en secure werk wat u erin steekt. Voor mij was het zeer de moeite waard en ik kijk er nu al naar uit om volgend jaar de rest naar Rome te rijden

Mvg.
Michel Jongerius, Heiloo, juni 2024


Beste Hans,

Veel dank voor de prachtige gevarieerde route. We hebben de route gefietst van Rome via Assisi en Florence naar Amsterdam. De reden voor de omgekeerde route was dat we zo minder warm werden (van de warmte af fietsen in plaats van er naar toe, en als je met name tussen 6 uur ‘s ochtends en 2 uur ‘s middags fietst de zon in de rug in plaats van in het gezicht, en schaduw van de bomen rechts van de weg). Het is ons echt heel goed bevallen. Hoewel in de boekjes staat dat deze omgekeerde route wat zwaarder is vonden wij (55+, gewone conditie, gewone dus niet elektrische fiets) het prima te doen, zelfs met kampeer- en kookspullen. Wellicht motiveert dit andere fietsers om de omgekeerde route ook te proberen.

We hebben er 6 week over gedaan, waarbij we ongeveer een derde van de dagen niet gefietst hebben maar gewandeld (ook prachtig). Door onverwachte omstandigheden thuis moesten we het opdelen in drie stukken van 1, 2 en 3 weken, het vervoer heen en terug deden we met name met Flixbus (redelijk milieuvriendelijk, makkelijk te regelen met fietsen, en niet duur).

Groet en nogmaals veel dank!
Hilde en Bertjan, augustus 2023

Dag Hans,

Ik ben ondertussen 5 weken terug thuis van mijn Rome trip. Ik heb mijn route gestaakt in Verona wegens de hitte die me parten speelde en die ik niet meer verantwoord vond om door te fietsen. Onderweg heb ik mijn routeplan aangepast en ben ik niet via Venetie gereden maar langs het Gardameer. Ik vond het in ieder geval zeer mooi. Ik nam de overzet in Riva del Garda (niet in Torbole zoals in de gids staat) tot in Bardolino. Prachitg. Het gaf me ook enige zuurstof om uit te rusten. De bries verzachtte ook de temperaturen. Ik moest wachten tot kwart over 3 alvorens ik de eerstvolgende boot had tot in Bardolino. Vanuit Torbole had ik er niet geraakt.

De route door Duitsland was ronduit prachtig. Dank vooral voor de veilige wegen. Ik hoorde ook wel onderweg van andere rijders dat jouw route wel veiliger was dan van jou conculega. Ik maakte 4 korte filmpjes die ik je niet wil onthouden. Ik nam ook een foto van het vaarplan van de boten over het Gardameer, dat stuur ik mee in bijlage. Zoals je kan zien is er geen verbinding in Torbole die ook stopt in Bardolino.Wel vanuit Riva. Ik heb ook overnacht in het klooster van Stams, ronduit een prachtige belevenis. Ik ging er met de paters naar de mis en kon met hen van het avondmaal genieten. Een topbeleving vond ik dat. Bij de start hadden we ook overnacht in de kathedraal van Roermond. Ook tof. Ook chapeau voor je gidsen, zeer duidelijk, mooi uitleg bij de ritten, en ook voldoende overnachtingsmogelijkheden die men kan contacteren. Zoals ik je al eerder meldde, de prijzen in Zuid-Duitsland en Italië swingen de pan uit. Men vraagt maar op. Zo was er in Verona een agriturismo uit jou boekje die 40 euro vroeg om mijn tentje onder een boom te zetten.
Mijn materiaal werd terug gebracht door Care4luggage en dat was weer top.
Zo Hans, ik ben wel nog niet in Rome geraakt, maar dat volgende deel geef ik zeker nog niet op. Ik denk misschien in de toekomst in september te gaan tot Rome. Hartelijk dank voor het berenwerk.

Veel kijkplezier met de filmpjes.

Met vriendelijke groet,
Marc Jaspers, Beerzel, juli 2023


Beste Hans,

Ik wil deze mail graag beginnen met mijn hartelijke, welgemeende dank naar jou uit te spreken voor de route naar Rome welke je hebt gemaakt. De reisgidsen, jouw website; super goed gemaakt, zeer gedetailleerd en aan alles is gedacht. Zowel in de voorbereiding als tijdens de fietstocht heb ik er zeer veel aangehad. Misschien even aardig een korte samenvatting te geven?

Ik ben Marc, 45 jaar en was voornemens in mei 2020 de fietstocht naar Rome te ondernemen. Geïnspireerd door een vriend die de route in 2019 heeft gefietst ben ik aan het trainen geslagen en aan het voorbereiden geweest. Zoals je al verwacht: corona kwam, dus ik heb het uit moeten stellen. Toen het eenmaal kon is het vanwege wat privézaken ook niet gelukt, maar dit jaar, eind april, heb ik vanuit Muiderberg (vlakbij Muiden) jouw route opgepakt. Ik heb de hoofdroute gevolgd en met zo'n 90 km per dag in circa 4 weken naar Rome gefietst. Elke dag was fantastisch. Schitterende route die geen moment heeft verveeld. Ook het weer zat heel erg mee. Over het algemeen mooi zonnig weer, soms bewolking, soms een bui, maar nooit erg warm. Wel het noodweer in noord Italie meegemaakt en nog bijna vast komen te zitten, maar dat ging uiteindelijk net aan goed. Alles bij elkaar was het een ervaring die ik ooit nog eens wilde meemaken en het is 100% geworden wat ik ervan hoopte. Ik zal de rest van mijn leven met veel plezier terugkijken op deze ervaring. Én ik sluit niet uit dat ik nog eens een vergelijkbare route ga fietsen.

Ik fotografeer ook graag, waaronder graffiti. Die kom je onderweg regelmatig tegen en zeker ook in steden als Heidelberg. Het levert in ieder geval weer eens andere fietsvakantieplaatjes op zoals je in de bijlage kunt zien. Kijk voor alle foto's tijdens mijn reis op https://mbrinkfotografie.jimdofree.com/graffiti en scroll door tot je bij 'Reitsma Route naar Rome' bent.

Hans, nogmaals hartelijk dank voor het mooie werk wat je verricht heb!

Fietsgroeten,
Marc Brink, juli 2023

graffitifoto van Marc Brink


Beste Hans,

In 2022 hebben wij van Amsterdam naar Garmisch Partenkirchen gefietst. Hier hebben wij van genoten en waren erg nieuwsgierig geworden naar het vervolg van de route. Mei 2023 zijn we met de trein naar Garmisch Partenkirchen gegaan om verder te gaan fietsen. Via Bassano del Grappa, Florence, Assisi kwamen we Rome aan. Wederom weer genoten en heel veel gezien. Bedankt voor de goede beschrijving van de routes, tips voor bezienswaardigheden/overnachtingen en updates op de website. Ga zo door.

Met vriendelijke groet,
John en Monique Vastenhout, juni 2023


Hallo Hans,

Op 18 April vertrokken wij vanuit Nederland om op 7 juni in Rome te arriveren. Het was een heel avontuur om na ruim 7 weken vanuit het koude Nederland in het warme Rome aan te komen. Terwijl we door verschillende landschappen de mooie afwisselende route volgden zagen we de laatste stuiptrekkingen van de winter veranderen in het begin van de zomer.
Door de overstromingen in Italië konden we na Verona de route naar Ferrara niet meer volgen maar dankzij je snelle reactie door een alternatieve route door de Po-vlakte te maken konden we via Parma, Berceto, Lucca en Florence toch weer op de hoofdroute naar Assisi en Rome komen.
Aan het einde van de rit hadden we 27 campings en 11 B&b’s en hotels bezocht. We vervingen een achterband, 4 remblokjes, twee paar pedalen, een paar schoenen en een tentstok, repareerden een lekke band en fietsten uiteindelijk in totaal 2300 km.
Bedankt voor je uitstekend beschreven route en GPS files. We hebben er van genoten.

Karin en Ton van Hulten, Elshout, juni 2023

 

Beste Hans,

Mijn fietsvriend en ik hebben genoten van de door jou uitgestippelde reis naar Rome. Dank je wel !!  We fietsten de route in 5 weken, maar zijn dan ook al pensioenado’s.
Ik fietste jouw route ook in 2006 en die was op veel punten toch weer heel anders. Deze is nog mooier. Kan ook door het schitterende weer komen dat wij hadden…
We zijn 13 mei vertrokken en kozen er voor om jouw omleiding via Parma, de westkust,  vervolgens naar Siena, te volgen. Dat was net een beetje voor het omslagpunt waarbij je op je website schreef dat de oorspronkelijke route weer grotendeels begaanbaar was. Het was op dat moment een goede keuze, maar zoals je al schreef was dit stuk minder uitgekiend, soms minder fraai en ook drukker, incidenteel zelfs wat onaangenaam. De pas over de Appenijnen daarentegen was prima. Berceto, vlak voor de pas,  is een hele leuke plek met veel mogelijkheden om te overnachten. 

Nogmaals veel dank, ook voor de tracks van de omleiding. Dat heeft ons erg geholpen.

Met vriendelijke groeten,
Paul Augustijn, Heemstede, juni 2023
 

Beste Hans,

Zoals je vast vaker een bericht krijgt van een enthousiaste fietser, hier ook een bericht van mij. Met mijn achtergrond als adventureracer wilde ik graag een keer op een lang fietsavontuur. Rome leek me een mooi doel voor dit avontuur en jouw route paste daar perfect bij. Van 12 tot 22 mei heb ik de hoofdroute gefietst met een uitstapje naar Venetie, gemiddeld ongeveer 100 kilometer per dag. Ik heb veel "buiten" geslapen onder mijn tarp en af en toe in een hotel. Zo krijg je de groeten van de eigenaresse van Schone Aussicht in Pfunds. Het was een fantastisch avontuur en de route was schitterend. Ik heb intens genoten van alle mooie paadjes, vergezichten, heuvels en bergen, riviertjes en meren en van alle vriendelijke en behulpzame mensen onderweg.

Superbedankt voor het beschrijven van deze fantastische route.

met vriendelijke groet,
John Swaans,Tilburg, juni 2023


Goedemorgen Hans,

Wij zijn gisteren in Rome aangekomen. Wat hebben wij genoten van de tocht. Het was een geweldig avontuur. Vorig jaar tot Augsburg en daarna naar huis. Dit jaar weer met de trein naar Augsburg en vervolgens met de fiets naar Rome. Dank voor de geweldige support zeker nu door het noodweer de hoofdroute niet meer berijdbaar was. De twee omleidingroutes hebben ons ontzettend geholpen. Wij hebben ons geen moment onveilig gevoeld. Nogmaals dank.

Met vriendelijke groet
Loek de Goede en Marc Heilen, mei 2023

 

Dat je ook in het buitenland (zeker in de grotere plaatsen) moet oppassen voor fietsendieven blijkt uit onderstaande reactie:

Beste Hans Reitsma,

Nadat we uw raad opvolgden zijn we naar Verona naar het VVV gaan informeren en besloten in verband met de overstromingen met de trein naar Firenze te rijden om van daar verder te fietsen. Helaas! Zo ver is het niet gekomen. Nadat we door het VVV een hotel hadden gevonden voor de overnachting in Verona (Hotel Trento) werd bij het inchecken één van onze fietsen met alles erop en eraan GESTOLEN. Bij het afgeven van onze ID kaart hadden we de fietsen die voor de hoteldeur stonden heel even alleen gelaten (hooguit 30 seconden). Mijn fietsvriend heeft nog 2 uur vruchteloos rondgereden in de hoop dat hij ergens achtergelaten was. Ook hebben we aangifte gedaan bij de Carabinieri maar daar kregen we weinig hulp buiten het invullen van een formuliertje. Ze moesten zelf niet weten wat het merk of kleur van de fietszakken was.

Einde tocht dus nadat we deze 2/3 hadden gereden: van Andernach tot Verona 1215 km. Toch mooie herinneringen aan de prachtige fietsroute ondanks het minder goede weer. Enkel het einde door de fietsdiefstal voelt wrang aan omdat ik alles kwijt ben en we de tocht niet konden verder konden zetten. We zijn met de trein van Verona naar Innsbruck terug gereden waar we opgehaald werden met de auto en terug naar België keerden. Misschien doen we het laatste deel later toch nog als de omstandigheden beter zijn en een nieuwe fiets hebben.

Dit verhaal als waarschuwing voor alle anderen. Ook al waren we zo voorzichtig en lieten de fietsen nooit alleen, toch gebeurde het in een kort moment van onoplettendheid. Waarschijnlijk werden we gevolgd en in het oog gehouden door de fietsendieven.

Hartelijke groet
Vincent en Erik, mei 2023

vincent en erik
Beste Hans,

Eind 2022 het idee opgevat, verhalen van een collega beluisterd en jou ontmoet op de Fietsbeurs in Utrecht. Kortom: Op Koningsdag 27 april vertrokken met de trein (met dank aan FIETSMEE) naar Rome. Op 30 april onze hoofdroute gestart. Dit was onze eerste fietsvakantie. Dankzij jouw feilloze boekjes en GPS hebben we zeer relaxt kunnen fietsen. HEEL VEEL DANK.

We waren 2 dagen na het begin van de overstromingen in het gebied aldaar en werden inderdaad door de politie tegen gehouden. Met een omweg van ca 30 km (stukje over snelweg) konden we onze tocht echter voortzetten (overnachting in Argenta en aldaar de route weer opgepikt.) We hadden wel wat slecht weer in deze periode maar verder is alles vlekkeloos verlopen.

We kwamen uit op 2100 km en hebben er 21 dagen over gedaan (en alles fietsend kunnen doen, zonder e-bike uiteraard). Ook hebben we dankbaar gebruik gemaakt van door jou genoemde overnachtingsmogelijkheden.

Nogmaals onze complimenten,
Hans en Ria Cornelisse, Boxmeer, mei 2023
[Het gaat hier om de overstroming begin mei 2023, die in de Nederlandse media weinig aandacht kreeg, niet om de grotere overstromingen twee weken later. HR]

henry

Beste meneer Reitsma,

Ik ben net terug in Nederland na het fietsen van de route naar Rome op de racefiets in 18 dagen (vanuit Den Haag; de route opgepakt in Nijmegen en via Verona, Florence en Assisi). Bedankt voor de prachtige, goed uitgewerkte route met beschrijvingen van de dorpjes en steden! Vooral tijdens het stuk tussen Remagen en Bad Wimpfen heb ik elke minuut genoten van de natuur en het uitzicht!

Met vriendelijke groet,
Laurine Mackenzie, mei 2023


Beste Hans,

Van 30 April tot 27 Mei ben ik naar Rome gefietst en heb met veel plezier je route gereden.
Een zeer indrukwekkende route, en onvergetelijke ervaring. Dank daarvoor!

Ik heb per week een video verslag gemaakt, alleen voor de echte liefhebbers ;-)
Vooral in Duitsland ben ik af en toe afgeweken van je route, maar daar had ik iedere keer achteraf spijt van!

Met vriendelijke groet,
Henry Klerks, Waalwijk, december 2022

henry

Beste meneer Reitsma,
Vorig jaar zijn we tot Garmisch gefietst. Dit jaar hebben we de auto in Igls bij Innsbruck bij een hotel gezet en zijn van daaruit met een bevriend echtpaar op vrijdag 9 september vertrokken richting Rome. We wilden de veelbelovende reis er naar toe belangrijker laten zijn dan het doel dat we toch ook weer wel graag wilden halen.

Vrijdag namiddag 30 september reden we het St. Pietersplein op. Na drie weken in een schitterend landschap gefietst te hebben, vol verwondering ook vele mooie (zeer) kleine stadjes bezocht te hebben en ons in de grote rijkdom aan historische locaties van Italië verdiept te hebben, kwam na de euforie over ons gehaalde doel wel de drukte van het toerisme erg op ons af; “waar zijn we in hemels naam in beland”. Ieder van ons had Rome al twee keer eerder bezocht maar wij hadden deze drukte (kermis) in deze periode van het jaar echt niet verwacht.

We hadden ook geen week later moeten gaan, het weer was echt aan het veranderen; ’s avonds , gelukkig als we net op overnachtingsadres waren, vaak regen. De hotels etc. hadden nog geen verwarming aan terwijl de avonden fris waren en wij vaak nat van transpiratie aankwamen en uitgespoelde sportkleding op deze manier vaak ook niet droog kregen.. ’s Ochtends bij vertrek was het vaak nevelachtig en fris, maar dan kwam de zon weer wel tot half in de middag, dan was het heerlijk fietsweer!

Allereerst wil ik u namens ons vieren complimenteren voor het ontzettend goede en zorgvuldig uitgewerkte Routeboek. FANTASTISCH. We hebben ons met grote rust heerlijk laten leiden door alle nauwkeurige en precieze aanwijzingen in het boekje. En met de kaartjes, aanwijzingen en alternatieven konden we ook met Google voor een alternatief gaan als we een keer een drukke weg toch wilden ontwijken..

We waren gewaarschuwd door kennissen voor de drukte en de ingewikkeldheid om “door de ring” van Rome binnen te komen en het gat in de vangrail mogelijk te missen. Daardoor hadden we uw beschrijving zo goed in ons opgenomen dat het prima verliep.(Natuurlijk was het door de concentratie in het verkeer best een opgave). Maar met die goede route suggestie reden we heel goed naar het fietspad langs de Tiber en heerlijk rustig de wereldstad Rome binnen!

Uw opmerkingen waar een fietsenmaker te vinden, hebben we twee keer nodig gehad, maar door uw suggestie ook heel goed kunnen vinden. Ze waren trouwens erg hulpvaardig en vroegen amper vergoeding, “Ze wilden ons helpen” werd er gezegd. Super. We werden elke keer meteen geholpen. Het leek of ze echt respect hadden voor ons. En gastvrijheid wilden tonen.

Dat het naseizoen werd was misschien ook de reden dat sommige hotels uit het boekje niet opnamen bij telefoneren of maar heel beperkt telefonisch bereikbaar waren. Tijdens siësta lukte het niet. Na 18.00 uur vaak ook niet, dus belden we meestal tijdens onze ochtendkoffiestop of tussen 16.00 uur en 17.30 uur en dan voor een of twee dagen vooruit.

De fiets mee in de regionale treinen van Rome naar Innsbruck ging goed. Een treinfunctionaris had met ons een traject mee uitgezocht waar ruimere overstaptijden waren. Ook weer zo gastvrij.

Nogmaals HEEL VEEL DANK. Geweldig dat er iemand is als u die zo iets tot stand gebracht heeft.

Namens ons allen alle goeds voor u,

Hartelijke groet,
Antoinette Lombarts, oktober 2022

 

Beste Hans,

Het is alweer een tijdje geleden dat we contact hadden over mijn fietstocht in Italië afgelopen maart.

Ik wilde je nog even laten weten dat ik enorm heb genoten van jouw prachtige Rome route! In de periode van 19 maart tot en met 4 april ben ik in 15 dagen vanuit Bologna via Siena naar Rome gefietst en daarna via Assisi, Ravenna en Padua naar Venetië.
Het was een schitterende reis, met veel adembenemende vergezichten, over rustige wegen, door prachtige natuur en via mooie, historische steden en dorpen. Een overgetelijke tocht. Hieronder een kleine foto-indruk.

Het was prima fietsweer, met veel zon. Uiteraard wel wat fris af en toe door de tijd van het jaar, maar dat vond ik persoonlijk heerlijk fietsen. Van de 15 fietsdagen heb ik twee regendagen gehad, dit was tijdens mijn (tweede) oversteek van de Apennijnen (oost-zijde) waar ik vrijwel volledig in de wolken heb gefietst. Het koelde toen flink af, maar ik heb geen sneeuw meer gezien in de bergen.
De oversteek van de Alpen zou in deze periode denk ik wel te vroeg zijn geweest, dit kon ik vanuit de trein goed zien (nog veel sneeuw). Een goede reden om nog een keer in een ander seizoen het stuk van jouw route te fietsen dat ik nu nog niet heb gefietst, dwz Heidelberg - Bologna. Die heb ik op mijn verlanglijstje gezet!

Succes met het verder ontwikkelen / onderhouden van de route, absoluut een aanrader!

Hartelijke groet,
Linda Broekhuizen, Stompwijk (Leidschendam), oktober 2022

fotocollage linda

Deze nazomer hebben wij de route naar Rome gefietst op een racefiets (32 mm banden) en een gravelbike (40 mm banden). Met zeer minimale bepakking zijn we in 3½ week naar Rome gefietst via Venetië, Florence en Assisi (zonder de racefiets alternatieven). We hebben enorm genoten van de tocht en een mooi fietsavontuur gehad. Heel erg bedankt voor de route en de informatieve boekjes.

Met vriendelijke groet,
Joost & Karin, oktober 2022


Beste Hans,

Zeer bijzonder dank voor jouw ontzorgende route naar Rome!

Met de route op mijn iPhone en de boekjes ter ondersteuning en bij wijze van voorbeschouwing heb ik de route voltooid.
Dank voor dit monnikenwerk. Hoe moet je anders in Rome komen?

Onderweg ook veel andere fietsers uit de Reitsma familie (rijd je ook Reitsma?) gesproken waaronder een aanzienlijk aantal Belgen. Allen vol lof.

Er zijn nog een paar kleine correcties (telefoonnummers) en mutaties (gestopt met B&B) die ik je later nog zal mailen (zijn nog met Caminotransport onderweg).

Nogmaals grote erkentelijkheid voor dit epos!
Een standbeeld voor Hans halverwege de route

Hartelijke groet
Joep Koch. oktober 2022


Beste Hans,

Met veel voldoening kijken Marianne en ik terug op onze fietstocht van Vught naar Rome. Met 34 fietsdagen in totaal 2.150 km met ter hoogte van de Ammersee nog een uitstapje links uit de flank voor een paar dagen naar de Europese Kampioenschappen Atletiek in München. Een tocht met veel gezichten, zowel qua landschap, natuur, cultuur als de gastvrijheid van mensen. We hebben gebruik gemaakt van de GPS-track en de waardevolle informatie uit jouw routeboekjes.

Bij aankomst op het Sint Pietersplein in Rome op 10 september jl. overheerste dankbaarheid dat we dit in goede gezondheid als zeventig plussers nog konden doen. Zonder mankementen aan de fiets of overig malheur ondanks de hitte in deze periode. Natuurlijk moesten we zo nu en dan improviseren als gevolg van wegwerkzaamheden (zonder bewijzering) en ook de soms erbarmelijke toestand op de Italiaanse wegen met razend autoverkeer was niet altijd fijn. Dat alles maakte de tocht best pittig maar de voldoening is er niet minder om.

Nogmaals dank voor de route en de informatie uit jouw gidsen.

Bijgaand een foto van Amelia. Mooi plaatsje om even af te slaan even iets te drinken.

Met vriendelijke groet,
Rien van Haperen en Marianne Piso, Vught, september 2022
rien en marianne

Beste Hans

Vanuit Nijmegen zijn wij via de Toscane route gisteren aangekomen in Rome. Met uitstapje naar San Gimignano. Totaal 2280 km. Prachtige route en vooral de gewone weggetjes in Italië vonden wij fijn fietsen. Ferrara en Povlakte als tip! Monte Amiata en de dorpen ook erg mooi. 
In Duitsland waren wel erg veel e- bikes op de route. Maar makkelijk en mooi fietsen, heel afwisselend.
Even een compliment aan de fietsenmaker in Pantalone. Vanaf Montefiascone waren mijn remmen niet goed. 4 km voor ons hotel, 15.05 uur,  geweldige fietswinkel die om 15 u open was gegaan! De man heeft een foto van het fietsboekje gemaakt, want hij staat er in.
 
De route via Umbrië bewaren we voor een andere keer.
Nu gaan wij over paar dagen door naar Brindisi.
 
Hartelijk dank, ook voor de goede GPS route. (De heilige Garmin)
Ingeborg en Idzert, september 2022
ingeborg en idzert

Beste Hans,

Mijn man en ik fietsten van 15/8 tot 31/8 naar Verona. We wonen in het westen van België en namen de trein naar Welkenraedt (Eupen). We fietsten van Welkenraedt naar Zulpich via een zelfgemaakte route. Vanaf Zulpich zaten we op koers en was het ronduit genieten.

Vooral vanaf Lorsch vonden we de route echt prachtig. We hadden heel veel geluk met het weer. Elke dag de zon, nooit te warm, niet veel wind. Zoiets bepaalt natuurlijk ook heel veel.

De gezellige Duitse stadjes bekoorden ons. Van de berglandschappen in Oostenrijk kregen we maar niet genoeg. En dan Italië! Wat een verrassing was dit om daar op prachtige ‘pista ciclabili’ te fietsen. Het fietsen tussen de massa’s appelboomgaarden, wijngaarden, de Adige naast ons en de bergtoppen voor ons was een unieke ervaring. Als toemaatje beklommen we de Stelvio.

Elk jaar maken we een fietstrektocht. De route naar Verona komt zeker in onze top 3!

We hebben een fotoboek gemaakt van onze fietstrip naar Verona. Tip: als je de foto's rustig wilt bekijken gebruik dan niet de optie 'Presentatie starten', want dan worden de pagina's vrij vlug automatisch omgeslagen. Gebruik gewoon het pijltje rechts van het fotoboek. Wil je de bijschriften kunnen lezen, klik dan 'Volledig scherm' aan.

Patrick Lannoy en Christa Vander Meiren
Geluveld, België, september 2022

patrick in het Inntal 

Dag Hans, 

Ik ben net terug van een week fietsen, van je A'dam-Rome route. Fijn om jouw boekje (deel II) erbij te hebben naast de GPS gegevens (ik gebruikte Osmand navigatie-app). Ik heb ervan genoten! Met uitgebreide beschrijvingen van bezienswaardigheden, die de route verrijkten. En met een kleine kanttekening bij een stuk langs de Inn, door het Inntal, waar ik (onvermijdelijk?) veel kilometers in de buurt van de snelweg fietste. Maar steeds veilige en meestal aparte fietspaden.
Thuisgekomen bleken mijn gids en de inhoud van een lekkend pak margarine een kruisbestuiving te zijn aangegaan...Daarom wil ik deel II van je gidsen opnieuw bij je bestellen en zal dit via jouw website doen.
Hans, bedankt voor je vele voorwerk dat culmineerde in deze goed verzorgde gids!

Vriendelijke groet,
Roel Nooteboom, Amersfoort,  september 2022

 

Goeie namiddag Hans Reitsma,

Ik woon in Brugge, ben 51 jaar, en fiets sinds 5 jaar. Ik doe dit samen met een vriend uit Mol die sedert zijn 68ste is beginnen fietsen. Ondertussen is hij 75 jaar oud, en samen hebben we al vele duizenden kilometers gereden.

In 2019 hebben we een fietsroute uitgestippeld van Brugge naar de Mont Ventoux over een afstand van 1200km in 7 dagen. Mijn eerste echte ervaring met lange afstandsfietsen en bijzonder goed meegevallen. In 2021 fietsten we in 15 dagen de pelgrimsroute van Brugge naar Santiago over 2200k en 18000 hoogtemeters. Opnieuw een enorme ervaring.

En 2022 was het plan om naar Verona te fietsen. Ik had een route uitgestippeld over mijn favoriete land Frankrijk.
Maar mijn fietscompagnon kwam met de Reitsma route, door Duitsland, en passerend in Verona. Ik was nogal sceptisch omdat ik Duitsland niet associeer met fietsen & vakantie. Een heel hobbelige voorbereiding (covid / valpartij) en daardoor de schrik voor de vele hoogtemeters voor mijn uitgestippelde route over Frankrijk en Zwitserland liet ons uiteindelijk beslissen om de Reitsma route te gebruiken.

We zijn vertrokken in Mol in Belgie op donderdag 07 juli en zijn ‘s avonds op de route gekomen in Euskirchen. Het stuk vanaf Mol had ik zelf uitgestippeld met Naviki.org, mijn favoriete navigatie app. Onze eerste ervaring met Duitsland tot aan Euskirchen was niet zo denderend, en ik had al een beetje spijt van onze keuze.

Vrijdagmorgen 08 juli zijn we vanuit Euskirchen voor de eerste kilometers vertrokken op je route. Rustige wegen, kronkelend door de akkers, passerend door een rustig dorpje en kerkje, en opnieuw aansluitend op een fietspad. ‘s Avond hebben we geslapen in Nieder-Olm. Tijd om even na te praten over de eerste dag op de Reitsmarit. Zowel mijn collega als ikzelf waren bijzonder enthousiast over de route. Dit hadden we niet kunnen bedenken op voorhand. We hadden allebei een bijzonder leuke dag achter de rug! De vraag was of het de volgende dagen op dezelfde manier zou verder gaan…

Amai! Wat was het een toffe ervaring om je route te volgen! Elke dag herhaalden we dat we de juiste keuze hadden gemaakt. Heel veilige fietspaden, lange stukken door de bossen, veel langs het water, af en toe een overzetboot en relatief weinig hoogtemeters. En Duitsland : ik heb mijn visie helemaal bijgesteld. Fantastisch om door te fietsen.

Oostenrijk was iets zwaarder door de hellingen en 2 cols, maar wat een zichten. Over de passage in Oostenrijk ben ik opnieuw zeer enthousiast. Eenmaal in Italië verliep de rit op minder uitdagende fietspaden, veel langs hetzelfde water en parallel met de snelweg, maar dit komt natuurlijk ook omdat we zo verwend waren de dagen ervoor.

Vrijdag 15 juli zijn we aangekomen aan de prachtige Arena in Verona na een veilige en bijzonder leuke tocht.

Ik wil je heel danken voor het ter beschikking stellen van deze mooie uitgestippelde route.
Ik zorg binnenkort voor een storting op je rekening.

Sportieve groeten,
Viek Seynhaeve, Brugge en Theo Hooyberghs, Mol
juli 2022

viek en theo in Verona

Hoi Hans,

Heel hartelijk bedankt voor de schitterende route die je hebt uitgezet en beschreven. De route was veel lichter dan we hadden gedacht en nog mooier dan we hadden gehoopt. De overnachtingsadressen met een smiley waar we hebben gelogeerd waren die smiley ook allemaal meer dan waard. Wat een werk moet het zijn geweest om alle routes uit te zetten en alle informatie te verzamelen en zo duidelijk te beschrijven. We hebben er dankbaar gebruik van gemaakt.
Omdat we ruim de tijd hadden hebben we langzaam aan gedaan. Dit maakte de reis, ondanks de hitte, tot een hele ontspannen en relaxte reis. Elke dag een lekker stukje fietsen door steeds wisselende landschappen en genoeg tijd om onderweg wat te bekijken. Na een krappe zeven weken blijk je dan zomaar in Rome aangekomen te zijn.
We zijn nu weer thuis en gelukkig hebben we een blog bijgehouden zodat we de reis weer terug kunnen halen. Die blog dwong ons ook om regelmatig te stoppen om foto’s te maken, wat we anders nog wel eens vergeten

Nogmaals heel erg bedankt; Het was een geweldige ervaring waar we met erg veel plezier op terugkijken en waar jij een hele grote bijdrage in hebt gehad.

Met vriendelijke groet,
Wim en Marie-José, Den Bosch, juli 2022

 

Vorige maand heb ik de route van Roermond naar Garmisch gefietst. De gpx file is van uitstekende kwaliteit.
Een hele mooie route!

Ik heb onlangs een animatie gemaakt van de route van Amsterdam naar Rome.

Met vriendelijke groet,
Ad van Gestel, Eindhoven, juli 2022

 

Beste Hans,

Eric en ik zijn van 4 mei- 3 juni naar Rome gefietst via jouw route. We zijn eerst naar Florence gereden en daar weer naar Perugia/Assisi. We hebben 2356 km gereden. We willen je erg bedanken voor de mooie route die je hebt uitgezet. We hebben je boekjes gebruikt als naslagwerk, en hebben je tracks gebruikt om te navigeren. 

Heel erg bedankt!

Groetjes Eric en Annemiek, Houten, juli 2022
erik annemiek

Hallo Hans,

Ik ben 29 april 2022 in Vleuten op de fiets gestapt en kwam op 21 mei 2022 in Rome aan.
Wat een fantastische tocht Hans. Dankzij jouw informatie, website, gpx bestanden, fietsboekjes en alle info heb ik een prachtige fietsvakantie gehad. Ik wil je enorm bedanken voor dit alles.

Ik ben lid van wielerclub WTC Maarssen. Ik heb voor mijn fietsmaatjes en ons clubblad een leuk verslag geschreven + enkele foto’s. Ik stuur je als bijlage dit verslag. Je mag dit verslag + foto’s op je website plaatsen.

Tevens wil ik hierbij nog extra vermelden / aanvullen:
Ik heb tijdens mijn reis diverse andere fietsers ontmoet die ook de Reitsma Route reden naar Rome. Ik wil Ellie en Riki, Nienke, Martin en Diny ontzettend bedanken voor de gezelligheid en vriendelijkheid. Ik heb een dagje mee mogen fietsen met Ellie en Riki. Ik kreeg koffie en koek onderweg en we hebben gekletst onderweg.
Ik kwam Nienke op een rustig deel vd route tegen in Toscane. Het was voor mij een bijzondere ontmoeting. Ik hoorde pas veel later van Martin en Diny dat Nienke Rome gehaald heeft. Wat een prestatie van haar. Ik wens Nienke nog vele mooie fietsmomenten toe.
Op de terugreis trof ik Martin en Diny in de trein. We reisden samen terug naar huis. Ik heb veel plezier met hen beleefd onderweg in de trein. Ik vind het ontzettend knap dat ook zij samen en Martin in het bijzonder naar Rome zijn gefietst.

Ik had mijn terugreis geboekt via Fietsmee.  Dit was perfect geregeld. Ik kreeg een reisschema en alle tickets. Complimenten voor www.fietsmee.nl

Voor de liefhebbers: Ik heb mijn fietsreis op Polarsteps gezet. Hier kan iedereen veel meer foto’s en reacties lezen.

Ontzettend bedankt voor alles Hans, je bent voor mij echt een kanjer !

Met vriendelijke groet,
Theo van de Korput
, Vleuten, juni 2022

 

Beste Hans,

Inmiddels al weer een paar weken terug van onze Romereis, die we met behulp van jouw ‘hoofdroute’ hebben gevolgd, vanaf Düren zijn we ingestapt. In Duitsland ontmoetten we nog wel eens fietsers die ook jouw route volgden en het verschil met de vorige keer dat ik jouw route volgde (2018) was dat er nu veel meer E-bikes gebruikt werden.

We hebben een paar keer in Italië een klein deel met de auto gedaan, maar niettemin bijna 3 week op reis geweest, we fietsten zo’n 100 tot 140 km per dag, maar hebben niet gekampeerd. Met het weer hebben we een enorme mazzel gehad, want meer dan twee buien hebben we niet gehad. We navigeerden zowel met jouw boek als met de GPS-tracks, die combinatie werkte erg goed, en we hebben elke dag tegen elkaar gezegd hoe ongelooflijk nauwkeurig en uitgekiend jouw route is. Respect voor al dat werk en opnieuw bedankt!!

Vriendelijke groet, ook namens mijn broers
Wim Plas, Vries, juni 2022

 

Dag Hans,

Na twee jaar pandemie heb ik je route gefietst, via Venetië en Asissi. Dit met gebruikmaking van de gps-navigatie / Pocket Earth en alle overkoepelende info via je website.

Mijn complimenten, de route is een ode aan je tomeloze inzet. Waarbij het halen van het doel belangrijk is maar wat mij betreft nog belangrijker de Ithaka.

Met uitzondering van de hitte (35C is teveel, ook volgens de Italianen voor dit deel van het jaar) heb ik er enorm van genoten.  

Met vriendelijke groet,
René Boone, Goes, juni 2022

 

Beste

Ik wil u bedanken voor deze prachtige route. We hebben van Garmisch tot Bologna gefietst, gestart op 3 april in de sneeuw (maar de banen waren echt perfect bruikbaar) tot 14 april in Bologna met 20°C. Een zeer zeer mooie route. Echt super bedankt !!

Groeten
Fabian en Tibbe, Gent, april 2022

 

Ik wil je nogmaals bedanken voor het geweldige werk wat je doet. Het boekje is zo ontzettend handig gebleken. De track voorbij Anita tot Ravenna vroeg behoorlijk improviseren vanwege de pont die nog niet voer in de winter en de brug die nog gesloten was. Maar dat is gelukt. We zijn een heel stuk 25 km langs de Reno gefietst, zeldzaam rustig, voor ons prima. De overnachting plekken waren prachtig en mensen kenden je. De aankomst op het Sint Pieters plein was magisch, geweldig. In de Friezenkerk hebben we meegezongen in de liturgie en natuurlijk warm onthaal gekregen. De Tiber hebben we uiteindelijk helemaal gevolgd tot aan de zee over het mounainbike pad aan de noordkant van de rivier tot de vervallen vuurtoren van Fiumiciano. Ook prachtig. Hoogtepunten waren natuurlijk Ravenna, Assisi bij de zusters Clarissen en Rome en niet te vergeten de pas Viamaggio. Ik stuur je een paar foto's van onze geweldige reis.

Hartelijke groeten,
Marjan de Muynck - Walhout, Hendrik-ido-Ambacht, maart 2022

marjan

Beste Hans,

De laatste twee weken van september heb ik deel 1 van de Rome route gefietst (naar Garmisch Partenkirchen). Afgelopen weekend ben ik weer thuisgekomen. Ik wil je bedanken voor de prachtige route! Wat heb ik genoten! Eerst van de voorpret via de site, later via het bestelde boekje en uiteindelijk al fietsend. Met het weer veel geluk (elke dag zon!) en al kamperend de route afgelegd, Gereden met GPS en Boekje, een voor mij uitstekende combinatie. Ik genoot van de rustige (gravel) paden, het volgen van het water en het steeds veranderende landschap. Super.
Ook de overnachtingstips uit het boekje waren erg prettig.

Nu puzzelen wanneer ik deel 2 en 3 ga rijden...... (ik kan niet wachten).

Dank voor al je voorwerk dat mijn tocht tot een succes maakte!

Hartelijke groet,
Martin, oktober 2021

 

Beste Hans,

Vorige week ben ik weer terug gekomen van een onvergetelijke fietstocht naar Rome. Jouw gidsen, gpx-routes en website waren enorm waardevol. En wat is het enorm handig om allerlei informatie over overnachtingsplekken bij de hand te hebben. Ik heb er vaak gebruik van gemaakt.

Wat heb je een prachtige route uitgezet! Ik heb gekozen voor de sportieve variant en voor de Toscane-route. Ik aarzelde over de sportieve variant, misschien zou ik er spijt van krijgen. Maar als ik hem niet zou proberen zou ik zeker spijt krijgen. Al met al kwam ik net iets boven de 20.000 hoogtemeters. Ik ben blij met de gemaakte keuzes: de klim naar het Timmelsjoch en de afdaling daarna naar Italië waren prachtig en van de route door Toscane en alle prachtige steden heb ik ook erg genoten.

Ik wil je ontzettend bedanken voor al het werk dat je hierin stopt. Niet alleen ik heb er van genoten maar er hebben ook veel vrienden, collega's en familieleden meegelezen en meegeleefd. Verschillende mensen zijn ook na gaan denken of ze zelf ooit zo'n tocht zouden willen maken. Het werkt inspirerend.

Klik hier voor mijn reisverslag.

André Lensink, Nijkerk, september 2021

 

Alweer een week geleden stonden wij trots op het Sint Pietersplein in Rome. In 6 weken zijn wij daar vanaf huis naar toe gefietst. Het was een geweldige ervaring en het is ons gelukt.

Ons doel om Rome te bereiken stimuleerde ons om de prestatie te leveren, maar we hebben bovenal genoten van de reis. Kwam tijdens de reis de nadruk te veel op de prestatie te liggen, dan voelde de reis aan als werken en waren er meer zorgen over het behalen van het doel. We leerden hoe fijn het is om volledig in het moment te zijn en volop te genieten van wat zich aandiende. Dat hielp om een breuk te maken met het doelgerichte waarin snel een zorgelijke oriëntatie opkomt. Halen we het doel wel? Was ik in het moment dan was elke gebeurtenis onderdeel van de reis en geen probleem of obstakel tussen ons en het doel in.

Elke dag, elk moment was de moeite waard. Op de fiets beleefden we de overweldigende schoonheid (en lelijkheid) van de gebieden waar we doorheen fietsten nog meer dan wanneer je eraan voorbij raast. Elke volgende bestemming lag maar op een dag fietsen van ons vertrekpunt van die dag. Zo leken steden als Verona, Florence en Rome eigenlijk heel dichtbij. We reisden stap voor stap.

Volop genieten in het moment was ook belangrijk omdat voordat we er erg in hadden het moment al weer voorbij was. En vasthouden van een moment gewoon niet lukt. Dan waren we al in het volgende moment. Tijd is ongrijpbaar.

Wat een fantastische reis is het geweest, een enorme ervaring om zo op het fietsje vanuit huis naar al die mooie steden en gebieden te reizen met niets meer dan 5 fietstassen en elkaar. Wij begrepen onderweg dat jij, Hans, vaker de tocht hebt gemaakt. Bij de mensen in Loiano, La Tana degli Scoiattoli, werden we hartelijk ontvangen en mochten we jouw bijdrage aan het gastenboek lezen. Daar waren ze maar wat trots op.

We zijn onder de indruk van de route en waren heel blij met de .gpx bestanden. Het was zo zorgeloos fietsen en we konden ons helemaal overgeven aan de route. We hebben geen fout kunnen ontdekken. En bovendien ben je er in geslaagd om een goed fietsbare route uit te zetten. Eigenlijk alleen in Toscane en Lazio hebben we strak langs de witte lijnen gereden, maar ook daar waren de wegen over het algemeen rustig. De route via Toscane was de moeite meer dan waard. Wij zullen onze aankomst in Florence nooit vergeten. Fabelachtig. Dank.

Bart en Brigitte, september 2021

 

Hoi Hans,

Wat hebben wij genoten! Een groot avontuur voor ons.
Meteen bij vertrek in het noodweer in Duitsland terecht gekomen, toen contact gezocht met jou om de fietsers achter ons te waarschuwen.
Uiteindelijk dmv een lange taxirit uit Remagen ontsnapt, wat een verwoesting en wat een indruk heeft dat op ons gemaakt. Vanaf die dag was het fietsen een genot, af en toe nog waden maar het weer was heerlijk, dus verkoelend.

Complimenten over de route ook, wat een werk moet dat geweest zijn, bedankt er voor!
Nadat de boekjes aangeschaft waren ben ik ook nog naar Beagle Bikes in Utrecht geweest om te leren navigeren met de smartphone via Pocket Earth. Ging echt feilloos. GPS Fietser bedankt daarvoor!

Rik en Nicole van Vugt, Vlijmen, september 2021

Lees ook het reisverslag van Rik en Nicole op Pindat.

Dag Hans,

Afgelopen weken heb ik de route naar Rome tot Augsburg gefietst. Een veelal erg mooie route, leuk om langs de rivieren te fietsen. Zeker hoogopwaarts bij de Rijn, langs de Neckar en de Kocher was het genieten. De navigatie/routeaanwijzing beviel me uitstekend, mijn complimenten en dank voor de duidelijke beschrijving.
Onderweg heb ik Sophie nog ontmoet, met wie je geloof ik mailcontact hebt gehad. Leuk om een andere "Reitsma-fietser" te ontmoeten. Zij fietst in hoog tempo naar het Zuiden.
Vanaf Augsburg ben ik met de "Via Julia" naar Salzburg gefietst. Over een paar dagen verder naar Slovenië, Kroatië en wellicht naar Griekenland. Wie weet een andere tocht de hele Rome-route!

Met vriendelijke groet,
Tom Otjens, september 2021

Beste Hans,

Net terug van Rome kijken wij terug op 26 fantastische fietsdagen vanuit onze woonplaats Nederweert (L) naar Rome.
Veel complimenten voor de zeer gebruikersvriendelijke boekjes, ze hebben ons zeer geholpen. Dankjewel hiervoor.

Met vriendelijke groet,
Gerda en Thijs Bijlmakers, augustus 2021

 

Beste Hans

Gefeliciteerd met jouw Rome route! Dat moet een ongelooflijk werk geweest zijn om de weg naar Rome zo nauwkeurig te beschrijven met net genoeg details. En zulk een mooie route! İk heb ze gedaan vanuit België en aangepikt in Zülpich. Ben er perfect geraakt met de kaartjes en routebeschrijving.

Bedankt om deze mooie ervaring mogelijk te maken!

Hartelijk
Peter-Jan De Smedt, Brussel, juni 2021


Dag Hans,

Net terug uit Rome, waar we via de Reitsma-route in 17 dagen (Roermond- Rome) heen zijn gefietst. Wat een prachtige route, wat een heerlijke reis.
Job heeft nog een aantal opmerkingen en bevindingen. Ik alleen maar heel veel dank voor je werk om ons zo’n mooie tocht te bezorgen.
30 jaar geleden hebben we het ook eens geprobeerd, maar toen was het te zwaar voor ons, om aan de hand van Michelin kaarten de weg naar Rome te vinden, nu op mijn 59-ste is het alsnog gelukt. En wat een plezier hebben we gehad.

Dank je wel,
Bauk van der Valk, Amstelveen, september 2020


Beste Hans,

Ik ben weer terug in Nederland na een fantastische tocht naar Rome. Wat een prachtige route, ik zal hem iedereen aanbevelen. Qua klimwerk was het ook goed te doen, het vermoeiendste was haast nog alle mooie stadjes onderweg bekijken. Maar ook dat was genieten. Ik heb je eerder al gemaild over de dichte campings, hieronder nog wat details in de route die ik tegenkwam. Het zijn kleine dingen, maar je bent erg precies in je routebeschrijving dus voor de site en een eventueel volgende editie zul je het vast aan willen passen. Complimenten trouwens voor de aanwijzingen, ik ben vrijwel nergens mis gefietst en waar dat gebeurde lag dat geheel aan mij doordat ik het niet goed had gelezen. Ik heb uitsluitend met de boekjes gefietst, aan gps heb ik me nog niet gewaagd.
Hartelijk dank voor je enorme werk, ik heb ervan genoten.

Berend van de Sande, Apeldoorn, augustus 2020

 

Goedemorgen Hans,

Via deze weg willen Chris en ik jou bedanken voor de mooie tocht die je ontwikkeld hebt en de ondersteuning en adviezen die we van jou gekregen hebben tijdens het plannen van de reis.

Uiteindelijk hebben we er 12 dagen (incl. twee rustige laatste dagen met o.a. online verdediging masterthesis) over gedaan en het was een ervaring die we niet snel meer zullen vergeten. De mooiste momenten waren toch echt 's ochtends vroeg met zonsopkomst fietsen in Umbrië en het noorden van Italië. Juist het stuk onder Verona is misschien qua asfalt minder aantrekkelijk, maar ik vond dit nadeel niet opwegen tegen de schoonheid en diversiteit van het landschap. Overigens vond ik de eerste 100 km in Zuid-Duitsland ook heuvelachtig en daardoor aantrekkelijk. De enige dag dat we in Oostenrijk zaten werd gekenmerkt door extreem slecht weer, dus daar kan ik weinig over zeggen.

Tot slot wil ik je aanmoedigen door te gaan met adviseren en ontwikkelen/bijwerken van de route, want ik weet zeker dat mensen terugkomen met een echte levenservaring rijker! Via deze wetransfer link heb ik een aantal foto's en route van onze dagen van strava toegevoegd, dacht misschien vind je dat leuk.

Met vriendelijke groet,
Karel Leusink, juli 2020

karel leusink

Beste Hans,

Samen met mijn vriendin Helma was het plan om 1 juni te starten met de fietstocht naar Rome. Die datum ging niet door vanwege Covid19. Op 15 juni ging de grens open met Duitsland en zijn wij direct vertrokken. We hebben een fantastische fietstocht gehad! Veel mooi weer en heel weinig regen. Gefietst door de prachtige steden Verona en Ferrara is een belevenis op zich. Het landschap van Umbrië is geweldig. De afdaling vanaf de Reschensee was echt super, prachtig weer, heel erg rustig, alleen maar dalen met de wind in de rug.

Onderweg was het bijna overal erg rustig vanwege Covid19. Regelmatig waren we de enige gasten in een hotel of B&B. Alleen aan de Adriatische Kust was het redelijk druk.
De Reitsma boekjes gebruikten we elke dag om een geschikte overnachting te vinden, waar ook de fietsen veilig konden staan. We belden vaak pas na de lunch, meestal was het met één telefoontje al geregeld.

Op een terras in Cröffelbach zagen we een man het Reitsma boekje lezen. Heel leuk nog iemand die ook al op weg was naar Rome. Twee dagen zijn we hem regelmatig tegengekomen maar na Dillingen am Donau hebben we hem niet meer gezien.

Wij, (twee net gepensioneerde dames) hebben de hoofdroute gefietst op een E-Bike, dit was echt goed te doen. Wanneer er een dag veel geklommen moest worden boekten we de overnachting zo dicht mogelijk bij de klim, zodat we in de ochtend met een volle batterij aan de klim konden beginnen.
 
Na 32 dagen kwamen we aan op het stille Sint-Pietersplein in Vaticaanstad. Wat een belevenis!
De enige schade die we hebben gehad onderweg zijn 2 gebroken spaken. 
 
Nog een paar dagen verbleven we op camping Village Flaminio in Rome. Deze camping was trouwens erg moeilijk te bereiken met de fiets. De weg was vlak voor de camping afgesloten. E-bike over vangrail tillen was geen optie. Behoorlijk wat heen en weer gefietst. Uiteindelijk toch gelukt met behulp van een aardige Italiaan, die een hek voor ons openmaakte naast de ingang van de camping. Prima camping trouwens en onze fietsen daar achtergelaten voor transport naar Nederland met de firma Soetens. Nu weer veilig thuis, met veel herinneringen aan een prachtige fietstocht!
 
Ik heb in Polarsteps dagelijks onze fietstocht bijgehouden. Zo kon het thuisfront een beetje meegenieten.
 
Dank voor het samenstellen van een fantastische fietstocht naar Rome.
 
Corry (Waddinxveen) en Helma (Rijnsburg), juni 2020

 

 

Beste Hans,

Afgelopen zomer fietste ik met een vriend jouw prachtige route. Wat lijkt dat alweer lang geleden, dat zorgeloze ritme van opstaan, glijden door langzaam verschietende landschappen, tent opzetten, kostje koken, etc. We hebben volop genoten, vooral ook omdat jouw route zo prettig en veilig was. Tot aan Rome was het een groot feest.

Niet alleen mail ik je om je te bedanken, wellicht vind je het ook leuk om je eigen route terug te herkennen in de vlogs die ik voor mijn groep 8 heb gemaakt. Wij startten ons avontuur vier weken voor de zomervakantie aanbrak en wekelijks hield ik de kinderen op de hoogte van onze vorderingen, meestal eindigend in een onderzoeksopdrachtje. Tussen de weetjes door zie je veel van je eigen route. Hieronder de linkjes. Ik hoop dat je er plezier aan beleeft:

https://www.youtube.com/watch?v=XHKfUR7k7X4

Ze staan in volgorde van de reis. De eerste nog in Nederland, de laatste tot in Rome. De vierde vind ik persoonlijk het mooist (Alpen).

Robert van Herk, Vlaardingen (en Jan Willem vd Ban, Amsterdam), december 2019
 
 
Beste Hans,

Ik heb genoten van je prachtige routes.
Ik wilde graag mijn 70e verjaardag vieren met een lange solo-fietstocht naar Siena. Omdat ik geen ervaring had met fietsen in de bergen, zag ik behoorlijk op tegen het klimwerk in de Alpen. Dat is me alleszins meegevallen. Tegen het eind was ik zelfs teleurgesteld als er een etappe was zonder een fijne klim. Ik kreeg er zo veel plezier in dat ik eerst mijn doel heb verlegd naar Rome en toen nog een stukje van de nieuwe route naar Apulie heb gedaan (Aquasparta-Venafro).
Het was een fantastische tocht. Ik vind het knap hoe je bijna overal hele rustige wegen of prachtige fietspaden hebt weten te vinden. Ik heb geen enkele fout in je GPS-track gevonden en ook je routebeschrijving in de boekjes zijn duidelijk, compact en foutloos. Ik vond het ook heel gezellig dat je allerlei mogelijke gevaren op de route in rood aangaf. Alsof je als een zorgzame vader mij voor onheil wilde behoeden.
De mooiste etappes waren voor mij het stuk langs de Neckar, de afdaling na de Reschenpas. Mijn favoriete campings: La Columbara (etappe 23), l'Unicorno (etappe 25), Oasi Cocchiola (etappe 28), il Giardino degli Elfi (etappe 30) en La Quitte (Abruzzen route).

Arthur Veen, Amsterdam, oktober 2019
zie https://www.polarsteps.com/ArthurVeen/2175811-fietstocht-naar-siena


Beste Hans,

Afgelopen augustus/september fietsten mijn man en ik van Leiden naar ons huis in Umbrië. Vanaf Roermond tot Massa Martana maakten we gebruik van de Reitsma Route. De drie gidsjes waren erg handig en bijzonder nauwkeurig.
Het werd een memorabele tocht van 33 dagen en 2100 kilometer die ons uitstekend is bevallen. Het fietsen door Duitsland was een ontdekking: zo’n afwisselend landschap met veel mooie en rustige fietsroutes.  
Omdat ik Italiaans heb gestudeerd en we het land goed kennen, was het ook bijzonder om Italië nu eens met de fiets te verkennen. Het fietsen langs de Adige in Zuid-Tirol was werkelijk geweldig. De Povlakte was minder saai dan we hadden gevreesd. Tot Ravenna ging de route bijna alleen over fietspaden of over rustige landweggetjes.
Eenmaal in de Apennijnen was het even wennen aan het ons zo bekende Italiaanse verkeer. Toch viel het ons mee: de meeste auto’s en ook de vrachtwagens haalden ons ruim in en er werd opvallend weinig getoeterd. Helaas is het asfalt op veel plaatsen van abominabele kwaliteit.
Voor de overnachtingen hebben we gebruik gemaakt van de in de boekjes genoemde hotels, B&B’s etc. Het waren goede accommodaties waar de fietsen veilig konden worden opgeborgen. We boekten de overnachting pas op de dag zelf. Dat deden we meestal na de lunch als we konden overzien hoever we nog wilden fietsen. September is een geliefde vakantietijd, dus soms was het hotel van onze eerste keuze vol. Voor het weekend boekten we wel één of twee dagen van te voren.
Het was onze eerste meerdaagse fietstocht. Onze fietsen waren geen e-bikes maar ‘gewone’ fietsen. Ondanks onze leeftijd (63 en 65) ging dat prima, zelfs zonder veel conditietraining vooraf.
Het was onze eerste lange fietstocht door Europa en hij smaakte duidelijk naar meer!

Met vriendelijke groet,
Marie Florence van Es en Joost Holthuis, oktober 2019.

 

Beste Hans,

Ik heb in augustus jouw route van Amsterdam naar Venetië gereden. Het was mijn eerste Alpen-reis en alles ging boven verwachting voorspoedig en snel. In één zin samengevat: het is een route waaraan je elke dag het plezier en de liefde waarmee die is samengesteld kunt aflezen. Absolute hoogtepunten, ook in letterlijke zin, waren voor deze laaglander de route langs de rivieren Jagst en Kocher; het overweldigende uitzicht over het Reschenmeer, waar ik eerst linksom ben gefietst, en waar achter de verzonken kerktoren van Graun de kitesurfers genoten van de harde zuidenwind, met op de achtergrond het met sneeuw bedekte Ortler gebergte. Aan de rechteroever van het meer vond ik onderdak bij de mini-mini-camping Giernhof-am-See, die plaats had voor één tent, nl. de mijne. Mijn mooiste kampeerervaring ooit.

Onvergetelijk was ook de route over de hoogvlakte Trentino-Alto Adige, met gehuchtjes waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan en de oneindige appelboomgaarden. 

Naar Venetië kreeg ik wel een heel bijzondere entree, dankzij een Italiaanse wielrenner die na Padua aanbood mij via een snellere en minder drukke route naar de veerboot bij Tronchetto te loodsen; voor ik het wist schoot hij - hij bleek nog Hermes te heten ook - op zijn rode De Franceschi ervan door, en ik, op mijn zwaar beladen Santos, erachter aan. Tot mijn verrassing bleek de veerhaven Tronchetto gewoon via de Ponte della Libertà naar Venetië bereikbaar. [In de GPS-bundel Varianten en Aanvullingen heb ik hier inmiddels een track van deze route opgenomen - HR.] Vanaf Tronchetto vertrekken veerboten naar o.a. Lido en Sant Erasmo en verder. Ik had een fantastische, rustige en niet dure camping, ver van de massa’s toeristen, waar ik vervolgens vijf dagen ben gebleven.
 
NB Ik was eigenlijk van plan om de terugreis met de trein te doen, maar ik kwam er in Venetië achter dat je voor de Duitse IC- en ICE-treinen niet alleen een ticket en een plaatsreservering nodig hebt, maar dat deze reservering niet online of per e-mail verkrijgbaar is. Het lijkt me goed andere reizigers ervoor te waarschuwen, dat je deze reservering dus van te voren moet zien te bemachtigen. [Die waarschuwing is inmiddels verwerkt in de vragenrubriek, onder de vraag 'Hoe kom ik terug?' - HR.] Heb je die niet, dan is het enige alternatief met regionale treinen vanuit Italië naar Duitsland te reizen (of, net zoals ik heb gedaan, gedeeltelijk te fietsen), waar je bij het loket of de ticketautomaat ook een kaartje voor je fiets kunt kopen. De IC- en ICE-treinen hebben een heel beperkte capaciteit voor fietsen, en waren in mijn geval voor de hele week al volgeboekt. Mij restte dus geen andere mogelijkheid, dan vanaf München met (zeven verschillende!) regionale treinen naar huis te rijden. Maar gelukkig zonder al te ingewikkelde overstap, en op alle stations was een fietslift aanwezig.

Al bij al, een onvergetelijke fietsvakantie. Erg bedankt voor al je adviezen!
 
Vriend’lijke groet,
Hans Moens, september 2019
mini-camping aan de reschensee

Beste Hans,

Ik ben zojuist teruggekomen van de Rome fietstocht die ik in 3,5 week maakte met mijn vriend. We waren ook aanwezig op 9 mei bij Beagle Bikes voor een lezing. De aanleiding van de fietstocht was dat mijn ouders de route naar Rome gingen fietsen en zij ons vroegen of wij interesse hadden om terug te fietsen naar Nederland op hun fietsen en hun materiaal. We zeiden snel ja, maar hadden eigenlijk nog geen benul van wat een lange afstand fietstocht was. Maar het bleek geweldig te zijn! Ik wil je hierbij enorm bedanken voor de fantastische route die je hebt samengesteld. We namen de Toscane-route die prachtig was. De beste momenten was de kick van het behalen van de toppen op de Apennijnen, Reschenpas en de Buchener Höhe. Bedankt voor het mede mogelijk maken van deze te gekke ervaring!

Hartelijke groet,
Sanne Wiltink, Utrecht, augustus 2019


Hans,

De afgelopen twee en een halve week hebben we met veel plezier jouw route naar Venetië gefietst en steeds op campings geslapen in de eigen tent. Alhoewel we toch al diverse andere langere tochten hadden gedaan, was het voor ons de eerste keer om over de Alpen te fietsen. De route via de Buchener Höhe en de Reschenpas was daarbij goed te doen.

Pieter van Lier, Neer, augustus 2019


Beste heer Reitsma,

Afgelopen maand juli zijn mijn man en ik via jouw route eerst naar Venetië en daarna via de Toscane variant naar Siena gefietst. Wat een prachtige route heb je samengesteld, onze complimenten. We hebben er enorm van genoten, met name ook vanwege het feit dat het zo autoluw en zo ontzettend groen was onderweg. Wij hebben alleen gebruik gemaakt van de routebeschrijving in de boekjes en zijn vrijwel nergens verkeerd gereden. Complimenten dus ook voor de goede beschrijving.
Verder hebben we nog een goed adresje gevonden in Ferrara wat nog niet in het boekje staat. Het is een fijn adres voor fietsers omdat de fietsen veilig op een afgesloten binnenplaats staan. Het gaat om R&B Studio 27, Via Masheraio 47 in Ferrara. website: studio27.eu. Wij betaalden 47 euro voor een nacht inclusief ontbijt. Wij vinden het een aanrader.

Groet,
Ron en Marjorie Kohlberg, Wijdewormer, augustus 2019


Vorig jaar zijn we van Assen naar Bolzano gefietst (en over de Brennerpas naar het Zillertal, maar dat was jouw route niet). Dit jaar zijn we naar camping Wald in Naturns gereden met de auto, en zijn we van daar uit naar Rome gefietst en weer terug naar Naturns.
Onze auto hebben we op de camping in een parkeergarage (voornamelijk voor caravans) geparkeerd voor maar 2 euro per nacht !!! Misschien een tip voor fietsers die niet de mogelijkheid hebben om in één keer naar Rome te fietsen ivm de tijd en er 2 vakanties van maken.
We zijn naar Rome over de Toscaanse route gefietst (via het Gardameer, prima te doen) terug via de hoofdroute en hebben de Venetië route er ook aangeplakt. Dus we hebben nu alle routes van jou gefietst. Een paar kleine stukjes hebben we met de trein gedaan ivm de tijd.
Complimenten hoe je alles uitgezocht hebt en alles is prima te fietsen. Wij hebben in juni gefietst en hebben droog, zonnig en warm weer gehad. Geen regen.

Met interesse volg ik je vorderingen op de route verder dan Rome en Sicilië. Wie weet doen we die ook eens.
Wij willen je heel erg bedanken voor de prachtige route! Ik inspireer ook andere mensen die nu ook jouw route gaan fietsen.

Thea Hendrikse, Assen, augustus 2019

 

Dank je wel Hans voor het maken van deze prachtige route. Al in 2003 heb ik gebruik gemaakt van je route, toen van Amsterdam naar Calceranica Al Lago (nog via de Silvrettapas) In 2011 opnieuw een stuk in Duitsland verreden (Roermond - Tübingen) en dit jaar het hoogtepunt: de hele route vanaf Alkmaar naar Rome. Wat een geweldige tocht. Een vlekkeloze fietsvakantie, mede doordat ik onderhand kan lezen en schrijven met jouw prachtige routeboekjes stond ik na al 21 dagen op het Sint Pietersplein. Een trip om nooit te vergeten!

Remco van der Kort, Alkmaar, juli 2019


Beste Hans,

Hartelijk dank voor het samenstellen van deze route. Wij hebben de afgelopen weken het deel van Koblenz tot Verona gefietst. Het was een mooie afwisselende route, we hebben er erg van genoten. De routebeschrijving is heel accuraat en de achtergrondinformatie en de informatie over voorzieningen is heel volledig. We zijn erg onder de indruk van het zorgvuldige en degelijke werk dat je geleverd hebt. Omdat de route vooral over fietspaden en autoluwe wegen gaat fietst het heel prettig. Ook de onverharde wegen zijn op een paar korte stukje na heel goed te doen.
Misschien dat de kaarten iets gedetailleerder mogen, ik zou het zelf prettiger vinden als er naast de hoogteprofielen ook landschapselementen als bossen en weilanden zouden worden weergeven, dat zou het nog makkelijker maken om je te oriënteren tijdens het fietsen. Maar dat zou dan meer als aanvulling zijn, zoals de gidsen nu zijn is het ook zonder gps heel makkelijk om de weg te vinden.

Groeten,
Ep Bordewijk, Arnhem, juli 2019


Beste Hans,

Wij hebben van 26 april - 19 mei gefietst van Roermond naar Venetië. We hebben gebruikt gemaakt van jouw routeboekjes en de tracks met Pocket Earth op onze smartphones. De weg was zo perfect te volgen. Nooit verdwaald. Ondanks het vaak erg frisse en natte weer hebben we zoveel mogelijk gekampeerd. De terugweg deden we per trein. Een aanrader. De fietsen gingen met Soetens mee.
We hebben genoten van de schitterende, veelal autoluwe route. Volgend jaar gaan we verder.
Voor wie meer wil lezen: janmartenenjoke.waarbenjij.nu

Jan Marten en Joke de Vries, Oegstgeest mei 2019


Beste Hans,

In mei 2017 hebben wij de hoofdroute naar Rome gefietst, middels het routeboekje en de navigatie. Hiervan hebben wij zo genoten dat wij nu wederom onderweg zijn. Dit keer gaat de reis niet naar Rome maar naar Venetie. Inmiddels zijn we al aangekomen bij het Lago di Caldonazzo. Ondanks het slechte weer, we hebben al meer als 15 dagen regen gehad, genieten we weer van onze tocht. De routeboekjes zijn zo duidelijk dat we, ondanks dat onze GPS wegviel, zeer makkelijk de route kunnen volgen. Dank voor de nauwkeurigheid waarmee de route is samengesteld!

Groet
Rob en Erika van den Bosch uit Purmerend, mei 2019


Beste Hans,

Afgelopen voorjaar heb ik van 15 april tot en met 6 mei met bijzonder veel plezier jouw hoofdroute naar Rome gefietst. Ik heb uitsluitend de boekjes en de aanvullingen hierop gebruikt. Als je een beetje gevoel voor richting etc. hebt dan werkt dat, ook zonder GPS, prima!! Natuurlijk kom je weleens voor verrassingen te staan als bijvoorbeeld (over)wegen geheel zijn afgesloten wegens werkzaamheden of iets dergelijks maar met enig gezond boerenverstand (eventueel van lokale bewoners) kom je uiteindelijk toch altijd weer op de route terecht. Niet voor niets zegt men toch: "dat alle wegen naar Rome leiden".....
Voor de overnachtingen heb ik in het begin Booking.com wel eens gebruikt maar ben na enkele goede ervaringen met de adressen die in de gidsen vermeld staan hier helemaal op over gestapt.
Dank zij jouw inbreng is het een enorm mooie en onvergetelijke tocht geworden. Mijn hartelijke dank daarvoor !!

Hans van Brecht, Voorschoten, mei 2019
https://www.pindat.com/reisblog/hans.op.weg.naar.rome


Beste Hans,

Wij hebben van 16 september t/m 12 oktober genoten van onze geweldige fietstocht van Heerlen naar Rome. Mede dankzij jou geweldig uitgestippelde route en de duidelijke routebeschrijving is het voor ons een onvergetelijke reis geworden. Mocht er interesse zijn, wij hebben van onze reis een blog bij gehouden. Deze is te lezen op Pindat.com Esther en Pascal op avontuur.

Esther & Pascal, Heerlen, oktober 2018


Hallo heer Reitsma,

Ergens voor de zomer heb ik bij U de gidsen deel 1 + 2 besteld van de Rome route. Wij, míjn zwager en ik, wilden vanaf Ancona terug fietsen naar Zwolle. We wilden bij Rimini de beschreven route oppakken, alleen het stukje Ancona - Rimini hebben we zelf even uitgezocht. En zo is het dus ook gegaan. Afgelopen maandag middag zíjn we, na ruim 1950 km, goed aangekomen in Zwolle. We hebben écht genoten van de route! Zoals beschreven waren inderdaad de etappes naar de Reschenpas en de Büchner Höhe naar Leutasch zwaar. Maar beide etappes hebben we gewoon helemaal fietsend volbracht. Ik had de volledige track 2017 gedownload en in 16 min of meer gelijke stukken verdeeld. Werkte uitstekend in mijn Garmin Oregon 700. Nogmaals, het was elke dag genieten, héél veel autoluwe wegen, veel fietspaden. Dik voor elkaar!!! We hebben de route gevolgd tot Groesbeek en vanaf daar zelf weer het laatste stukje naar huis gemaakt.

Groet
Meindert van der Kolk, Zwolle, oktober 2018
 

Beste Hans Reitsma,

Ik heb dit jaar de Rome route gefietst van 1 mei - 7 juni. Ik ben 38 dagen onderweg geweest waarvan ik er 32 gefietst heb. Ik heb de hoofdroute gevolgd. Ik heb uitsluitend de route gefietst zoals die in de route boekjes is beschreven. Dat is me zeer goed bevallen. De route is uitstekend beschreven. Slechts een enkele keer fietste ik verkeerd, met name bij opbrekingen of omdat ik zelf niet goed gelezen had. Met de hulp van de route beschrijvingen kun je nauwelijks verkeerd rijden. Tijdens mijn tocht heb ik overnacht in b & b gelegenheden en een enkele keer in een hotel. Ook de informatie in de route boekjes over overnachtingsadressen was meer dan voldoende. Kortom: ik heb dit voorjaar een prachtige fietsreis naar Rome gemaakt. Reitsma's route naar Rome was daarbij mijn prima gids!

Nico Scheerder, Amersfoort, oktober 2018


Hallo Hans,

Wij zijn net terug uit Rome en ik wilde je laten weten: het was geweldig, we hebben er heel erg van genoten. We fietsen al jaren door Europa en daarbuiten. (Ik wil maar zeggen: we hebben heel wat routes gezien). Maar we zijn erg onder de indruk van jouw route, zo zorgvuldig samengesteld en zo optimaal qua keuzes, echt geweldig.
Hartelijk dank en we gaan nu heerlijk nagenieten.
 
Vriendelijke groet 
Ans Kleijn, Heiloo, september 2018

Hans,

Wij hebben van de zomer de geweldige mooie route naar Rome gefietst. Het was een geweldige tocht. Bedankt.
Ons reisverslag is te lezen op http://www.pmbatenburg.nl/piet-mieke-batenburg/fietsen-naar-rome/.

Met vriendelijke groet,
Piet en Mieke, Sliedrecht, september 2018


Beste Hans,

Wij zijn afgelopen zaterdag 4 augustus 2018 thuisgekomen met de flixbus (prima, wel lange zit en stinkende wc) vanaf Bolzano. Wij hebben ontzettend genoten van deze route die we vanaf Houten hebben gefietst in prachtig, droog, zonnig warm weer.
Hartelijk bedankt voor de vele informatie die in de boekjes staan, we hebben er elke dag met veel plezier in gesnuffeld en er gebruik van gemaakt. Zo weet je ook meer achtergrondinformatie, wel zo leuk. Naast het boekje gebruikten wij onze Garmin, waar we met de nodige moeite kaarten op gezet hebben, maar we hebben heel veel profijt hiervan gehad, het fietst toch wel makkelijk, zo'n rood lijntje. Soms waren we iets te laat met afslaan, omdat het voor een brug was, maar dat stond dan weer keurig in het boekje. Onze complimenten.
Wij zien uit naar nog meer routes. Eerst gaan we proberen bij leven en welzijn volgend voorjaar vanaf Bolzano naar Rome te komen.

Vriendelijke groet,
Frans en Pia, Houten, augustus 2018
 

Beste Hans,

Heel hartelijk bedankt voor de ongelooflijk mooie tocht die ik dankzij jou heb mogen ervaren. Ik heb de route alleen en zonder gps gefietst en het was zo gemakkelijk te volgen, je hoeft zelf niets in je hoofd te steken, alleen maar te genieten wat de weg je brengt!
Zo 1000 maal dank. Ik heb de route in juni gefietst en de campings waren heerlijk rustig, verzorgd en mooi gelegen.
De nodige info is meer dan voldoende en zalig om bij elke etappe te overlopen wat de volgende dag je gaat brengen en waar je aandacht naar toe zal gaan.
Ik heb ook de mooie verbinding gevoeld van allen die via jouw route onderweg zijn. Zalig om elkaar te herkennen, uit te wisselen, evt te helpen waar nodig.

Dank, doe zo voort,  veel succes nog!

Tinne Haevermans, Geel, juli 2018


Net terug gekomen van een rondje midden Europa waarbij ik de eerste twee delen van de Reitsma Rome route vanaf Venetië heb gebruikt voor de terugweg (en GPS). Vond het een fijne route en de gidsjes bijzonder prettig in gebruik. Het is duidelijk dat er ook veel aandacht is besteed aan het nuttig en overzichtelijk laten zijn van deze Reitsma Rome boekjes. Was echt een verademing na de Benjaminse Midden Europa gidsjes waar ik van Praag tot Venetië mee fietste. Die waren het meeslepen nauwelijks waard. Mijn vader, die als leunstoel toerist middels de gidsjes met me 'meefietst', vond uw boekjes ook erg goed.

Yvonne, Groningen, juli 2018


Beste Hans Reitsma,

Wij hebben in juni anderhalf boekje gefietst. Vanuit Assen tot aan Bolzano en via de Brennerpas weer terug naar Oostenrijk, waar we opgehaald zijn. Wij vonden de route geweldig. Wij voelden ons veilig met alle aanwijzingen en campings die jij aangaf in je boekje. Omdat wij van te voren de route niet in stukjes hadden ‘geknipt’ kon onze GPS de route telkens slecht downloaden. Daarom las ik de route aanwijzingen via het boekje op. Werkte prima.
Wat heb je veel werk gehad in het maken van het boekje. Complimenten hiervoor. Wij willen je heel erg bedanken voor de route. Een ander jaar gaan wij de route afmaken tot aan Rome.

Rob en Thea Hendrikse, Assen, juli 2018


Dag meneer Reitsma,

Wij - gezin met vier kinderen- hebben net een deel van je prachtige route gefietst. We zijn net thuis en missen de bergen al!
We fietsten van Garmisch tot Verona, helemaal de Alpen over! Ook onze zoon van 7 en zijn zussen van 11 en 12 deden dat vlotjes! We vinden het werkelijk de mooiste reis van ons leven en denken dat het nooit meer zo mooi zal zijn! Vooral de bergpassen die een uitdaging vormen maar toch haalbaar zijn met bepakking, de totaal andere cultuur in Italië en Oostenrijk, het landschap dat nooit verveelt en veel kampeermogelijkheden... de perfecte route voor ons! Er komt nog een uitgebreid reisverslag, daarvan houd ik u op de hoogte. Wel kan je alvast onze foto’s zien op Instagram onder de hashtag #jml_tirolverona.

Heel erg bedankt voor de heerlijke route en het handige routeboekje!

Groeten uit België,
Stien Schrijvers, Gent, juli 2018
 

Goede morgen,

Hier een mail van twee mannen uit Losser, die via uw route boeken naar Rome zijn gefietst. Eerst onze complimenten voor de uitstekende beschreven route!!! Na enkele dagen waren we aan de beschrijving gewend en konden we niet meer zonder. Dus bij elke start 's morgens kijken is de fiets er en is REITSMA er. We zijn door Toscane gefietst en hebben elke dag van Uw kennis gebruik gemaakt.

Nogmaals Hartelijke Dank. Het was TOP.

Groeten,
Bart en Lisa Haarman, Losser, juli 2018


Geachte heer Reitsma,
 
Na vorig jaar al van Amsterdam tot Roermond te hebben gefietst dit jaar het stuk van Roermond naar het Gardameer gefietst. Was het stuk Amsterdam Roermond al mooi, vanaf Roermond werd het alleen maar mooier. Complimenten voor het samenstellen van deze route, werkelijk waar prachtig! Wie weet volgt het laatste stuk tot Rome ook nog een keer.
Hierbij de link van het verslag dat we van de tocht hebben gemaakt: https://www.pindat.com/pindata/user/eric-jacqueline/2018-06-13
 
Groeten van een groot fietsliefhebber.
Eric van Bakel
 
Beste Hans,

In 2017 heeft mijn vriend met de driedelige route Reitsma's Route naar Rome de fietstocht ondernomen van Amsterdam naar Rome. En met succes. Met zijn enthousiasme heeft mij overgehaald een deel van de route te fietsen. Wij zijn op 18 juni j.l. vetrokken vanuit München met als doel Verona. Een top fietstocht. Ik heb deel 2 van uw boekje uitgeplozen tijdens deze fietstocht, immers het boekje dat al een jaar op de keukentafel lag begon nu pas voor mij tot leven te komen tijdens onze fietsvakantie. Ik hoop volgend jaar tijdens de zomer vakantie deel 3 te gaan fietsen van Verona naar Rome.

Met vriendelijke groeten,
Sanneke Kalf, Amsterdam, juli 2018


Beste Hans,

Afgelopen weken heb ik, in 30 fietsdagen, 'jouw' fietsroute naar Rome (via Florence en Assisi) voltooid. Vanaf januari ben ik met pensioen en het was mijn lang gekoesterde wens om de overgang van het werkende naar het pensionadoleven te markeren met deze fietstocht. Fysiek en mentaal, ik fietste alleen, soms wel pittig. Ik heb ervaren dat de Filosofie van de heuvel (Ilja Leonard Pfeijffer) inderdaad opgaat. Ik wil je hartelijk danken voor de prachtige route die je uitgezet hebt en de zeer nauwkeurige en adequate informatie daarover. "Reitsma" is een begrip in fietsersland, en een uiterst handig openingswoord voor interessante, gezellige, en onmisbare ontmoetingen met mede-fietsers. Mijn hartelijke dank en waardering!

Met vriendelijke groet,
Harry, Zwolle, juli 2018
 

Beste Hans,

Inmiddels zijn we 2 weken thuis en de 4 weken waarin we naar Rome gefietst zijn waren in één woord geweldig. Zowel de boekjes als de GPS track hebben in hoge mate bijgedragen aan ons vakantieplezier.
Casa Sula Rupe in Calcata was de allerspectaculairste plek waar we ooit geslapen hebben.
 
Nogmaals hartelijk dank!
Rik Heijligenberg, juli 2018, Bennekom
 

Beste heer Reitsma,


In juli 2017 hebben mijn moeder en ik samen de route naar Rome gefietst. Het is er niet eerder van gekomen, maar onderweg hebben we u meerdere malen bedankt. Wat hebben wij genoten van de prachtige route en de mooie beschrijvingen in de boekjes. Bij dezen: hartstikke bedankt, we hebben genoten!


Groeten,

Carmen en Petra Acampo, juni 2018


carmen en petra

 

Beste Hans,

Ik heb de afgelopen weken door Europa rond gezworven met jouw boekjes als basis voor mijn reis naar Rome. Ik wil je laten weten, dat ik een fantastische fietstocht heb (mee)gemaakt. En dat vooral ook dankzij jouw routes en beschrijvingen.
Onderweg heb ik ook mensen ontmoet die jouw routes fietsten en allemaal bevestigden ze, wat ik zelf ook vond. De aandacht en nauwkeurigheid van de routes en beschrijvingen maakten het fietsen nog (veel) plezieriger. Of het nu was, wanneer je op de fietspaden reed, of een klein stukje (auto)weg, je wist, en voelde aan dat dit de beste en veiligste route voor ons was.
Ook het overzicht van overnachtingsadressen beviel zeer goed. Of de route door het centrum van het dorp, wanneer je weer aan eten en drinken toe was.

Ik vind dat jouw boekjes bijdragen aan een groter fietsplezier. Je was mijn reisleider tijdens een groot fietsavontuur. Dankjewel daarvoor en ik hoop dat nog velen jouw routes en boekjes zullen volgen c.q. lezen. Ik ben vast van plan om in ieder geval nog een deel van de routes of nog weer alleen of samen met mijn vrouw te fietsen.

Met vriendelijke groet, Alfred Kuiper, juni 2018


Hallo Hans,

Ik verwacht donderdag aan te komen in Rome. Ik heb een super mooie reis gehad. Ik ben over weggetjes gekomen waar ik nooit van had gedacht dat ik daar overheen zou rijden. Ik heb mensen ontmoet tijdens deze reis die mij altijd bij zullen blijven. Ik heb overnacht in zulke mooie, gave en fijne onderdak adressen (ook buiten jouw gids om overigens; meestal via Booking.com gevonden; superhandig). Ik heb dingen meegemaakt die je normaal niet meemaakt tijdens een reis. Ik heb onderweg hele mooie dingen gezien qua landschap, wegen en steden en dorpen. Ik heb de zware Arlbergpass en de Reschenpass en de Apennijnen over gefietst. Wat een inspanning was dat. Ik dacht eerst dat ik helemaal alleen deze reis zou gaan maken en weinig of geen mensen zou zien die dit ook ondernemen. Het was grappig om te zien hoeveel Nederlanders ik onderweg ben tegen gekomen met jouw gids voor op de fietstas. Ik weet dat ik de boekjes van je gekocht heb, maar wil je vanaf hier alvast heel hartelijk danken voor deze prachtige ervaring! Ik ben 28 dagen onderweg geweest met 2 rustdagen erin. Ik heb met deze reis ruim € 5000 opgehaald voor een goed doel, het geleidehonden fonds. Het was een reis om nooit meer te vergeten. Jouw gids brengt meer los dan je zelf wellicht denkt. Zelfs de lokale gemeenschap onderweg is natuurlijk blij met jouw gids. Ik heb het zelf moeten fietsen, maar toch, bedankt!

Mochten er mensen zijn die referenties willen en/of vragen hebben over de reis dan mogen ze me altijd This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

Erwin van Wijk, mei 2018


Beste Hans,

Eke en ik zijn inmiddels in Verona aangekomen en willen je bedanken voor de geweldige reis die je uitgezet hebt. We hebben elke dag tot nu toe volop genoten en dat zal ook wel zo blijven. Alle etappes waren geweldig en we voelen het als een enorm voorrecht dat we dit kunnen en mogen doen nu we gepensioneerd zijn. We hebben inmiddels al heel wat medereizeigers ontmoet en ze zijn allemaal enthousiast! Het voelt voor ons als een tweede huwelijksreis. Jouw naam is hier bijna net zo bekend als Johan Cruijf. Als we ergens aankomen wordt regelmatig gevraagd: Reitsma?
Dus nogmaals onze dank. De GPS is een echte uitkomst, maakt het leven een stuk gemakkelijker.

Hartelijke groet ook van mijn partner Eke,
Ben Simmes, mei 2018


Beste Hans,

Ik heb afgelopen augustus / september een prachtige tocht naar Rome gereden. Ik ben heel erg blij met de boekjes en jouw website.
Voor mij was het de eerste keer een lange afstandsroute op de fiets. Ik was wat onzeker over de voorbereidingen, wat te doen, wat ga ik tegenkomen en hoe het zou verlopen. Alles is goed gegaan, zonder enig probleem. Heel erg veel plezier gehad en ik ga zeker nog eens de Toscane variant doen.
Ik heb een reisverslag gemaakt in fotoboekvorm met “tips and tricks” als voorbereiding en ook een overzicht met wat ik de volgende keer anders zou doen. Het verslag is te downloaden van mijn website (klik hier).

Rene Heijenberg, Driebergen, mei 2018


Op 25 juni begon ik samen met mijn dochter (66 resp. 35) vanuit Rotterdam met de fietstocht naar Rome. Mijn dochter was het jaar daarvoor ziek geweest maar is nu weer genezen en als afsluiting daarvan hebben we deze fietstocht gedaan. De eerste twee weken hebben we met ca 10 kilo aan bagage gebruik gemaakt van B&B, hotels, Gasthof etc. Het vastleggen van die accommodaties ging meestal een dag voorafgaand en gevolgd door 'n heel gastvrij en hartelijk onthaal. Trouwens ook het fietsen in Duitsland en Oostenrijk gaat prima, goede fietspaden (zeker als je de verharde routes neemt!) en andere weggebruikers die meestal rekening met je houden. Na twee weken waren we ter hoogte van het Gardameer in Italiú en daar voegde zich de familie met een camper en een auto bij ons. Verder op hebben we op campings verbleven. Na de Reschenpas, Oostenrijk ga je op een fantastisch mooi fietspad omlaag en na Verona de bakoven van de Povlakte in. Die Povlakte was, behalve de soms slechte wegen, toch een aangename ervaring vanwege de bijzondere stadjes en plaatsen waar je doorheen komt. Vaak ook met hele mooie agriturismo-campings.
Uiteindelijk na 25 dagen, inclusief 2 rustdagen, in Rome aangekomen. Een prachtervaring!
We danken je voor de wijze waarop je de route heb gedocumenteerd in de drie delen en ook voor het GPS navigatie bestand. Opgeknipt in delen van 100 km, werkte dat prima op de Garmin. Het heeft ons zeer veel geholpen!

Mark en Lisa Reede, Spijkenisse, november 2017


Mijn vrouw en ik zijn eind augustus van Roermond naar Oostenrijk gefietst en hebben uw route gevolgd tot voorbij Garmisch-Partenkirchen en dan verder via de Isar en de Inn tot onze eindbestemming Oberndorf in Tirol. Wat hebben wij genoten van uw gids. Het is ons zo bevallen dat wij volgend jaar de gehele route van Staden (West-Vlaanderen België) naar Rome gaan fietsen.
Hierbij willen wij u bedanken voor het titanenwerk om zo'n route te maken. Wij hebben gretig gebruik gemaakt van uw onderdak adressen. Allemaal zijn ze zeer goed meegevallen uitgenomen Kalimera in Heddesheim waar we echt niet op ons gemak waren: zeer onvriendelijk en bij de afrekening moesten wij veel meer betalen dan eerder afgesproken maar daar kan u natuurlijk niks aan doen.

Pol Maertens, Staden (België), oktober 2017


Hallo Hans,

Ik wou je nog even een reactie sturen naar aanleiding van onze geweldige fietstocht die wij deze zomer in juli hebben gefietst over de route die jij hebt uitgezet. Wij wonen in Oostenrijk en zijn de route in tegengestelde richting gereden, dus naar Nederland toe. En ik moet zeggen, het was helemaal top!! Natuurlijk speelt het weer een hele belangrijke rol bij het welbevinden op zo'n lange fietstocht en hadden wij het geluk de regenjas niet nodig te hebben. Maar ook de route vonden we erg mooi, vooral tot aan Remagen (en in Nederland ?). Ook is het klimmetje na Remagen heel goed te doen. Het lijkt op de kaart erger dan dat ie is. ? We hebben de tocht in 15 dagen met onze twee kinderen, 11 en 13, gefietst en gemiddeld zo ruim 70 km per dag afgelegd. Mijn man had een fietsaanhanger en ik en de kinderen ieder fietstassen en een pakzak met onze slaapzak en slaapmat. Na lang wikken en wegen hebben we er voor gekozen om toch te kamperen en in het geval van slecht weer een pension te zoeken. Dat laatste hebben we niet nodig gehad en we waren achteraf blij met onze keuze omdat het voor de kinderen op een camping na een lange fietsdag heerlijk is. Op veel campingplaatsen konden ze daarna lekker in het water duiken. We waren heel erg blij met jouw routebeschrijving en uitgebreide informatie en konden de tocht die we op de navigator hadden gedownload moeiteloos nafietsen. Ook de tips over eetgelegenheden en winkels die je hebt aangegeven was erg handig. We hebben er een prachtige herinnering met veel mooie foto's aan over gehouden!

Vriendelijke groeten, Jolanda Vinkers, Tirol, oktober 2017


Dag Hans,

Afgelopen maand via jouw route naar Rome gefietst. Het was top! Bedankt.
Ik heb drie blogs geschreven: (klik hier) (met link naar deel 2 en 3).

Groet, Gijs van Raamsdonk, Utrecht, september 2017


Ook wij vieren hebben dit jaar genoten van de route naar Rome. We zijn niet helemaal tot Rome gefietst maar tot Verona, om daarna ook fietsend een stuk richting huis te gaan. Dank voor de mooie route! Hier ons blog:
http://fietsverhalen.reislogger.nl/gaan-herinneringen-maken.263569

Met vriendelijke groet,
Marianne Rouw, Apeldoorn, september 2017


Beste meneer Reitsma,

Vandag heb ik uw geweldige route naar Rome voltooid. In de eerste plaats bedankt voor het samenstellen hiervan! Terwijl ik met mijn vriendin de laatste kilometers langs de Tiber fietste zagen wij een fietser waarvan wij beiden dachten: 'dat lijkt warempel Hans Reitsma wel!'. Inmiddels ben ik zo nieuwsgierig dat ik het toch even wil vragen: was u die fietser? Of was het slechts een samenspel van de zon en onze langverwachte voltooiing van de reis?

Met vriendelijke groeten,
Jim Bosveld, Amsterdam, september 2017

[Dat was ik inderdaad, bezig het laatste stukje van de route te controleren voor de volgende druk van deel 3. HR]


Hallo Hans,

Ik mail je omdat je ik je hartelijk wil bedanken voor het maken van de fietsroute naar Rome. Wij zijn 10 juni weggegaan en 4 augustus aangekomen in Rome. We hebben grotendeels jouw route gevolgd met enkele uitstapjes om nog een paar steden te bezoeken. We hebben een combinatie gedaan van de fietsroute en bezoek van een aantal steden. Daar bleven we meestal een paar dagen. We bezochten Bonn, München, Trente, Venetië, Padua, Montagnana, Ferrara, Ravenna, Assisi en natuurlijk Rome. Je route beschrijving was uitstekend. Hij was tot in de details compleet en goed te volgen. Ook hebben we dankbaar gebruik gemaakt van je toeristische info en tips voor overnachtingen.
Klein detail: in boekje 2 is het telefoonnummer van de busmaatschappij voor de rit over de Reschenpass onjuist. Er moet een nul achter. Het juiste nummer is : 05442 644220.
Nogmaals heeeel veeeeel dank voor al je werk! Het heeft ons een prachtige vakantie opgeleverd.

Met vriendelijke groet,
Miriam van Lierop en Leo Hartveld, Gouda, september 2017

 

Dag Hans Reitsma,

Ik heb met heel veel plezier gebruik gemaakt van de route naar Rome (de oude, nog via de Arlbergpas). De route en de beschrijving was fantastisch en de tocht een ware belevenis!
Ik heb er een boekje over gemaakt, dat hier is in te zien: https://issuu.com/ptenhoor/docs/veni_vidi_fietsie

Beste groet,
Peter ten Hoor, Peize, augustus 2017


Ben zojuist terug van Fietstocht naar Rome en heb zeer dankbaar gebruik gemaakt van de uw gids, in de drie uitstekende boekwerkjes. Complimenten voor de inhoud, de routes en de goed verzorgde en interessante achtergrondinformatie.

Hugo Sakkers, Eindhoven, augustus 2017


Beste meneer Reitsma,

Gisteren zijn wij (vier vrienden) teruggekomen vanuit Rome. We hebben uw route gefietst en er veel plezier aan beleefd. U schrijft dat veelal wat oudere mensen de route fietsen. Wij kunnen dat beamen, we kwamen eigenlijk geen jongere fietsers tegen en wellicht zijn wij dus een uitzondering met resp. 25, 25, 25 en 46 jaar. Laatste "hogere" leeftijd hoort bij mij. Eigenlijk snappen we niet waarom niet meer jongere mensen dit doen, het is een geweldige ervaring! We hebben de Toscane variant gereden en voor de sportieve variant Timmelsjoch gekozen. We hebben er 21 dagen over gedaan om van Enschede in Rome te komen. We hadden met 25 kg bagage pp wel wat de berg op te slepen, maar het was te doen.

Vriendelijke groet,
Remon van der Woude, Enschede, augustus 2017


Geachte heer Reitsma,

Reeds heel veel jaren hebben wij het voornemen gekoesterd eens op de fiets naar Rome te gaan. Sinds mijn vroegpensioen hebben we ook de tijd hiervoor. Op 1 mei zijn wij vanuit Valkenswaard vertrokken en op 5 juni kwamen we op het Sint Pieterplein in Rome aan. Het was een schitterende reis, met prachtige fietspaden dan wel autoluwe wegen. Elke dag wel leuke ontmoetingen met medefietsers dan wel "locals"", die nieuwsgierig informeerden naar ons reisdoel, gezien de volbepakte voor- en achtertassen.

Dankbaar gebruik gemaakt van uw reisgidsen, met daarin zowel de informatie over de route zelf, de bezienswaardigheden onderweg als ook de mogelijke overnachtingsadressen. 
De gps-track ook gedownload van uw site en deze prima vanaf Roermond met mijn Garmin kunnen volgen.
Kortom wij kijken met ontzettend veel plezier terug op onze reis en willen U bedanken voor de schitterend uitgezette route. Ondanks het soms slechte weer bleven wij hiervan genieten.
De route is trouwens vrij bekend. Al snel na Roermond op de tweede dag werden we door tegenliggers al begroet met “Ha, Reitsma gangers”
 
Met vriendelijke groet,
Theo en Margo Terhaard, Valkenswaard, augustus 2017
 

Hallo Hans,

Wij hebben afgelopen weken met veel plezier een deel van jouw fietstocht gedaan. We wonen in Uden en zijn naar Gennep gefietst waar we de route opgepakt hebben. Vervolgens zijn we in 17 dagen naar Verona gefietst. Daar we hebben we nog enkele heerlijke verwendagen gehad en vervolgens met het vliegtuig naar huis. We hebben genoten van de route, deze zit goed in elkaar. Dit was onze eerste lange fietsvakantie, maar zal ongetwijfeld niet de laatste zijn.

Nogmaals bedankt.

Arie van Grunsven, Uden, juli 2017


Beste Hans,

Ik ben afgelopen 7 mei 2017 vertrokken en aan gekomen op 19 juni 2017 op het Sint-Pietersplein.
Gefietst via de Venetië-route en daarna Assisi hoofdroute naar Rome.

Bedankt voor de prachtige gedetailleerde routebeschrijving. Daardoor kon ik mijn weg in de meeste gevallen goed vinden. Ik heb er van genoten!! Ik vond de route prachtig, je hebt echt de aller mooiste fietspaadjes die er zijn weten te benutten en laat ze zien !! Heel waardevol. Tevens de dagroutes mooi ingedeeld, en altijd goede en prettige overnachtingsadressen benoemd.

Harmke Luijting, Laren (Gld), juli 2017

harmke luijting
Beste Hans,

Wij hebben onze fietstocht naar Rome verdeeld over een aantal jaren. Eind mei hebben we het laatste gedeelte, het stuk van Verona naar Rome, voltooid.
Voor ons was dit de eerste grote buitenlandse fietskampeertocht – het was een fantastische reis! Niet alleen tijdens de reis zelf, maar ook in alle voor- en napret hebben we er ongelooflijk veel plezier aan beleefd. Hoe vaak hebben we niet in de winter tijdens het borreluurtje jouw boekje er maar weer eens bij gepakt om te kijken wat ons in het nieuwe gedeelte van de tocht te wachten stond.

Wàt een monnikenwerk moet het (geweest) zijn om deze tocht in de eerste plaats samen te stellen en hem vervolgens up-to-date te houden.

Heel hartelijk bedankt voor al jouw toewijding en zorgvuldigheid. Je hebt ons hierdoor onze mooiste vakantie ooit bezorgd. We zullen nog heel vaak en met heel veel plezier (en ook een beetje trots) aan deze tocht terugdenken.

Wim Wijninga en Renée Kamphuis, Leek

ps – we hebben onze blog natuurlijk ook weer bijgewerkt. Het adres is http://www.wijninga-kamphuis.nl/wandelen/fietsen-naar-rome/


Beste Hans,

In april ben ik met mijn neef Hirschel Hessel via uw prachtige route naar Rome gefietst. Wij hebben nog de volgende tip. De route hebben wij gedownload op de App Pocket Earth Pro op onze telefoons. Vervolgens hebben wij de telefoons met een lang snoer aangesloten op een Varta powerbank in onze zadeltasjes. Super. Dan kun je de hele dag je telefoon aanhouden.

Theo de Vries, Huis ter Heide (U), mei 2017


Beste Hans,

Ik heb jouw fietsroute naar Rome gevolgd en 12 september ben ik teruggevlogen. Ik heb voor de sportieve variant gekozen met o.a. Timmelsjoch en Gampenpass. Via het Gardameer, Verona, Florence en Assisi heb ik Rome bereikt. Complimenten hoe jij al die mooie prachtige stukjes fietsroute tot een mooi afwisselend geheel hebt weten te smeden. De routebeschrijving en gedownloade gpx waren duidelijk. De achtergrondinformatie, updates en tips over overnachtingen zijn waardevol. Dat maakt dat ik een onvergetelijke reis naar Rome heb kunnen maken. Het was een bijzondere ervaring en ik heb genoten.

Langs deze weg wil ik jou bedanken voor alle inspanningen, die je hebt verricht om deze fantastische route zo vorm te hebben gegeven.

John Wesselink, maart 2017

 

nelleke jacobsBeste heer Reitsma,

Mijn man Bert en ik hebben uw route naar Rome gefietst en allebei op een e-bike nl. een Flyer met high speed. Dit ging geweldig goed. We hebben de dag etappes aangehouden en hebben nergens tussendoor hoeven bijladen. We fietsten in de laagste ondersteuning maar als we moesten klimmen uiteraard een hogere ondersteuning. Het was een onvergetelijke tocht, zo mooi langs rivieren, bergen, meren (we zijn langs het Gardameer gegaan) en de zee.

We hebben al meerdere lange afstand fietstochten gemaakt o.a. naar Santiago de Compostela, naar Wenen, naar Zuid Frankrijk, maar deze stak er voor ons met kop en schouders boven uit. Ook wij zijn wel eens verkeerd gefietst maar dat hoort erbij. Ik had alle etappes met de kaartjes laten vergroten, zodoende kon ik dit goed lezen op mijn stuurtasje zonder leesbril. We hebben veel gebruik gemaakt van de overnachtingsadressen uit de boekjes en dit via Booking.com geboekt. Wel jammer dat de wegen waarover wij moesten fietsen in Italië (vanaf de Povlakte) zo ontzettend slecht zijn maar daar kun jij natuurlijk ook niks aan doen.

Rest mij nog u van harte te bedanken en voor fietsers die nog twijfelen: DOEN!

Vriendelijk groet,
Nelleke Jacobs, Riethoven, november 2016

 

Beste meneer Reitsma,

Inmiddels weer paar dagen terug van mijn fietstocht naar Rome. Ik wil u echt ontzettend bedanken voor de mooie en goede routeboekjes die ik heb gekocht. Mede daardoor (en het prachtige weer) heb ik onvergetelijke vakantie gehad. De route was erg duidelijk aangegeven in de boekjes en ik heb me echt verbaasd over de mooie rustige wegen tot in Italië toe. Natuurlijk vond ik een paar etappes best zwaar voor fiets met bepakking maar dat is logisch als je naar Italië wilt fietsen. Ik heb natuurlijk ook een paar keer even fout gereden maar dat was meestal eigen schuld. Ik keek teveel om me heen ipv in het boekje te kijken.

Mijn route was Hilversum - Trente - Venetië - Florence - Assisi - Rome (ong. 2400 km). Veel plezier gehad van de vele mogelijkheden die vermeld werden om te overnachten. Mijn topovernachting was in het klooster in Stams maar omdat ik alleen was en man ben kon ik daar terecht, vele zullen afvallen omdat ze als man en vrouw komen of absoluut niet gelovig zijn.

Hartelijke groet en nogmaals heel hartelijk bedankt ....
Henrik Kruymer, Eemnes, september 2016

 

stef van weeghelBeste Hans,

Maandag jl. hebben mijn echtgenote en ik -- na ruim twee en een halve week -- jouw prachtige route voltooid. We zijn gestart in Wassenaar en ons einddoel was Gaiole in Chianti, waar wij sinds jaar en dag zelf een appartementje hebben. Hoewel we de route snel hebben afgelegd hebben we er toch enorm van genoten. Op een tandem met bagage is het klimmen altijd wat zwaarder, maar de verschillende passen waren toch goed te doen.
Onderweg hebben we ervaren dat jouw route een begrip is. Verschillende andere fietsers ontmoet die de route geheel of gedeeltelijk volgden en af en toe ook opmerkingen gehoord "dat we zeker onderweg naar Rome waren."

Heel veel dank voor de boekjes en al het voorafgaande werk. Het heeft ons heel veel plezier en een bijzondere reis opgeleverd, 37 jaar na onze eerste tandemtochten in onze jeugd.

Hartelijke groet,
Stef van Weeghel, Wassenaar, juni 2016


Beste heer Reitsma,

Bedankt voor de tijd en moeite die u investeerde in uw twee Romeroutegidsen. Samen met mijn vrouw Ria volgde ik in augustus uw route van Koblenz tot Venetië. Voorafgaand legden we het traject Luxemburg-Trier-Koblenz af aan de hand van de Moselradweggids van Bikeline en daardoor vonden we vanaf het Deutsches Eck naadloos aansluiting met uw gids. We genoten van elke kilometer en de wegaanduidingen, de kaarten en de reisinformatie die u geeft hebben zeer duidelijk bijgedragen tot het plezier dat we op deze reis beleefden. Chapeau! Uw laatste traject naar het station van Mestre hebben we zelf aangevuld met een fietstraject tot aan de luchthaven Marco Polo.

Na alle vakanties die we op de fiets doorbrachten staat deze met stip op nummer 1. Misschien, ooit eens, vinden we de tijd om tot in Rome te raken. Zoals het een schrijver betaamt, verzamelden we al onze ervaringen op een blog.

Wim Demey en Ria Vanhoorne, Brugge, augustus 2016

 

Hoi Hans,

Ben in juli (28 dagen) in mijn eentje vanuit Oss naar Rome gefietst. Ik wil je heel erg bedanken voor deze fantastische route. Voor mij was het een heel erg mooie, onvergetelijke ervaring. Werkelijk super! Nog steeds gaat af en toe een luikje open en daalt een herinnering of een gedachte 'in'. Dank!

Groet,
Harrie, Oss, augustus 2016

 

Ik heb een schitterende fietstocht gehad naar Rome. De boekjes zijn daarbij van onschatbare waarde geweest, mede doordat mijn navigatie het in Oostenrijk begaf. Daarna alleen op de boekjes gereden wat eigenlijk zeker zo leuk was.

Corné van Heck, Son, juli 2016

 

ruud veraBedankt voor de fantastische Rome-route in GPS. Het was vrij eenvoudig deze in te stellen op de Garmin Tour. Wij hebben een fantastische, bijzondere en sportieve huwelijksreis gehad. Wij hebben genoten van het Schwarzwald, de Alpen, Tirol, de Dolomieten, de Apennijnen en Toscane. Maar ook het bezoeken van de talloze dorpjes en prachtige steden zoals Verona, Ferrara, Florence en Sienna was fantastisch. Maar na 21 dagen was het ook wel lekker om in Rome de fiets te parkeren in de bed & breakfast, wat ook wel mag na 2003,1 kilometers (vertrokken vanuit Susteren.

Het kijken van de foto's is nog steeds nagenieten!

Met vriendelijke groeten,
Ruud en Vera de Wit, Susteren, december 2015

 

Beste Hans,

Zeven jaar geleden fietsten we jouw Route naar Rome (zie bij september 2008). Wij vonden het zo’n geweldige route dat we die graag nóg wel eens zouden willen maken. Eenmaal met pensioen voegden we de daad bij het woord en kozen we er voor om buiten het drukke seizoen te gaan. En ook nu was het weer een onvergetelijke ervaring. Als het kan proberen we het over zeven jaar nog een keer, wellicht dan op de e-bike.

Van Heidelberg tot in Tirol volgden we de route die eigenlijk pas in 2016 uitkomt, maar met behulp van jouw GPS-track en de overnachtingsplaatsen was de route goed te doen, ook al misten we de beschrijvingen van de bezienswaardigheden onderweg. En we hadden het geluk dat onze GPS op dat deel van de route niet uitviel. In Südtirol viel de GPS zo maar (gelukkig slechts) een dag uit en waren we blij de route via jouw routebeschrijvingen in de boekjes te kunnen vervolgen.

In Zuid-Duitsland had een Oostenrijks stel al gauw door dat wij via mooie weggetjes fietsten en vroeg met ons mee te mogen fietsen. Zij waren al bijna 4 maanden onderweg en bijna 6000 km op de teller, maar zij probeerden hun route met een autowegenkaart te rijden (dus over veelal drukke hoofdwegen). Vijf dagen fietsten ze met ons mee en met pijn in het hart namen we afscheid toen onze wegen zich scheidden.

Vanuit de rustig gelegen camping Village Flaminio bezochten we Rome drie dagen met trein en bus en twee dagen op de fiets (slechts 12 km naar St.Pietersplein). Het getto aan het Tiberfietspad van zeven jaar geleden is opgeruimd. Alleen de bermen mogen daar wat beter onderhouden worden en de prullenbakken geleegd.
Fietsvervoer Soetens leverde onze fietsen en bagage keurig thuis af.

Voor belangstellenden hebben we een PowerPointpresentatie van onze reis gemaakt (het downloaden hiervan duurt eventjes!).

Met vriendelijke groet,
Joep & Riky Thurlings, Eindhoven, oktober 2015


Samen met een vriend ben ik afgelopen zomer naar Venetië gefietst met behulp van uw routeboekje + gps-bestand. Mijn complimenten! Wat een heerlijk route. Wij hebben van alles zeer genoten! Wij hebben ook een blog bijgehouden: http://www.skepro.nl.

Bas Breukers, Anrhem, september 2015

 

Beste Hans,

Wat hebben mijn vrouw, Wilma, en ik, Frans, genoten van onze vakantie. Op de fiets, van Goirle naar Venetië, met de tent en het heerlijke gebruik van de door jou beschreven route. Tientallen keren hebben we het tegen elkaar gezegd, "heerlijk die fietspaden en autoluwe route". Dit moet monnikenwerk zijn geweest. Van iedere meter hebben we genoten, 5 weken onderweg, met als eindpunt Venetië, maar het genieten was het onderweg zijn, de vrijheid van de fiets, het spannende van wat zien we om het hoekje, welke douche treffen we vanavond, wie staat er naast ons, enz, enz.

Hartelijk dank voor de mooie route.

Met vriendelijke groet
Wilma en Frans van Gils, Goirle, september 2015

 

Beste heer Reitsma,

In de maand juli zijn wij van Nijverdal naar Rome gefietst. Een reis die ik met mijn 2 zonen heb ondernomen en waar we ontzettend van genoten hebben. Onze complimenten voor de route !!! De GPS-track werkt perfect en de route is prachtig. Onze complimenten voor deze route, erg knap om zo'n verkeersluwe route te maken. Dank daarvoor en een aanrader voor een ieder die deze route overweegt te rijden.

Met vriendelijke groet,
Gerald Paalman, Nijverdal, augustus 2015
www.ride2rome.nl

 

Wat een mooie, afwisselende fietsroute en wat een zorgvuldige routebeschrijving. We hebben er enorm van genoten. Bedankt!

Hanna Kemeling, Ellecom, juli 2015

 

tony vendrigBeste Hans,

Graag wil ik je bedanken voor de fantastische fietsroute naar Rome. Ik heb de route Nieuwe Niedorp - A'dam - Verona - Ravenna - Assisi - Rome gereden. Ik vond het in één woord GEWELDIG. De Garmin GPS samen met jouw gids voor relevante informatie - had wel van de drie boekjes één gemaakt - was voldoende om foutloos te rijden, de goede slaapplekken te vinden en vooral volop te kunnen genieten. Met 9 kg bagage, een 23 jaar jonge Vittorio fiets, een 55 jaar jonge berijder, nul lekke banden heb ik totaal ruim 2200 km gefietst in 17 fietsdagen. Toen stond ik op het St. Pieterplein. Prachtig!

Heel erg bedankt! Ik stuur je nog een foto. Groet,
Tony Vendrig, Nieuwe Niedorp, juli 2015

 

Beste Hans,

We hebben in nu het 2e deel van de Reitsma route gereden. Vorig jaar hebben we zonder gps het 1e deel gefietst, maar dit jaar met gps. Vooral in steden en bij twijfel is de route dan makkelijker te vinden. Je reisboekjes zijn erg goed. Niet alleen de route, maar ook de overnachtingsadressen en informatie over bezienswaardigheden onderweg geven het een meerwaarde.

We hebben af en toe gebruikt gemaakt van de trein, omdat ik te sterke klimpercentages niet haal. (Een paar jaar geleden een bypass gehad en in overleg met cardioloog ervoor gekozen om het haalbare te fietsen). Het is voor ons geen prestatietocht, maar vooral een route om indrukken op te doen en er de tijd voor nemen. En als pelgrim de dag te nemen zoals die is.

De site waarop onze reisverhalen naar Rome zijn vermeld: https://freekenannekeonderweg.wordpress.com/

Freek Visser en Anneke van der Kooi, Haren, juni 2015

 

Hallo Hr Reitsma,

Wij, Mieke en Wilma, hebben uw route gefietst van Winterswijk tot Verona via Nijmegen. Wij hebben deze route gefietst op 1 april en wilden 30 april terug zijn. Wij hebben gefietst voor een goed doel: Dagopvang Ouderen Speciaal DOS.
Ik Wilma ben werkzaam op deze dagbesteding en Mieke is vrijwilligster op de DOS. Wij hebben tijdelijk een site zodat je kunt zien hoe de reis is verlopen: www.fietsenvoordedos.com. Wij willen u graag een kompliment geven voor de prachtige route die u uit gestippeld hebt. Het was geweldig. Wij staan er versteld van hoe u deze route zo door de wijngaarden, bossen, langs rivieren en boomgaarden hebt uitgezocht. Wij hebben genoten en ons doel hebben wij bereikt. Wij zijn nog met de sponsering bezig maar hebben al veel geld opgehaald.

Groeten van Wilma en Mieke, Winterswijk, mei 2015

 

Beste Hans,

Ik heb je mooie route ook gefietst, van 27 mei tot en met 27 juni 2014. Wat mij vooral opviel was hoe mooi Duitsland is. Het was genieten elke dag weer. Ik zat vaak met een smile op mijn gezicht van de mooie omgeving. Het kamperen was heel leuk, je ontmoet iedere dag weer andere mensen uit allerlei landen, maar vaak Nederlanders die hetzelfde deden. Ik vond Toscane best pittig met al die bagage op en aan de fiets. Bedankt voor deze mooie onvergetelijke reis, met duidelijke boekjes en super GPS.

Groetjes,
Fred uit Made, oktober 2014.
Lees ook Fred's blog over zijn fietsreis.

 

Beste Hans,

Wij hebben dit voorjaar (12 mei tot 19 juni 2014) de fietstocht naar Rome gemaakt via jouw route. Wij hebben van het hele traject genoten. Wij zijn begonnen in Leiden, vandaar naar 's Hertogenbosch, om in Roermond de route op te pikken. We hebben allemaal wel enig beeld van de landschappen waar je doorheen komt, maar vanaf de fiets beleef je dat toch veel beter. Prachtig om langs de Rijn te rijden, door steden als Speyer en Tübingen, door Zuid-Duitsland, de Alpen, Zuid-Tirol, steden waar je niet zo vaak komt als Montagnana, Ferrara en Bologna, en de Chianti met zijn schitterende landschappen en steden en stadjes. We hebben ons regelmatig afgevraagd hoe je er toch in bent geslaagd deze route samen te stellen. Zeer veel dank daarvoor.

We hebben de route grotendeels met behulp van een gps-toestel afgelegd. Dat neemt niet weg dat de informatie in de boekjes voor ons van grote waarde was. Van de overnachtingsmogelijkheden (B&B's en hotels) in de boekjes hebben wij met veel plezier gebruik gemaakt en we vonden er zonder uitzondering een aangenaam verblijf. Nogmaals, zeer veel dank.

Richard Tijink en Ruud Luijendijk, oktober 2014

 

ruud hannekeEind augustus zijn wij (Ruud & Hanneke) van Rome naar Sittard gefietst via Toscane. Na een geweldige wereldreis was dit voor ons de perfecte afsluiter. Op deze manier konden wij nog een keer lekker afzien en langzaam acclimatiseren, ideaal! Onze fietsen werden door onze (schoon)broer met het vliegtuig naar Rome gevlogen. Als surprise was daar ook onze (schoon)vader bij! Na een gezellig weekendje samen stapte wij 24-8 op de fiets. De eerste dag was gelijk de zwaarste, wennen aan het fietsen, de zware fiets (met voor- en achtertassen), gelijk klimmen en ipv rustig aan beginnen stond er gelijk 99 km op de teller. De dagen daarna ging het steeds beter, ze waren echter ook pittig, maar het was genieten!

Toscane was prachtig, lekker weer, heerlijk eten en mooie campings. We werden verrast door de mooie Italiaanse steden, de groene Apennijnen en de vele appels in Südtirol. Op de verjaardag van Ruud bedwongen wij de Reschenpass, een schitterende dag en een mooie tocht. De klim viel onze reuze mee. Om nog wat langer te genieten van Oostenrijk namen wij in Ried een rustdag. Even wat anders doen: wandelen naar een berghut voor de lunch en skiherinneringen ophalen.

De volgende dag stond gelijk de Arlbergpass op het programma, de 3 km 10% in een stortbui viel wat tegen maar het uitzicht op de pass in de zon was weer genieten! Na een lange afdaling waren wij bijna in Duitsland. Nog een kleine 2 weken te gaan, na veel fietspaden, schnitzels, Weizen, curryworst en lelijke campings bereikte wij Sittard! Wij waren echter eerder dan het welkomstcomité thuis, maar erg leuk om weer iederen te zien zo na een jaar op pad!

Een echte aanrader deze tocht! Hans bedankt voor de mooie en duidelijke route en alle fietsers voor de aanvullingen!

Groetjes Ruud & Hanneke, oktober 2014

 

maus sturmer 1  
maus sturmer 2  
Foto's: Maus Sturmer
 

Goedemorgen mijnheer Reitsma,

Heb als vrouw van 72 jaar de route van Landgraaf naar Rome alleen gereden. Ben 5 augustus vertrokken en heb er vijf en een halve week over gedaan. Ben 6 dagen in Rome gebleven. De fiets meenemen in het vliegtuig was de enige ellende, omdat een wiel uit een een elektrische fiets halen niet zomaar gaat. Dan moet een motor losgekoppeld worden en kan alleen door een fietsenmaker weer in elkaar worden gezet. Gevolg dat ik van Eindhoven naar Landgraaf een taxi moest nemen.

De reis was heerlijk om te rijden en ik heb veel grote en kleine wonderen meegemaakt. Vrijwel de hele weg voelde ik een groot en diep geluksgevoel door de geestelijke vrijheid die onderweg optreedt en zich langzamerhand uitbreid tot bevrijding. Ik heb geen moment onderweg gedacht: 'waar ben ik aan begonnen'. Heb veel mooi weer gehad, maar ook het grootste noodweer in de bergen, met onweer en lichtflitsen zonder een mogelijkheid tot schuilen. Vroeg bescherming van 'Boven' en reed met een gerust hart verder zonder een spoortje van angst dat er iets fout kon gaan. Geen regenkleding was hiertegen bestand. Deze hele reis is gereden vol geloof en vertrouwen. Het waren de mensen om me heen die steeds begonnen over gevaren en hun angsten.

Eén keer heb ik de trein moeten nemen, zoals u aanraadt en één keer de bus op de berg naar Nauders. Op dat moment was ik zo moe, dat ik deze berg even niet aan kon. Er stond net een bus op punt van vertrekken. Mocht eigenlijk geen elektrische fiets achterop hangen, maar de chauffeur streek over zijn hart, zag dat ik uitgeput was en legde de fiets onderin de bak. Weer zo'n klein wondertje.

Zelf heb ik de hele reis geweten en vertrouwd op mijn geloof dat dit was wat ik nodig had om alles achter me te laten wat verdriet had gedaan in mijn leven. Drie jaar geleden was ik met iemand reeds naar Santiago gereden. Echter dan blijf je niet bij jezelf. Bovendien fotografeer ik onderweg heel veel en wilde daarin niet meer belemmerd worden door iemand die zegt dat ik niet steeds mag stoppen. Daarnaast heb ik iedere avond een verslag geschreven van de reis en dat gedeeld op mijn blog, Facebook en 50 Plusser. Kreeg onderweg, vlak voor Assisi, door een vreemde vrouw onderdak aangeboden voor een nachtje boven op een berg om bij haar te logeren, zolang ik wilde. Marga, zo heet ze, las mijn verslagen en kwam zo op het idee toen ze las dat ik via Assisi reed. Zij heeft een prachtig kapelletje naast haar huis staan, wat voelde alsof ik hier thuis kwam. Het werden 5 nachten.

Zo kreeg in onderweg ook meerdere malen een gratis ontbijt, omdat ik zonder ontbijt boekte. Of het onderdak werd goedkoper gemaakt omdat ik niet zoveel kon betalen. Had maar 40 euro per dag voor eten, drinken en slapen te besteden. Al met al een reis vol wonderen. Het heeft gemaakt dat ik nu weer hard moet sparen om verder te gaan: de weg Rome-Jeruzalem, China van beneden naar boven en de Route 66, maar dan voor een fiets door de kleine dorpen en steden. Zo zijn er nog meer wensen om te fietsen. Het financiële is eigenlijk nog de enige belemmering, anders was ik alweer onderweg geweest. Misschien ben ik wel van zigeunerafkomst ooit uit vorige levens, wie weet.

Nu ik deze vrijheid heb ontdekt, wil ik nog meer. Toch ben ik wel zo'n honderd kilometer verkeerd gereden. Soms omdat dingen waren veranderd, soms omdat ik het verkeerd begreep en soms omdat ik niet goed had gelezen. Ik had van May Quaedvlieg uit Landgraaf boekjes te leen gekregen van 2006. Wegen veranderen nu eenmaal.

Al met al een reis om te leren wie je bent, wat je kunt en dat je eigen mogelijkheden oneindig zijn, mits je in jezelf gelooft en vertrouwt. Maar ook vertrouwt op het Universum, God en zijn engelen voor mij, die mij begeleid hebben. Zij waarschuwden wanneer iets niet goed was voor me. Ik hoefde alleen maar te luisteren naar mijn innerlijke stem. Zij brachten mij iedere avond op het juiste adres. Heb van tevoren niets uitgezocht. Ben op de bonnefooi gaan reizen en vertrouwde er op dat ik altijd het goede logeeradres zou vinden. Verona is daar het mooiste voorbeeld van. Naast de Arena 2 dagen mogen logeren voor 30 euro per nacht en dan nog gratis ontbijt erbij krijgen, was een groot cadeau. De mensen die ik nodig had kwamen altijd op mijn pad om mij de weg te wijzen of onderdak te verlenen. U wees mij de weg door de boekjes, anderen wezen mij de weg onderweg. Kan een mens nog meer geluk ervaren?

Lieve groet, Maus Sturmer Landgraaf, oktober 2014
Maus hield ook een blog bij van haar reis.

 

Onlangs hebben wij uw route gefietst vanaf Maastricht naar Venetië. Hartelijk dank voor het perfect uitzetten van deze route :) We hebben erg genoten! Ons reisverhaal is te vinden op http://www.franksoeters.nl/maastricht-venetie/.

Frank Soeters en Jules Heuberger, Maastricht, september 2014

 

Beste Hans,

In de maand juli 2014 fietsten wij van Amsterdam naar Bardolino. De eindbestemming Rome staat voor volgend jaar op het programma. Voor mij was het de tweede keer dat ik deze route reed. In 2007 fietste ik alleen en nu dan samen met mijn vrouw. De route bleek op onderdelen te zijn aangepast ten opzichte van 2007 en alle wijzigingen vond ik een verbetering. De route via Worms en Speyer was beslist interessanter dan de vorige route en ook de route door het park Schönbuch was prachtig en beter te volgen dan in 2007. Nu volgden wij na Merano de hoofdroute via Lana. Prachtig en veel mooier dan de lichte variant.

De Alpenpassen bleken voor ons (gemiddeld 60 jr) goed te doen en we hoefden geen gebruik te maken van de beschikbare alternatieven. Helaas hadden we nogal wat regendagen en we hebben daarom vaker dan ons lief was gebruik gemaakt van pensions e.d. Het boekje gaf veel adressen en ondanks dat het hoogseizoen was konden wij er bijna altijd wel terecht. We merkten opnieuw dat je op campings wel veel meer contact hebt met medereizigers dan in pensions en dat voegt op een leuke manier toch iets toe aan de reis. We kijken uit naar het vervolg dat dus voor ons voor volgend jaar gepland staat.

Bedankt voor het vele werk dat je in deze prachtige route hebt gestoken.

Met vriendelijke groet
Tinny en Kees, Sint Pancras, augustus 2014

 

Beste Hans,

Het is voor mij volkomen onbegrijpelijk hoe iemand in staat is om zo nauwgezet als jij hebt gedaan alle details geordend in een paar boekjes te stoppen, en tegelijk zo onderhoudend weet te schrijven over alle leuke plaatsjes die je onderweg tegenkomt. Het vooraf lezen van dat laatste (met bijv. ook "een stukje geschiedenis") heeft voor mij het vakantieplezier zeker vergroot.

Dank voor het beschikbaar maken van al jouw speur- en schrijfwerk. Ik wens vele fietsers (en wandelaars) even veel plezier als ik heb gehad met deze prachtige vakantie.

Paul Keizer, Woerden, augustus 2014

 

Geachte heer Reitsma,

Bedankt voor uw mooie route naar Rome (via Toscane). Zonder uw route en uw informatie over langs de route, zou onze Rome reis veel minder interessant geworden zijn. Het was een groot feest om deze route te rijden. De route werd opgesplitst in 21 etappes. Met behulp van het programma basecamp werden 21 tracks gemaakt en aangepast met de route naar de diverse campings. Zodoende was het met 4 garmins en als extra uw boekjes een ideale manier van navigeren. We waren een groep van 5 personen van een gezin. Mijn vrouw bestuurde onze camper en reed van camping naar camping. Mijn 3 kinderen en ik fietsten op e-bikes zodat het fietsen op vooral de zware stukken (Arlbergpas / Reschenpas / Apennijnen / Toscane) weliswaar inspannend maar veel minder zwaar was. Hierdoor konden we enorm genieten van landschap en omgeving.

Nogmaals bedankt voor uw route en alle info. We hebben een site met uitgebreide info, misschien leuk om op uw site te vermelden onder reisverhalen. De link is http://rome.sictma.com

Met vriendelijke groeten,
J. Amkreutz, Simpelveld, augustus 2014

 

wouter van berkelBeste Hans,

Met veel plezier heb ik tussen 5 juli en 25 juli jongstleden van Utrecht naar Florence gefietst en vanaf Roermond volledig volgens uw route. Dank voor het zo zorgvuldig samenstellen en voor de precieze beschrijving. Ik reed zonder GPS en met de beschrijving is dat ook helemaal niet nodig. Ik heb de route ook aanbevolen aan buitenlandse fietsers die van Verona toevallig richting Nederland wilden fietsen. Het is een schitterende tocht geweest. Bijgevoegd een foto van de Alpen rond Trento.

Ik heb zelden foutjes kunnen ontdekken. Een enkele keer dat er een pijltje schuin-rechts door tunneltje staat terwijl dat schuin-links moest zijn (of omgekeerd), maar er was maar 1 tunneltje dus dat gaat vanzelf goed. Ik weet niet precies meer waar dat was. Wel is de schaal van de kaartjes van Florence op blz. 144,145 en 146 (deel 2, 3e druk 2014) verkeerd vermeld. Er staat 1:750.000. Waarschijnlijk wordt hier 1:75.000 bedoeld.

Nogmaals dank voor het samenstellen van deze fantastische route!!

Vriendelijke groeten,
Wouter van Berkel, Utrecht, augustus 2014

 

Beste Hans,

Wij zijn weer veilig terug van onze fietsvakantie naar de Bodensee. We hebben enorm genoten van deze fantastische route! De route is echt een aanrader voor iedereen. Juist omdat je steeds maar weer langs rustige wegen in de pure natuur fietst. Toen we met de trein terug naar huis gingen beseften we pas goed hoe druk Duitsland ook kan zijn. Een pluim voor de maker is dan zeker op zijn plaats! We hebben prachtige plaatsen uit het verleden bezichtigd. Dat geeft zoveel extra meerwaarde en plezier dat blijft. We zijn erg blij dat we de route hebben gefietst en dit geeft zin en vertrouwen om de verdere route ook te gaan fietsen!

Ook bedankt voor alle tips en adviezen die gegeven worden.

Vriendelijke fietsgroeten,
Freek en Anneke uit Haren, juli 2014

 

Op 14 april 2014 uit Maastricht vertrokken naar Rome, te voet. Een gewelddige belevenis en ervaring. Op 26 juni in Rome aangekomen. Mijn complimenten voor de 3 routeboekjes, heldere beschrijving en goede informatie. Wel een enkele keer verkeerd gelopen maar dat kwam omdat ik niet oplette. De tocht is zonder problemen verlopen, blij dat ik het gedaan heb en blij dat ik gezond en wel weer thuis ben. Bedankt voor de mooie routeboekjes en het uptodate houden.

Groet, Jan Doornkamp, Zuidlaren, juli 2014
P.S. in Italie de lichte route gelopen.

 

Twee jaar geleden hebben we een rondje Ferrara-Roma gefietst. Heen via de Toscaneroute en terug via Assisi en Ravenna. Dit was zo'n mooie route en goed beschreven dat we dit jaar de route wilde afmaken door vanaf Nederland naar Ferrara te fietsen en dan via de Venetiëroute terug te fietsen. Ook deze route was erg mooi en erg goed beschreven. Wij complimenteren jou hiermee.

De hele route is erg afwisselend. Vlakke route langs de Rijn en daarna beginnen de heuvels. De Arlbergpas is zwaar en ik heb wat moeten rusten tijdens de klim maar uiteindelijk ben ik toch boven gekomen. En je hebt een prachtig uitzicht tijdens de klim naar boven. Het fietspad van de Reschenpas was helaas afgesloten doordat ze met springladingen bezig waren. Dit was jammer, temeer omdat we daardoor over de autoweg moesten die vrij druk is en je rijdt ook door tunnels.

De route langs de Adige door het prachtige dal, de fietsroute door de vele fruitboom- en wijngaarden, schitterend!! In Ferrara hebben we in een prachtige Agriturismo geslapen vlakbij de route, Delizia d'Este, en zijn de volgende morgen de Povlakte gaan volgen. Die vonden we wat saai, maar vanaf Venetië naar Trento weer levendiger met mooie plaatsjes en de rivier de Brenta naast ons. Toen weer de route langs de Adige opgepikt naar Bolzano om vanaf daar ri. Brennero te fietsen en de Innroute naar Passau te volgen om via de Limesroute weer naar huis te fietsen.

Jurgen en Ans Heertjes, juni 2014

 

Dag Hans,

We zijn ondertussen terug van onze trip naar Palermo. 

Allereerst: we zijn bijzonder tevreden met jouw 3 boekjes naar Rome: fantastisch uitgewerkt, ongelofelijk mooie route (Duitsland was een positieve verrassing), daar valt niets op aan te merken, waarvoor dank. Wij hebben de route steeds op GPS gereden, en de uitgewerkte kaartjes enkel gebruikt als referentie (om te zien naar welke dorpjes we aan het rijden waren), en de routebeschrijving om te zien wanneer eten, drinken, hoe lang een klim was,... We zijn ook bijzonder veel andere fietsers tegengekomen die de "Reitsma-route" volgden, en iedereen was lovend over de boeken. 

Om op jouw route te geraken, hebben we de langeafstandsroute LF6 genomen tot in Maastricht, en vandaar naar Düren gereden. Die LF6 route was ook de moeite, wel niet altijd goed aangeduid, gelukkig dat we ook de GPS route gedownload hadden.

Voor het deel Rome-Palermo was de luxe wel gedaan. Wij hadden de route van Ciclopista del Sole gedownload, alsook de routes van http://www.radreise-wiki.de/: Rome-Napels en Napels-Messina. Maar eigenlijk waren geen van die routes een succes, die Ciclopista del Sole blijft hoofdzakelijk langs de grote baan, die routes van die radreise-wiki hebben enorm veel hoogtemeters. Als we met bagage rijden, proberen we dit toch wat te vermijden. Dus ons doel was eigenlijk via de kust naar Messina, dan de oversteek, en van Messina via de noordzijde naar Palermo. Het deel Rome-Salerno was niet echt leuk: hoofdzakelijk grote baan, heel druk, maar ook vb. delen met heel veel prostitutie. Napels was echt een dieptepunt, daar met de fiets binnenrijden was een zelfmoordmissie.

Maar eens Salerno voorbij, was het weer veel rustiger. De Amalfi kust was het hoogtepunt, heel mooi, maar wel lastig. Sicilië zelf vonden we ook weer aangenaam rijden. Het is soms moeilijk de grote baan te ontwijken, omdat er niets anders is, en in de bergen gaan rijden met bagage is niet echt een optie. Het is ook zo dat grote delen van de SS18 wel rustig zijn, het hangt er wat vanaf hoe de autostrada loopt.

Ann Vandepitte en Dirk Vanden Broecke, Steenhuize-Wijnhuize, juni 2014

 

Wij hebben genoten van de tocht, onze complimenten voor de geweldig fraaie route; alle wegen en weggetjes zijn duidelijk met veel zorg uitgekozen. Aan het eind kwamen wij via het fietspad langs de Tiber makkelijk op het St. Pieterplein aan. Dat was bij de fietsers die de Benjaminsroute deden wel anders hoorden wij...

Half mei zijn wij vanuit Hengelo vertrokken, het weer zat de hele tijd mee. Wat een mooi jaargetijde om de tocht te doen: de natuur op zijn mooist! Indrukwekkend, betoverend mooi het stuk Italiaanse Alpen: het fietspad Claudia Augusta naar Verona, temidden van besneeuwde bergen en bloeiende Alpenweiden. Daarna via Ferrara, Ravenna en Assisi naar Rome. Het verkeer viel op de hele route, maar zeker ook in Italie, reuze mee: men hield buitengewoon goed rekening met ons!

Kortom: reuze bedankt voor de fraaie route en de goede beschrijving en informatie.

Joke en Guus Dekking, Hengelo, juni 2014

 

Nachdem ich den Führer in diesem Frühling ausgiebig genutzt hatte, konnte ich keine negativen Aspekte feststellen. Die wichtigsten positiven Eigenschaften führe ich hier stichpunktartig auf:

  • Hans Reitsma hat einen humorvollen Schreibstil.
  • Die Informationen sind verlässlich; sie werden immer wieder überprüft und aktualisiert.
  • Ich mag die Einteilung der Führer: im vorderen Teil gibt es eine aussagekräftige Einführung in die Strecke (mit Übersichtskarte, Höhenprofilen und chronologischen Übernachtungstipps, außerdem Wissenswertes über Kultur, Land und Leute). Im hinteren Teil folgen detailliertere Infos.
  • Die punktgenaue Beschreibung der Strecke steht immer auf derselben Seite wie die passende Ausschnittskarte.
  • Durch die Kilometerangaben kann man sich auch auf die Länge einer bestimmten Situation einstellen, wie bei Steigungen, dichtem Autoverkehr und Tunneln.
  • Im vorderen und hinteren Teil sind Verweise auf die jeweiligen Seiten.
  • Bei den Übernachtungstipps sind aussagekräftige Symbole und auch deutliche Hinweise auf negative Begleitumstände einer Schlafstelle.
  • Da ich die Strecke im Gegensatz zu (fast) allen, die ich getroffen habe, von Süd nach Nord gefahren bin, kann ich bestätigen, dass der Führer auch „andersherum“ sehr gut geschrieben ist und die Wegeführung nachvollziehbar ist.
  • Als ich in Bregenz das „Hans-Reitsma-Land“ verlassen habe, habe ich mich im Geiste „wie von einem guten Freund“ verabschiedet, der mich sicher geleitet hatte.

Markus Blümmel, Freiburg im Breisgau (D), Juni 2014

 

Super route! 

Zie henk158.waarbenjij.nu voor onze ervaringen.

Henk en Fred, Almelo, mei 2014

 

Beste Hans,

Afgelopen najaar zijn we gaan trappen: naar Rome, met jouw gids voorop in het plastic hoesje van de stuurtas. Ad had Sabbatverlof en Yolande kon ook vrij krijgen. Op de 20ste september zijn we vertrokken vanaf Heerlen in Zuid-Limburg. Daar leerden we elkaar 25 jaar geleden kennen. Vlak na Düren hebben we jouw Reitsmaroute opgepikt. We reden naar Lindau, daar lekker de trein ingestapt tot aan Sankt Anton en in dit prachtig liggende plaatsje, hup het zadel op om via Trento en het wonderschone Valsugana naar Padova te fietsen. Daar namen we drie rustdagen op en bezochten we Venetië en de stad van Antonius. Vervolgens met de handen aan het stuur naar Ferrara, Ravenna, Gubbio en Assisi om via stukken van de Via Flaminia (oei oei wat mooi!) op 27 oktober in Rome aan te komen.

We hebben heerlijke weken gehad, zalig -hoewel soms wat donker- najaarsweer en van alles mogen meemaken aan prachtige ontmoetingen. Erg veel plezier hebben we aan jouw gidsen gehad, die zeer verzorgd zijn. We verreden ons niet één maal en vonden 's avonds steeds een overnachtingsplek. In Italië waren de meeste campings dicht. Lief was de oud-campingbaas, Alfredo, van de camping 'Monti del Sole' na Narni. We kwamen tegen de schemer moe aan bij de gesloten camping, maar mochten in een huisje ergens tussen de bomen de nacht doorbrengen. 's Avonds bracht de vriendelijke oude man ons naar een restaurant in Narni. De volgende ochtend was er een ontroerend afscheid.
Dank voor je gidsen en voor al het vele werk dat je er ingestoken hebt om anderen (en dit jaar dus ons) de weg te doen vinden. De kaarten zijn fantastisch, je beschrijvingen zo nauwkeurig!

We wensen je fijne feestdagen met allen die je dierbaar zijn. Alle goeds in 2014!

Yolande en Ad Rouwendal-van Steekelenburg, Bergen op Zoom, december 2013

 

Dag Hans,

Afgelopen zondag zijn we trots en tevreden thuis gekomen. We hebben ontzettend genoten. Alles is goed gegaan op een ketting na die er afliep. Ik schakelde verkeerd, maar Jan had 'm snel weer in orde. In Duitsland een paar keer zeiknat geregend, maar dat deerde niet. "Wahnsinn", zei een serveerster toen we zo nat een kop thee kwamen drinken, "en dat doen jullie in jullie Urlaub. Maar dan heb je toch geen vakantie".

Veel reacties, veel contact met andere fietsers, veel meegemaakt. Een prachtige goed beschreven route en de hele dag buiten. We kijken er met heel veel plezier op terug. Elke dag om een uur of 3 dronken we een colaatje en bekeken we wat we nog konden/wilden. Daar zochten we dan een adres uit jouw boekje bij, belden en vrijwel altijd was het bij het eerste telefoontje in orde. Rustige periode.
Ik moet bekennen dat we elektrische fietsen hebben. We kunnen zo'n 120 km er mee fietsen. Zonder had ik het niet gered. Het is wel de goeie kant op richting Venetië. Vanaf de Reschenpas daal je eigenlijk alleen maar. We zagen ze zwoegen in de hitte de andere kant op. Dan moet je een echte liefhebber zijn.

De terugreis met de trein ging ook prima. We ontmoetten Marja en John uit Apeldoorn die in dezelfde treinen zaten en jouw route naar Rome hadden gefietst. Ervaren fietsers en ook heel enthousiast. In Hoorn moesten we uit de trein. Werkzaamheden aan het spoor. Er reden bussen. Konden wij niet in natuurlijk met de fiets. Dus het laatste stukje nog op de pedalen. Het was zondagochtend mooi weer. We waren uitgerust, goed geslapen in de nachttrein, dus het was een prachtige afsluiting van de tocht. Bedankt voor de schitterend uitgezette route.

Hartelijke groet,
Jan Baas en Ria Hoitinga, Enkhuizen, september 2013

 

Terug van mijn fietstocht naar Rome wil ik je graag persoonlijk laten weten dat ik het een geweldige tocht heb gevonden. Dit was voor mij de eerste keer dat ik van begin tot eind een gedetailleerd routeboekje heb gebruikt, eerdere lange tochten (Donau, Rijn, Balkan) deed ik meestal op de bonnefooi met lokale kaarten. Nou, mijn complimenten voor de routevoering! Fantastisch: tot Verona eigenlijk één doorgaande fietsweg; de Povlakte tegen mijn verwachting in rustig en afwisselend; Apennijnen en Toscane genieten van uitzichten en stadjes (Santa Fiora een ontdekking) en de afsluiting via Lago de Vico en Calcata vind ik een vondst.

Ik heb onderweg aantekeningen gemaakt van onduidelijkheden in de aanwijzingen en wijzigingen in de situatie. Ik check die nog even met de aanvullingen op je site en die zal ik dan apart per mail opsturen.

Jaap Rijnsbruger, Gouda, september 2013

 

Het is inmiddels alweer een paar dagen geleden dat we deel 1 van de Reitsma Route hebben gefietst. We zijn in zeven dagen van Enschede naar Bregenz gefietst, gemiddeld zo'n 140 km per dag. De eerste dag hebben we via fietsnavigatie de snelste weg naar Venlo genomen. Vanaf de tweede dag hebben we vanuit Venlo de route uit het boek opgepakt. Dit is ons erg goed bevallen, een bijzonder mooie route om te fietsen! De GPX-bestanden van de route waren erg duidelijk, en ook de achtergrondinformatie in het boek over de verschillende locaties was erg leuk om te lezen, vooral ook omdat je al die dingen nog dezelfde dag met de fiets passeerde! Het vinden van geschikte onderkomens (we hadden geen tent mee) bleek in de meeste gevallen erg gemakkelijk, vaak was het eerste adres in het boek al meteen raak. Bovendien werden we overal bijzonder gastvrij ontvangen! Bij deze willen we je nogmaals hartelijk bedanken voor de mooie route.

Met vriendelijke groet,
Michiel, Abel en Ids, augustus 2013, Enschede

 

Wij, vader, moeder en drie zoons van 15, 12 en net 10 jaar oud, zijn in twee zomervakanties naar Venetië gefietst. Vorig jaar in drie weken naar Bregenz, dit jaar van Bregenz naar Venetië. Goed te doen, maar voor de jongste soms wat zwaar. We zijn ieder jaar rustig begonnen met etappes van zo'n 50 kilometer. Sommige uitschieters naar 85 kilometer, vanwege een tekort aan campings. We hebben in totaal maar twee hotels gehad. Eén in Euskirchen en één in Bassano del Grappa.

Bij de Schwäbische Alb hebben we de alternatieve route genomen vanwege het drukke verkeer. Dat stuk is onverhard en steil, maar wel mooi en rustig. Met een aanhanger is het niet aan te raden, omdat je niet genoeg kracht kan zetten vanwege het losse grind. [Dit stuk zit inmiddels niet meer in de route, omdat de Schwäbische Alb nu veel oostelijker en makkelijker wordt beklommen. HR]

De Arlbergpass viel ons behoorlijk mee. Het klimmen was wel zwaar (we klommen vanaf Dalaas), maar omdat we daarna alleen maar daalden hebben we die dag alsnog een etappe van 80 kilometer gemaakt. Vergeleken met de Arlberg stelde de Reschenpass niet zoveel voor! In Trento hebben we de trein genomen naar S. Cristoforo, vanwege het drukke verkeer. Maar voor de rest alles met de fiets. Ook de Povlakte viel ons wel mee, het reed wel lekker door. Venetië was prachtig. Ontzettend bedankt voor twee jaar lang fietsplezier. Zeker ook dankzij de GPS ging het heel makkelijk.

Fam. Koomen, augustus 2013

 

Wij zijn met z'n zessen, twee volwassen en vier kinderen in de leeftijd van 9 tot 17 jaar, op 8 juli met het vliegtuig naar Rome vertrokken. We namen naast de bagage acht dozen mee met daarin vier mountainbikes, een tandem en drie aanhangers. Op vliegveld Ciampino zijn we ruim twee uur bezig geweest om alles in elkaar te zetten, en toen kon de reis beginnen. Een reis die bijna vijf weken duurde. We hebben op 28 campings gekampeerd en moesten één nacht in een B&B verblijven omdat er geen camping in de buurt was. Dat was in het Italiaanse dorp Verghereto.

Qua weer hebben we van alles meegemaakt: onweer, extreme hitte, kou, regen. Maar het meest is ons het hagelonweer in Tübingen bijgebleven. Hagelstenen zo groot als golfballen kwamen naar beneden. Omdat we bang waren dat die dwars door de tent, die we net hadden opgezet, zouden gaan hebben we meteen de tent platgegooid. Met als gevolg dat bijna alles nat werd. Gelukkig waren er een wasmachine en droger op de camping om de kleren te wassen en te drogen. Met een vaatdoekje en bekertje hebben we de tent drooggemaakt en 's nachts hebben we in al onze kleren op natte matjes geslapen. Van een behulpzame landgenoot kregen we fleecedekens te leen zodat we toch een beetje warm bleven.

We hebben genoten van de mooie fietspaden en wegen en de vele kleine dorpjes. Wat de route betreft was de Arlbergpas letterlijk en figuurlijk een hoogtepunt tijdens de reis. Na ruim twee weken gefietst en geklommen te hebben hadden we genoeg training gehad om de beide passen te fietsen. En dat ging dan ook prima.
Uiteindelijk hebben we 2473 km gefietst. En dat is inclusief alle extra kilometers voor het zoeken van supermarkten en het fietsen naar campings. De fietsvakantie van Rome naar Dokkum was intensief maar tegelijk onvergetelijk!

Bart, Irene, Saskia, Daniël, Friso en Veralinde Sterrenburg, Dokkum, augustus 2013

 

Beste Hans,

Op 10 Juli 2013 ben ik uit Veldhoven op de fiets naar Rome vertrokken. Ik heb de hoofdroute in Roermond opgepakt en heb ook in Italië de hoofdroute (via Florence en Siena) gefietst. 6 augustus 2013 stond ik op het Sint Pietersplein.

Ik heb onderweg geen enkele probleem gehad met de route beschrijving in de drie boekjes. Wel had ik deze vooraf aangevuld met de updates die ik van het Internet gehaald heb. Na Faleria ben ik (via het gedownloade kaartje) naar camping Smeraldo gefietst. Vandaar ben ik naar Rome gefietst. In Rome heb ik de trein genomen terug naar Anquillara. Vandaar ben ik (10km) weer terug naar camping Smeralda gefietst. De volgende dag heb ik een transfer naar het vliegveld genomen en ben op 7 augustus naar huis gevlogen. Het enige probleem was de hoge temperatuur in Italië. De laatste 10 dagen heb ik gefietst in een temperatuur die van 's-morgens 32 graden naar soms 40 graden 's-avonds opliep. En dat sloopt je gewoon.

Ik heb van de hele tocht genoten. Vooral Toscane is verwonderlijk mooi. Bedankt voor het uitzetten en beschrijven van deze mooie route.

Met vriendelijke groet,
Adri Platje, Veldhoven, augustus 2013

 

Wij zijn met zijn 3en, vader en 2 zoons, vanuit de Betuwe naar Rome gefietst. De overnachtingen hebben we hoofdzakelijk in hotels, B&B en Agriturismo gedaan. Alle adressen kwamen uit je boekjes en waren prima. We zijn op 6 juli vertrokken en hebben werkelijk prachtig weer gehad. Italie was heet, heel heet, maar we hebben ons erdoorheen geslagen. Op de fiets is het toch koeler dan wanneer je niet fietst. Uiteindelijk hebben we de reis (hoofdroute tot Florence en dan via Assisi naar Rome) in 21 dagen plus 2 rustdagen voorelkaar gekregen. De route in de boekjes, de GPS coordinaten en de overige gegevens waren perfect. We hebben geen fout kunnen ontdekken.

We hebben een onvergetelijke reis gehad.

Met vriendelijke groet,
Cees-Willem van Rooij, Heesselt, augustus 2013

 

Ontzettend genoten van de tocht van Nederland naar Rome. De boekjes zijn prima, accuraat en zeker. De landen waar je doorheen fietst prachtig. Vooral Duitsland is me goed bevallen. Prachtige wegen, lekker rustig. Helaas was het weer de eerste 2 weken erg slecht. Het regenpak is dagelijks nodig geweest, zowel voor de regen als de kou. Door sneeuwval konden de Alpen helaas niet gefietst worden maar eenmaal in Italië werd het langzamerhand beter, tot op het laatst 38 graden misschien iets te veel van het goede was. Vertrokken 11 mei, terug in Nederland 30 juni. Lekker rustig aan gedaan. Dank!

Vriendelijke groet, Theo Bakker, juli 2013

 

Beste Hans,

Via deze weg wil ik jou hartelijk danken voor de fantastische fietsroute richting Rome. Zoals je mogelijk weet heb ik het op een racefiets gedaan en dat was niet altijd geschikt voor de landelijke route die uitgestippeld is door jou. (Soms de alternatieve tracks genomen) Maar wat was het mooi, langs de Rijn heb ik twee maal problemen gehad met het vele water, maar ook de Alpen hebben schitterende foto's opgeleverd. Persoonlijk was ik blij dat de Po-vlakte achter mij lag (wel mooi, maar duurde vrij lang, veel het zelfde) Maar daarna ben je snel alles weer vergeten als je je pad verder via de hoofdroute volgt. Want in De Appenijnen, en Toscane laat Italië wederom haar schoonheid zien.

En dan wil ik ook de makers van de GPS bestanden bedanken, dit geeft zoveel rust, geweldig. Ook de aanvullingen op de website zijn van ontschatbare waarde. Hans complimenten voor dit alles, klasse!

Met vriendelijk groet van een tevreden fietser uit Holland,
Fredder, juni 2013

 

Wij hebben de tocht naar Rome gefietst van 13/05/13 tot 20/06. Ruimschoots voldoende om de tocht te rijden alsook Rome te bezoeken. Het was een zeer mooie tocht ondanks het slechte weer dat wij de eerste weken hadden. Het was een unieke ervaring om dit samen met mijn echtgenote te kunnen doen. Wij hebben de route gereden op GPS en gebruikten de boekjes als reisgids en als aanvullende informatie. Onderweg hebben wij vele romefietsers tegengekomen. Over een ding waren we het allemaal eens: Het is een zeer mooie en afwisselende route. Met deze dank.

Groeten
Dirk en Sabine, juni 2013


We zijn inmiddels een weekje terug van van onze fietstocht van Ferrara naar Rome en hebben genoten van het mooie landschap en al het interessante dat we onderweg gezien hebben. We waren een dagje extra in Ravenna (schitterend die mozaïken en wat jammer dat zo velen er aan voorbij fietsen) en Assisi. Verder de twee etappes na Ravenna over drie dagen verdeeld en etappe Assisi - Narni in tweeën gedeeld en daarbij de omweggetjes naar Villa S. Faustina en Carsulae om daar uitgebreid te kunnen kijken. Verder rijden we regelmatig dorpjes in om daar wat rond te kijken.
Kortom: we hebben weer genoten van de door jou uitgezette route en willen je hartelijk danken voor de informatie in je boekwerk.

In Rome hebben we daarna nog vijf dagen doorgebracht en veel kunnen bekijken. Alles even prachtig. De enige tegenvaller was het weer. Te koud en naar verhouding veel regen. Niet bepaald zoals het in Midden-Italië in mei hoort te zijn. Het weer was daar nu ook eens het gesprek van de dag.

Harry en Siea van den Ende, Eelde, juni 2013

 

Dank voor route & ondersteuning. Het was een pracht tocht van Florence naar Rome via Siena en terug via Assisi. Voor ons de mooiste en w.b.t. hoogtemeters de zwaarste van de drie delen. Hierbij een link naar wat impressies.

Gegroet
Gerrit Jan Schepers, Lochem, mei 2013

 

Van 3 juni t/m 12 aug. 2012 zijn mijn man (66) en ik (62) met de fiets op pad geweest. Wij hebben uw route naar Rome gevolgd. We hadden de tijd en hebben onderweg regelmatig een hele of halve rustdag genomen om dingen te bekijken, te luieren of zelfs te wandelen in de bergen (bij Merano). Dat had wel tot gevolg dat we vanaf Siena last kregen van de warmte. Ondanks het vroege opstaan en het inkorten van etappes was de combinatie warmte en klimmen toch zwaar. We hebben echter geen spijt gehad van het kiezen voor de hoofdroute.

Rome hebben we rustig bekeken, uitgesmeerd over 6 dagen. Daarna met de trein naar Bologna, wat een onderneming als je niet in de sneltrein mag. We hadden vooraf niets besproken omdat we onze verdere reis ter plekke zouden beslissen, ook niet wisten wanneer we aan zouden komen. Iets ten zuiden van Bologna hebben we in de bergen 6 dagen gekampeerd. Toen met de trein via München (1 nacht camping) naar Donaueschingen. Daar zijn we weer op de fiets gestapt om in 8 dagen langs de Neckar en de Rijn naar Koblenz te fietsen. Het laatste stuk naar Enschede weer met de trein. Het is ons gelukt om alle nachten te kamperen! Onze tent en fietsen hebben zich prima gehouden. Van 1 lekke band op 3200 km kun je niets zeggen. Het was genieten.

Met vriendelijke groet,
Maaike Souverijn, Enschede, januari 2013

 

Wij hebben in 2012 gefietst van Amsterdam naar Rome. Hiervoor hebben wij gebruik gemaakt van uw drie boeken. Onze route ging via Venetië naar Florence, vervolgens naar Assisi en uit eindelijk naar Rome. Wat hebben we genoten van de fietstocht! Met de routebeschrijving in de boekjes en op de GPS is het erg makkelijk fietsen. Wat een fijn en ontspannen gevoel geeft, is dat er mogelijkheden zijn om gebruik te maken van de trein of bus om over de bergpassen te komen. Gelukkig ging het fietsen erg goed, zodat we er geen gebruik van hebben hoeven te maken. We hadden ruimschoots de tijd genomen (5 weken) om te kunnen genieten van de fietstocht en de steden die we hebben aangedaan.

Vincent & Petra Bloemberg, januari 2013

 

Op 4 mei ben ik vertrokken naar Rome, deze keer de hoofdroute gevolgd. Wel via Venetië gefietst om de stad te bekijken en mijn collega Peter op te halen vanaf de luchthaven in Treviso. De route door de Toscaanse heuvels was niet altijd even gemakkelijk, maar wat is deze mooi. Wat een uitzichten, grandioos! Deze mis je wel als je de variant via Assisi neemt. Deze variant heb ik in 2006 gedaan met Rome als vertrekplaats. 

Mijn reisverslag lezen? Klik dan hier.

Hans, bedankt voor de mooie route.
Wubbe Okken, Dronten, september 2012

 

Afgelopen zomer ben ik met een studievriend van Amsterdam tot Florence gereden via uw route. Een erg mooie beleving! De gps-route en het boekje waren erg handig hierbij. De route is voor ons jonge twintigers zeer goed te doen, wij hebben dan ook vaak meerdere etappes gedaan op 1 dag. Klik hier voor het verhaal en de foto's.

Met vriendelijke groet,
Mark Luimes, september 2012

 

jose chrisDit voorjaar zijn mijn vrouw en ik van Ravenna naar Rome gelopen. Daarbij hebben we de fietsroute van Reitsma gevolgd (via Assisi) omdat we met de wheely liepen en omdat de franciscaanse route door de heuvels proefondervindelijk voor ons iets te heftig bleek. We hebben gekozen voor dit traject vanwege de beschikbare tijd en ook om het idee dat we zo 'coast to coast' in Italië konden lopen.

We vertrokken vanaf camping Piomboni aan de kust van Ravenna, omdat we hier ook onze auto voor een langere periode veilig konden stallen. Bij het vertrek maakte de manager van de camping bijgevoegde foto, nadat hij nog snel op een A4- tje 'We go to Rome' had geschreven. Onderweg (van 9/5 tot 26/5) kwamen we nogal wat Reitsmarijders tegen, zowel naar als vanuit Rome. Tijdens een van die ontmoetingen kregen wij gratis een campinggas, waar wij als (wild)kampeerders zeer om verlegen zaten. Een geschenk uit de hemel op het juiste moment.

José Hartings en Chris Rozier, Dordrecht, september 2012

 

Bedankt voor je prachtige route. Zowel voor het vinden van de wegen als de heldere beschrijving en de vele info, die je hebt geleverd.

Rolf Hoekstra, Purmerend, juli 2012

 

Bedankt voor je prachtig beschreven route. We hebben een verslag van onze zeer speciale reis gemaakt, dit kan je volgen op http://josenwichert.waarbenjij.nu.

Jos van Bruggen en Wichert Sinke, juli 2012

 

Op 1 juni zijn wij vertrokken vanaf Nijmegen naar Rome waar we deel 1 en 3 van jouw boekjes hebben gevolgd. Aangezien wij graag in de bergen fietsen en iets meer fysieke uitdaging zochten, hebben we vanaf Bludenz zelf een route gemaakt over de Silvrettapas, de Timmelsjoch (Passo di Rombo), de Karerpas (Passo di Castalunga), de Passo di Pelligrini, de Passo Valles en Passo di Rollo en zo tot Venetië gefietst. Vandaar hebben we jouw route weer opgepakt. 

We hebben ons verbaasd over alle kleine weggetjes die je hebt opgenomen in de route maar daarvan bovenal zeer genoten. Met name het gedeelte door Duitsland heeft ons aangenaam verrast.

Voor ons was het vinden van de route geen probleem omdat we de kaart met navigatie (Garmin Edge 800) hebben gecombineerd. Onderweg hebben we veel andere Reitsma gangers ontmoet die wel problemen hadden met de navigatie. Tip: ruim van te voren uitproberen, veel fietsers hadden het apparaat net voor vertrek aangeschaft. Ondanks dat aangegeven wordt dat de Edge 800 lastig is om in te stellen is het tegenovergestelde waar; je moet wel de hele route in het toestel plaatsen (en niet alleen de waypoints!). Via Garmin BaseCamp eenvoudig om te doen.

Wij hebben in 3 weken Rome bereikt, ondanks het bijzonder slechte weer in de Alpen en in de Dolomieten, en het hete weer in Toscane. Bijzonder (en toevallig) dat we je hoogstpersoonlijk tegen kwamen in Monte di Fo, leuk om kennis gemaakt te hebben. Wat een bijzondere ervaring om deze tocht op de fiets te maken. Wij hebben enorm genoten van alle mooie momenten onderweg en zeker ook van jouw route, hartelijk dank daarvoor!

Onze dagverslagen heb ik bijgehouden op mijn website: www.guusopdefiets.nl.

Jan Overmeer en Guus Vonk, Nijmegen, juni 2012

 

Half april ben ik samen met mijn vader Aad vertrokken op weg naar Rome. Mijn vader met pensioen en ik net afgestudeerd, allebei een voorliefde voor fietsen en genoeg tijd. We hebben genoten van de autovrije wegen, het mooie landschap en de heerlijke keuken onderweg. Vooraf al besloten om in Italië de lichte route via Ravenna en Assisi te nemen. Achteraf geen spijt gehad! We hebben onze fietstocht bijgehouden op een blog: http://aadenjetnaarome.reismee.nl/.

Bedankt voor het uitstippelen van deze mooie tocht!

Vriendelijke groeten,
Jet van der Krogt, Utrecht juni 2012

 

Dag Hans,

19 maart ben ik vertrokken op je prachtig beschreven tocht naar Rome! Via de "makkelijke" route uiteindelijk op 14 april in Rome aangekomen. Aangezien ik nog tijd genoeg had besloten om in ieder geval tot Bologna terug te fietsen over de oorspronkelijke route. Daar een week genoten van het mooie weer en besloten om dan ook nog maar via Venetië naar Trento te fietsen. Heerlijk!! Ja en als je dan toch al zo'n eind bent kun je natuurlijk maar het beste gewoon de hele rit naar huis op de fiets doen! Afgelopen dinsdag dan ook, na 8,5 week weer vrolijk Goirle in gefietst! Dank voor de mooie en prima beschrijving. Ik heb tevens gebruik gemaakt van de route op GPS en ik moet zeggen dat me dat goed is bevallen. Op terugweg ben ik vanuit Bregenz dagelijks wel 10 "Reitsma" fietsers tegengekomen! Leuk, soms een praatje, soms enkel een duim omhoog.

Voor mij was dit een prachtige afsluiting van een Sabatical jaar. Bedankt!

Groeten,
Joost Schellekens, Goirle, mei 2012

 

Ik wilde U, ook namens mijn 2 reisgenotes, hartelijk danken voor het uitstippelen van een zo mooie route. Wij zijn de afgelopen 2 weken van Florence naar St. Anton gefietst, en dat is een byzonder mooie tocht geweest. Ik had een Garmin met uw waypoints erin (met City-Navigator) en verder hadden we voor de praktische zaken en beschrijvingen uw boekje deel 2 bij ons. Zorgeloze toestanden in onverwacht zonnige omstandigheden (al zeiden ze in St.Anton wel dat we de eerste zomergasten waren, omringd als wij waren door mensen in dikke ski-pakken). Nogmaals veel dank om ons mee te laten genieten van Uw inspanning om deze tocht zo gedetailleerd ter beschikking te stellen aan andere mensen.

Met vriendelijke groeten,
Frank Putman, Noordwijk, april 2012

 

Je brengt wat teweeg! Afgelopen jaar ervaren hoe veel mensen de tijd van hun leven beleefden op de fiets. Ook ik denk er nog dagelijks een terug. En aan iedereen die nog twijfelt of (helemaal) geen idee heeft wat mensen beweegt: maak een plan en doe het gewoon! Het is eenvoudiger en toch enerverender dan je vooraf kunt beseffen.

Rick Godtschalk, Nuenen, april 2012

 

Beste Hans,

Dank voor dit uitstekend boekwerk. Dit jaar ben ik van Athene naar Flevoland gefietst. Vanaf Venetië heb ik de route opgepikt en werd mijn fietsleven een stuk eenvoudiger en aangenamer. Mooie fietspaden, duidelijke beschrijving van de bezienswaardigheden en de route naar de campings. Wel een beetje jaloers geweest op medereizigers, die met een GPS fietsten. Zonder GPS moet je wel goed de km teller bijhouden.

Groet,
Leo Broere, Swifterbant, november 2011

 

Beste Hans,

Nadat ik samen met een vriend in juni dit jaar van Amsterdam naar Rome heb gefietst, was ik zo enthousiast geworden dat ik op 26 oktober jl. naar Rome ben gevlogen om vervolgens alleen terug te fietsen naar Haarlem. Wederom was ik zeer positief over jou beschreven routes in de boekjes, alsmede de tracks. Fantastisch! Uiteindelijk heb ik de route in 16 dagen afgelegd, waarbij ik heel veel geluk heb gehad met het weer. Geen enkele drup regen, wel vaak s'morgens wat mist of nevel. De kou viel in Italie en Oostenrijk wel mee; in Duitsland en Nederland werd het wel kouder (maar ja, het was al medio november!). Achteraf gezien toch niet helemaal verantwoord om in deze periode te fietsen en ik zou het dan ook anderen afraden. Wanneer het nog wat kouder was geweest, danwel meer regen, is het te gevaarlijk om deze route te fietsen in deze tijd van het jaar.

Groet,
Kerry Hartman, Haarlem, november 2011

 

Ik heb deze zomer met heel veel plezier de reis van Utrecht naar Rome gemaakt, jouw boekjes volgend. Het was een prachtige reis, ik heb er met volle teugen van genoten. Een verslag van de tocht staat op http://christienbok.wordpress.com/. Dank voor de geweldige beschrijving, die de reis eenvoudig en zorgeloos maakte!

Hartelijke groet,
Christien Bok, Utrecht, november 2011

 

frank nederlof  

Het gezin Nederlof aan de Rijn bij Remagen. Foto: Frank Nederlof

 

Afgelopen juli - augustus hebben we met ons gezin (dochter Laura (4 jr), zoon Stef (9 jr), zoon Mark (11 jr), mijn vrouw Saskia en ik) met zeer veel plezier deel 1 van jouw route gefietst. Het was onze eerste fietsvakantie, dus voor ons heel spannend hoe het zou gaan. Op 9 juli zijn we vertrokken vanuit huis. Laura in de fietskar achter mijn fiets, Saskia met een aanhanger voor de kampeerspullen.

De eerste dagen zijn we rustig gestart maar deden we toch al regelmatig meer dan 50 km per dag. Via Woudrichem en Eck en Wiel zijn we vlak voor Nijmegen op je route terechtgekomen. Hoewel het af en toe aardig nat was onderweg hebben we genoten van de route door Limburg. Na 5 dagen gingen we de grens over en kregen we het gevoel dat de tocht voor ons ook echt haalbaar was. Op 17 juli stonden we al aan de Rijn bij Remagen. Een fantastische mijlpaal! Alles liep soepel. Iedereen was gezond en fit en het was elke dag genieten.

Vanuit Remagen hebben we zo'n honderd kilometer met de boot gedaan. Dat was wel leuk maar we waren eigenlijk blij dat we daarna weer konden fietsen. De route door Duitsland was erg goed doordat bijna alles over autoluwe wegen gaat. Wel is het soms moeilijk om te kamperen als je een wat beperkter bereik heb zoals wij met het hele gezin.

Omdat we goed in vorm waren hebben we de Swäbische Alb 'gewoon' fietsend gedaan. Geen probleem voor onze jongens maar met de kar erachter behoorlijk pittig. Ik kwam net boven met kleinste verzet erop (mountainbike met 27 versnellingen!). We zijn blij dat we dit hebben gedaan want de route na de beklimming vonden wij een van de mooiste stukken. Uiteindelijk hebben we precies drie weken gedaan over de tocht.

Zeer bedankt voor het perfecte routeboek en de navigatietracks. Wij zijn aangestoken door het fietsvakantievirus!

Frank Nederlof, Poortugaal, oktober 2011

 

We hebben het gehaald. Rome (nog) niet, maar Bolzano wel. En dat was ons doel! 17 augustus 2011 vertrokken we. Wij zijn Ed, Klees en Danny. Drie mannen uit Purmerend e.o. en allen al een eind op weg in de 40. We hebben de ca 1300 km in 9 dagen gefietst. Met in totaal maar 2 lekke banden (tijdens regen) en één gebroken spaak. Op onze standaard racefietsen waar een bagagedrager op geplaatst kon worden. En natuurlijk hadden we teveel bagage mee. Gemiddeld 16 kg/p/p. maar het is dus goed te doen. Zelfs op de onverharde paden, al kozen we ook wel eens het asfalt alternatief.

En zonder GPS. Met de boekjes ging het prima. Behalve rond Hilversum (net als bij onze testrit) en een keer in het Zwarte Woud. Maar gelukkig kwamen we bij die laatste Jan en Robert tegen met GPS. Ik geloof best dat het ontspannen fietst, zo'n GPS. Wij moesten toch af en toe even stoppen om de kaart en wegwijzers te lezen. Maar is dat minder leuk? Het was fantastisch. Op de tunnel tijdens de klim naar de top van de Arlberg na dan. Pas na de tunnel lazen we in het boekje dat er een (fiets)pad naast de tunnel is. Stom van ons en ook wel gevaarlijk. En wij maar denken dat die auto's toeterden omdat we zo goed bezig waren. We hebben de smaak te pakken. Een volgende tocht en het laatste stukje van deze gaat zeker komen. Als je een doel hebt train je makkelijker! Hans, bedankt!

Danny ten Brink, Purmerend, september 2011

 

Wij hebben deze zomer gefietst naar Rome, met je gids aan onze zij! Proficiat!!! Het was een super boek, we zijn héél tevreden, en zo compleet en mooi! Dat alle wegen leiden naar Rome, OK, maar dat ze langs die kleine autovrije paadjes lopen is wonderbaarlijk! Wij hebben op gps gefietst en dat was zalig, nooit moeten stoppen en zoeken naar de juiste weg. We hebben een blog gemaakt; zie www.bloggen.be/jennyenxavierfietsennaarrome.

We hebben geen negatieve opmerkingen, alleen: ZALIG, een aanrader aan iedereen die graag fietst!

Groeten, Xavier en Jenny Gadeyne, Roeselare, België, september 2011

 

Op 15 juli vanuit Goirle, ben ik (53) samen met mijn vrouw (58) gestart na maanden van voorbereiding en voorpret. De route hebben we in St Odiliënberg opgepakt en zijn in 16 dagen, inclusief 2 rustdagen aan de Bodensee, gereden naar het Lago di Caldonazzo bij Trento. Hier zijn we nog 4 dagen gebleven om heerlijk te relaxen. We hebben gereden met je boekje (2007) op de stuurtas, voor de lokale details, samen met de Garmin Dakota 20 GPS. En dat kunnen we een ieder aanraden, want die GPS maakt het rijden toch wel heel relaxed. Nooit zoeken en met een constante snelheid door dorpen en velden kunnen blijven rijden, wat de route alleen maar mooier maakt, omdat je tijd en rust hebt om heerlijk rond te kijken. Ook het Naturpark Schönbuch was zo goed te doen. In totaal nog geen km. verkeerd gereden.

Wat is de route toch mooi, vooral vanaf Heidelberg. De Arlberg hebben we met de trein gedaan vanaf Bludenz tot St Anton, bij de Treinreiswinkel vooraf kaartjes gekocht. De Reschenpas hebben we gefietst en dat gaf natuurlijk een enorme kick. Tot de Bodensee hadden we kamers gereserveerd wat uiteindelijk, ondanks het hoogseizoen, niet echt nodig was. De terugreis hadden we vooraf geboekt bij Cycletours. De nachtfietsbus (170,00 pp) terug naar Eindhoven en vandaar het laatste stukje naar huis fietsend.
Bedankt voor het nauwkeurig samenstellen van de route.

Ton en Yvonne uit Goirle, augustus 2011

 

Elke dag, na elke bocht weer genieten. Nergens saai, genoeg te zien onderweg. De beschrijving is echt perfect. En gezellig onderweg met anderen die een deel van de route volgen. We hebben tot Landeck de route grotendeels gevolgd, daarna verder door het Inntal, over de Brennerpas, richting Bruneck en Toblach, Oostenrijk weer in, langs de Drau (ook erg mooie route trouwens...). Het uiteindelijk doel was de Weissensee. Tja, dat leeftijd niet belangrijk is... Ik heb dit samen met zoonlief (net 13 jaar) gedaan.

Eveline, augustus 2011

 

In 2010 en 2011 hebben we in twee delen de route naar Rome gefietst. In 2010 hebben we het stuk van Amsterdam tot Nauders gefietst en in 2011 zijn we in Nauders verder gegaan richting Rome via de "moeilijke" route. Het was een onvergetelijke ervaring. Vooral in Italië zijn de vergezichten overweldigend, maar ook het eerste stuk door Duitsland en Oostenrijk is prachtig. Gelukkig hadden we in Italië niet al te hoge temperaturen. Als dat wel zo was geweest was de tocht erg zwaar geworden. Het is goed om de Italiaanse zon niet te onderschatten. Ook zonder de hoge temperaturen was het laatste deel door de Apenijnen en Toscane heel pittig. Een goede basisconditie is echt nodig.

We hebben de tocht gefietst met GPS ondersteuning. Hoewel het boekje de richting over het algemeen goed aangeeft vonden we die extra ondersteuning erg prettig. We hebben in het verleden wel gemerkt, dat je zonder GPS toch erg veel met de route bezig bent waardoor je minder oog hebt voor het landschap. Compliment voor de informatie m.b.t. de mogelijkheden van logies. We hebben alle mogelijkheden van logies wel een keer benut in deze twee jaar.

Na afloop van de fietstocht zijn we nog een paar dagen in Rome geweest. Het is ons opgevallen, dat je daar (met een beetje voorzichtigheid) prima kunt fietsen. Het scheelt je veel geloop door de stad. We zijn teruggegaan met de nachttrein van Rome naar München, waarna we nog twee dagen in München zijn gebleven. Deze stad is zeer de moeite waard. De nachttrein van München naar Utrecht bracht ons weer terug in Nederland. We kijken terug op twee prachtige vakanties, mede dankzij deze mooie route.
[De mogelijkheden om met nachttreinen terug te reizen zijn sinds deze reactie aanzienlijk beperkt. Zie het betreffende stukje onder Veelgestelde Vragen. HR]

Bert en Marijke van der Linde, augustus 2011

 

Graag wil ik vermelden dat mijn moeder en ik op 19 augustus naar Rome vertrekken. Bijzonder vind ik dat mijn moeder al 73 jaar is en wij nemen de tent achterop de fiets! Wij hebben geen goed doel waar we voor fietsen zoals veel andere fietsers dat hebben, maar duidelijk is dat je niet achter de geraniums hoeft te zitten na je 70ste. Op 21 sept. hopen we aan te komen in Rome.

Corinne, 's-Hertogenbosch, augustus 2011

 

Ik heb opnieuw genoten van jouw boek: fietsen naar Rome, al deden wij deze keer de afslag naar Venetië, met een omweg dan. Gemerkt hoe fantastisch jouw route is op het moment waarop wij zelf op zoek moesten gaan naar een route vanuit Padua naar Vincenza, overigens een heel mooie stad. Maar heel de tijd in druk verkeer...

Groeten vanuit België,
Gerda Bauwens, Brugge, juli 2011

 

Nog nooit heb ik zo lang gedaan over een driedelig boekwerk, maar wat heb ik genoten van de door jou beschreven reis naar Rome, waarvan ik net ben teruggekeerd. Groot compliment ook voor je bijna perfecte routebeschrijvingen. Op die dik 2000 kilometer heb ik je vrijwel nergens op een fout kunnen betrappen. Probeer een willekeurige voorbijganger maar eens de weg te vragen en je krijgt, hoewel je oog in oog staat, vaak een beschrijving die bij de volgende straathoek al niet meer blijkt te kloppen. In dat licht vind ik het ongelofelijk dat jou dat schriftelijk wel lukt.

Als ik zo eigenwijs mag zijn: wees vooral heel voorzichtig met de door derden geleverde aanvullingen en wijzigingen, die je op je site vermeldt. Daar zitten aanzienlijk meer fouten in dan in jouw origineel. En laat wat mij betreft ook je verwijzingen naar routebordjes (bijvoorbeeld vanuit Bregenz) maar achterwege. Bordjes volgen maakt lui, waardoor je jouw beschrijving niet meer leest! Als er dan eentje ontbreekt (komt niet zelden voor) heb je geen idee meer waar je bent.

Willem van Hamersvelt, Assen, juli 2011

 

We zijn gestart vanuit Kapelle in Zeeland, waar we wonen, eerst de Schelde Rhein LF route gefietst naar Blerick en daar je route opgepakt naar Bregenz. 1050 km gefietst en 14 dagen hebben we er over gedaan in totaal eer dat we er waren.
Het was een prachtige vakantie voor ons met een heel duidelijke beschrijving van het boekje, wel eens verkeerd gereden maar dat lag achteraf gewoon aan ons zelf en we hadden dan beter moeten lezen.

We hebben genoten van het fietsen langs de Rijn, van de dorpjes, van het heuvelige landschap, van de stadjes, van het fietsen door de mooie natuur, kortom, van alles en nog wat, en we hebben heel de route goed weer gehad maar dat moet je natuurlijk altijd maar afwachten. Alleen de Swäbische Alb hebben we een stukje met de trein gedaan, zijn we ook niet gewend (in Zeeland is alles vlak) en vonden we ook even makkelijk en is goed te doen.

Voor overnachtingen hebben we geslapen in hotels en bed & breakfasts, die langs de route en met behulp van je boekje makkelijk te vinden waren.

Wim en Nel Remeeus, Kapelle, juli 2011

 

Dag Hans,

Het idee om een keer naar Rome te fietsen bestond al lang. Eindelijk ben ik er dit jaar aan begonnen. De Arlbergpas was dit jaar mijn einddoel. Volgend jaar naar Florence. En dan naar Rome... Ik heb er geweldig van genoten. Fantastisch om over bijna uitsluitend landweggetjes te fietsen langs rivieren en riviertjes, dorpjes en steden en verstilde gebieden. Je hebt met uiterste precisie, en met een verfijnd gevoel voor detail, de route beschreven. Mijn complimenten.

Je boekjes hebben me in het voorjaar al veel voorpret bezorgd. Het fietsen zelf was een genot. Het landschap en de ontmoetingen met mede-fietsers, al of niet op weg naar Rome. Ik zie nu al verlangend uit naar volgend jaar.

Harry, Zwolle, juni 2011

 

Hoi Hans,

Afgelopen 2 weken het eerste deel van je route gefietst. Mooie route heb je gemaakt (was ook prachtig weer trouwens). En (dat zul je ongetwijfeld weten) je hebt wat losgemaakt in toeristisch Duitsland. Vrijwel overal waar ik overnachtte kende men je route en vertelde men dat er pas nog anderen langs waren gekomen. Wel grappig.

Met groet, Jaco Melse, mei 2011

 

Ik heb van 11 tot 20 april van Vlissingen naar Bregenz gefietst en vanaf Roermond uw route gevolgd. Voor mij was dit om er achter te komen of deze manier van reizen waar ik altijd van gedroomd heb ook echt iets voor mij is. Het is uitstekend bevallen en ik heb erg van uw route genoten. Dus volgende keer deel 2 en mogelijk 3.

Jan Evers, Vlissingen, april 2011

 

We hebben genoten van de route. Prachtige etappen, schitterende natuur en geweldig mooie steden. Meestal prima overnachtingsadressen, soms uit het boekje, soms door vragen onderweg. Alleen in Bregenz was het wat moeilijk, omdat er die dagen een internationale fietsbeurs was. We hebben in ons leven al heel veel gezien en heel wat reizen gemaakt, maar onze trip naar Rome heeft alles overtroffen. De afgelopen weken ben ik bezig geweest met ons fotoalbum, 't was een heel werk, maar elke keer weer volop genieten bij het zien van de foto's.

Bruno & Lidy van Loo, februari 2011

 

Mijn vrouw (50) en ik (56) hebben de hele route gefietst (de makkelijke variant) vanaf Rotterdam in de periode 23 mei tot 29 juni 2010. Het was zonder meer onze allerleukste fietstocht/ fietservaring tot nu toe. Jouw boekjes hebben ons sowieso heel veel voorpret gegeven, maar waren ook onze gids tijdens de tocht. We hebben gebruik gemaakt van de bijbehorende GPS-route en het is ongelooflijk hoe je op deze wijze in Rome komt, alsof je letterlijk in heel Europa de weg weet.

We hebben alle tijd genomen om alle dorpjes precies volgens de beschrijving ook aan te doen en dat maakte de fietstocht juist zo leuk. We zijn trouwens ook heel veel Reitsma-fietsers tegengekomen die naar Rome fietsten of vanaf Rome fietsten. We willen jou bedanken voor deze geweldige ervaring, die ons honderden prachtige foto's heeft opgeleverd van een onvergetelijke vakantie.

Ad Stuyts, Rotterdam, december 2010

 

Van 31 augustus t/m 8 oktober ben ik via jouw route vanuit het Brabantse Den Dungen naar Rome gefietst, met daarna nog 4 dagen vakantie in de stad. Graag wil ik je bedanken voor het samenstellen van de geweldige routeboekjes. Ik heb weliswaar niet op de aanwijzingen bij de kaartjes hoeven te rijden omdat ik van de gps-internetdownload gebruikgemaakt heb, maar de kaartjes, de etappebeschrijvingen en de adressenlijsten uit je boekjes waren van grote waarde! Het enige minpuntje was, dat het formaat van de boekjes niet bleek te passen in het kaartvak van mijn FastRider-stuurtas, iets waar ik zonder meer van uitgegaan was en waar ik 's avonds voor vertrek pas achterkwam.

Ad Vercruijsse, Den Dungen, december 2010

 

Beste Hans,

Hulde!! Voor jouw geweldige routebeschrijving. Mijn vrouw en ik zijn net twee weken terug uit Rome en hebben volop genoten. Onze tocht heeft 61 dagen geduurd waarvan we er 41 hebben gefietst. We deden dit mede om een goed doel te ondersteunen. Ons motto was: "We gaan heerlijk fietsen, gaat het lekker dan fietsen we gewoon door, komen we mooie plekken of plaatsen tegen, dan stappen we af en blijven eventueel een paar dagen." Dat is ruimschoots gelukt. Wat hebben wij veel gezien en ervaren en dat alles mede dankzij jouw prachtige route en de nodige extra informatie die je hebt beschreven. Voor ons staat al vast dat dit niet onze laatste grote fietstocht is geweest!

Hans, bedankt en vriendelijke groet,
Stanny en Wim Dudink

 

We zijn inmiddels terug uit Rome. Woensdag zijn we in Nederland aangekomen. We kunnen maar één ding zeggen: Het was geweldig; het was voor ons een feest van ruim vijf weken. En dat mede dank zij jouw boekwerken. Hoe heb jij die mooie plekjes in Godsnaam allemaal kunnen vinden.
Hans, je hebt het keurig beschreven; we zijn in de loop van de tijd ook heel vertrouwd geraakt met jouw boekwerken. Hartstikke bedankt. Mede dank zij jou hebben we een geweldige vakantie.

Dré en Nettie Kamp, Waspik, augustus 2010

 

We hebben al eerder stukken gefietst van je route. Dit jaar hebben we de hele route nogmaals gefietst. Ik ben heel erg blij dat jij al het werk hebt verricht zodat we ongestoord van je route konden genieten. Ondanks het soms tegenvallende weer was het weer een prachtige tocht. We hebben genoten van elke etappe. Prachtige omgevingen, vooral rustige wegen en eigenlijk alleen maar genieten. Een enkele aanwijzing is fout of door mij verkeerd geinterpreteerd maar over het algemeen is het erg goed om zo te fietsen.

Ab Drent, Broek in Waterland, augustus 2010

 

Samen met mijn broer en mijn zwager heb ik jouw route naar Rome gefietst. Het was één groot feest. Onze bagage werd door een volgauto vervoerd. We hoefden dus alleen maar te fietsen. In drie weken hebben we de hele route afgelegd. De routebeschrijving was bijna perfect, eenmaal in Italië hebben we een viaduct waar we overheen moesten niet meer aangetroffen, het was afgebroken, maar de overkant was op een andere wijze eenvoudig te bereiken. Verder ging het in de grotere steden nog wel eens mis, Heidelberg b.v. was heel erg, zowel met de auto als met de fiets.
De dames in onze volgauto zorgden voor een onderkomen voor de nacht. Meestal vonden ze in jouw boekje voldoende adressen, steeds hotels en B&B. Regelmatig hebben ze ook zelf of met hulp van de plaatselijke VVV adressen gevonden.

Piet Zuijdwijk, Gouda, augustus 2010

 

Wij hebben je boekjes gebruikt om van Voorburg naar Riva aan het Gardameer te fietsen. Mijn vrouw en ik willen je bedanken voor al het werk hebt gedaan om deze route samen te stellen! Wat een prachtige tocht! Op de dag van vertrek zag de lucht er heel erg dreigend uit, en een kwartier na vertrek kwam de bui, en na een uur de volgende. Daarna hebben we drie weken lang geen druppel regen meer gehad, en vanaf de grens met Duitsland alleen maar blauwe lucht en zon. Daar kan je alleen maar van dromen!

Ik heb gebruik gemaakt van mijn Garmin 60CSx, met daarop de route. Dat werkt echt prima! Je hoeft dan niet altijd het route-boek paraat te hebben. Wat mij opviel tijdens de tocht door Duitsland is, dat bij het begin en het eind van het dorp/de stad geen plaatsnaamborden staan. Waarschijnlijk omdat het meestal om onbelangrijke landbouwwegen gaat, maar zo heb ik bv. Koblenz en Heidelberg volkomen gemist. En daar zijn je boekjes dan natuurlijk weer heel belangrijk voor...

Wij hebben overnacht in hotels, die vooraf waren uitgekozen, maar niet vooraf waren gereserveerd. Vanuit Riva zijn we opgehaald door mijn zoon (en kleinzoon), met de auto. Een enorm luxe terugreis dus. Geen treinen, vliegtuigen etc., waar we ook de nodige ervaring mee hebben.

Nogmaals heel erg hartelijk dank voor de fantastische route door Duitsland, Oostenrijk en Italië.

Met vriendelijke groet,
Gert Albers, Voorburg, juli 2010

 

Mijn vrouw en ik zijn 17 mei vanaf ons huisadres met de fiets vertrokken met jou reisboekjes als leidraad. Ik moest even wennen aan de wijze van beschrijven en het lag dan ook aan mij als het wel eens mis ging. Wij hebben de Arlbergpas en de Reschenpas gefietst en zijn langs de westkant (Florence - Siena) naar Rome gegaan, waar we op 11 juni 2010 aankwamen. Na een aantal rustdagen zijn we via Assisi, Ravenna en de doorsteek via Codigoro naar Venetië gefietst. Toen naar Bolzano en met de trein naar Bregenz. Mijn vrouw wist wat er nog lag aan bulten en vond het wel goed. In Bregenz hebben we de fiets weer gepakt, maar na 3 dagen hebben we ivm ziekte van mijn moeder de terugreis afgebroken en met de trein naar huis op 2-07-2010.

Bedankt voor het zenuwslopende werk om een dergelijk boekje te maken. We hebben een eigen site keesenjeanny.blogspot.com waarin onze reis naar Rome staat beschreven. Voor mensen die ons onderweg zijn tegen gekomen: wij zijn het stel met de Nederlandse en Limburgse vlag op de fiets.

Als laatste: het was een geweldige reis en bedankt voor de service en moeite,

Jeanny en Kees Moens uit Hoensbroek, juli 2010

 

Ik ben net terug van een fantastische reis waar ik al lang naar had uitgekeken. Het was helemaal wat ik er van had verwacht. Iedere dag een nieuwe omgeving, nieuwe mensen en nieuwe indrukken. Geweldig. Vanwege tijdgebrek heb ik de route slechts tot Verona kunnen volbrengen, maar ik kijk nu al uit naar het vervolg. Dank voor de reisbeschrijving.

Stijn van der Meer, Den Haag, juni 2010

 

Beste Hans,

Inmiddels zijn we vanuit Venray 15 dagen onderweg en komen straks in Bologna. We zijn zeeeer enthousiast over de route en de uitstekende beschrijving. Zo enthousiast dat we inmiddels ons oorspronkelijke voornemen om slechts tot Florence te gaan uit zouden willen breiden met ook het stuk naar Rome. Helaas hebben we geen deel drie. Heb jij misschien een suggestie hoe wij uiterlijk vrijdag aan een deeltje drie in Florence kunnen komen? Eventueel hebben we een adres in Florence. Kosten DHL of zo zijn uiteraard voor ons.

Nogmaals compliment voor de fantastische route.

Groet, Maarten Meulendijks, april 2010

 

Hai Hans,

Van alle routes die ik tot nu toe ken, vind ik die van jou vooral qua volledigheid verreweg het beste. Wel vind ik ze een beetje voor de oudere fietser [40 +] geschreven maar dat ben ik nu inmiddels ook; de eerste keer was ik 30 dus vandaar. Feit blijft dat het tot nu toe mijn mooiste vakantie was: helemaal op de fiets naar Rome zo door Europa trekkend. Elke dag iets anders zien/beleven. Jouw boekje heeft absoluut geholpen om op weg te gaan. Nogmaals hartelijk dank en misschien schrijf je nog weer eens een nieuwe route, ik houd me van harte aanbevolen.

vr gr, Arnoud van Drie, februari 2010

 

Van 21 april tot 23 mei 2009 heb ik een solofietstocht naar Rome ondernomen met behulp van jouw routeboekjes. De tocht is - mede door de prachtige route - een groot succes geworden. Prachtig weer gehad en geen materiaalpech. In Italie heb ik de hoofdroute gekozen via Bologna en Florence. Klik hier voor een verslag van de tocht.
Hartelijk dank voor het mooie werk dat je hebt geleverd. Het heeft mede bijgedragen aan een voor mij onvergetelijke ervaring.

Wim Faas, Zeist, januari 2010

 

Wij hebben deze zomer een fietstocht naar Venetië, Assisi en Rome gedaan en gebruik gemaakt van uw route. We zijn zeer te spreken over uw werk. De enige minpuntjes waren:
- de afstanden die soms niet klopten waardoor we soms in de problemen kwamen
- we hebben een 5-tal keer een B&B bezocht die ofwel niet opendeed ofwel niet meer bestond, maar daar kun jij natuurlijk niets aan doen
- vooral in de steden miste ik soms een duidelijk markeerpunt om de route terug op te pikken als het even misliep. vb. Een kruising van 2 straatnamen of iets dergelijks.

Maar versta me niet verkeerd, het blijft een schitterend werk. Als er interesse is voor een fotoalbum en een verslag dan vind je dat hier.

Herman Beyers, Essen (B), oktober 2009

 

Hallo Hans,

Gewapend met jouw 3 routeboekjes en de GPS geladen met de tracks vertrokken wij op 15 augustus 2009 naar Rome. Van Medemblik tot Amsterdam moesten wij zelf even onze route zoeken, maar vanaf Amsterdam volgden we jouw spoor. Direct vanaf het begin waren we heel enthousiast. Je bent er fantastisch in geslaagd om de route uit te zetten door prachtige, fietsvriendelijke gebieden.

De Ankeveense plassen, Utrechtse Heuvelrug, gewoonweg prachtig. Met pontjes over de grote rivieren, de Ooijpolder bij Nijmegen, langs de Maas en later in Duitsland langs de Rur en de Rijn. De prachtige kleine stadjes in Duitsland met pleintjes met vakwerkhuizen, en Oostenrijk waar het klimmen begon bij Bregenz aan de Bodensee. Eerst de Arlbergpas en daarna de Reschenpas, een stukje Zwitserland om vervolgens Italië binnen te fietsen.

Het eerste deel van Italië fietsten we hoofdzakelijk vals plat omlaag, door het dal van de Adige, een modderige rivier maar een schitterend dal met leuke kleine boerenplaatsjes waar de mensen tot onze verbazing Duits (of iets wat er op leek) spraken i.p.v. Italiaans. Het land was een paar dagen vlak tot dat we bij Bologna kwamen waar de bergen weer begonnen. Vanaf dat moment hebben we geen stukje weg meer gehad wat vlak was.

Maar gelijk toen de bergen weer begonnen werd het landschap ook spectaculairder. Hoewel onze route bijna overal heel rustige wegen volgt, hadden we hier een deel waar de rust wat verstoord werd door het grote aantal motoren wat hier langs scheurde. Het leek wel een racecircuit, zelfs de vangrails zijn verhoogd uitgevoerd zoals je dat op circuits ziet. Dit gedeelte kun je beter niet in het weekend rijden, zoals wij, dat scheelt waarschijnlijk aanzienlijk.

En dan kom je in Toscane en wordt het nog mooier. Het landschap is overweldigend en de plaatsen die we bezocht hebben een droom. In Siena ga je in gedachten heel makkelijk terug naar de middeleeuwen. In Santa Fiora loop je door straatjes zoals je die ziet in Italiaanse films. Smalle straatjes waar geen verkeer door heen kan. Huizen op de rand van de afgrond met wasgoed als versiering langs de gevels op grote hoogte. En dan van die doorkijkjes waar je zo het dal in kijkt honderden meters lager, kilometers ver.

Dichter bij Rome wordt het wat minder mooi en ook drukker, met uitzondering van de laatste 20 km waar we over een rood fietspad reden wat als een rode loper voor ons leek uitgelegd. Finishen op het Sint Pietersplein (op 22 september) was heel bijzonder, en hadden we voor geen goud willen missen.

Wij vonden de combinatie van routeboekjes en GPS perfect. Wat ons betreft dan ook alle lof voor jouw werk. Mede daardoor hebben wij een onvergetelijke vakantie gehad. Bedankt!

Ineke Buijsman en Ron van Breukelen, Medemblik, oktober 2009

 

Van 12 juli t/m 21 augustus fietsten we met onze zoons Jurriaan (16), Marius (14) en Hilbrand (12) van Amersfoort naar Rome. We fietsten 28 dagen, met tussendoor wat rustdagen plus een weekje bij vrienden in de Apennijnen. Vanwege dat bezoekje weken we vanaf Verona van de route af en gingen we wat westelijker door de Po-vlakte en de Apennijnen. Vanaf Tavernelle fietsten we door Toscane weer over de route naar Rome.

De jongens hadden ieder om beurten een dag de taak om kaart te lezen. Dat ging prima, met de duidelijke beschrijving kwamen ze er goed uit.

We hebben nogal wat andere fietsers ontmoet, maar geen gezinnen met kinderen. We voelden ons dan ook wel wat bijzonder. Hoewel, zo bijzonder vinden wij het ook weer niet, het vakantiefietsen is voor ons al jaren een vanzelfsprekende bezigheid. Inmiddels fietsen de jongens ons er bergop helemaal uit, maar gelukkig wachten ze boven wel steeds op ons.

Bijzonder treffend vonden we de vermelding ‘vriendelijke leiding’ bij de camping in Castel del Piano. De campingeigenaar kon er maar niet over uit hoe ‘bravi’ en geweldig hij ons vond als ‘famiglia in bicicletta’. Uiteindelijk mochten we niet vertrekken zonder een potje lokale honing als cadeautje aan te nemen.

Vanwege de schoolvakantie moesten we de route midden in de zomer fietsen. Het was natuurlijk erg warm in de Povlakte en in Toscane. Vooral op de dagen waarop we ’s middags veel moesten klimmen was het dan soms flink afzien. Dus wie weet, doen wel later nog wel eens een rondje lichte plus zware route in het voorjaar, als het daar groen is en niet zo warm.

Bernard Wouters en Annemieke Hoogenboom, september 2009

 

Beste Hans Reitsma,

Ten eerste wil ik je laten weten dat we een hele mooie fietsvakantie gehad hebben mede dank zij jouw fietsroute. We hebben gefietst van Bregenz tot Rovereto en weer terug. We hebben op diverse adressen overnacht (adressen die in jouw fietsroute vermeld staan) en ze waren eigenlijk allemaal netjes en niet te duur, maar van één overnachting wil ik je toch iets meer vertellen. We waren in Bludenz en kwamen terecht bij Josef en Agnes Konzett. We waren hartelijk welkom bij deze mensen, hun was niets teveel, we kregen meteen bij aankomst een pot thee met koek en cake, en van de gastvrouw mochten we 's morgens gaan ontbijten waar we zelf wilden, en de jus mochten we zelf ook niet inschenken, omdat ze ons wilde bedienen. Wat een luxe!
Dit onderkomen zou je moeten opnemen in je fietsrouteboekje, lijkt mij.
Adres: Josef en Agnes Konzett, Obdorfweg 37, Bludenz, tel. 05552-31453.
Prijs: 25 Euro p.p. per nacht.

Jeanne en Jan Nuijten, Asten, september 2009

 

jos karlien  

Terugblik op het Oberinndal tijdens de klim naar de Reschenpas

 

Ben 25 juli met mijn dochter Karlien gestart met de fietstocht naar Rome vanuit Venlo en zijn maandag 17 augustus teruggevlogen naar Nederland. Na 21 dagen (20 fietsdagen en 1 rustdag) kwamen wij vrijdag 14 augustus om 11.30 uur aan op het St. Pietersplein. Dank zij de duidelijke beschrijving en de bijgehouden wijzigingen hebben wij deze prachtige tocht zonder problemen volbracht. We hebben de lichte route via Assisi gevolgd. We hebben genoten van de prachtige omgeving in Duitsland, de bergen in Oostenrijk en de venijnige Appenijnen en warmte in Italië. Wij hadden gekozen om niet de tent mee te nemen maar gebruik te maken van BB, gastenhuizen, jeugdherbergen, agriturismo en hotels. Ondanks het hoogseizoen was dit geen enkel probleem.

Dank voor al het werk dat je aan deze route heb besteed zodat wij en natuurlijk ook vele anderen deze onvergetelijke tocht hebben kunnen maken.

Jos en Karlien Wilmer, Venlo, augustus 2009

 

Beste Hans,

Nadat we vorig jaar via deel 1 naar Bregenz waren gefietst meteen deel 2 en 3 gekocht. Na een jaar vol voorpret in juni via de Silvretta Hochalpenstrasse en de zware variant naar Rome gefietst. Wederom een onvergetelijke ervaring, mede dankzij jouw perfecte route beschrijvingen en overnachtingsadressen.

We vragen ons nu af waar we volgend jaar naar toe willen fietsen; was er nog maar een Reitsma route, dan wisten we het wel. Wij willen jou van harte bedanken voor de geweldige support die wij tijdens onze 2 trips hebben gehad.

Loes en Theo Versteegen, Beugen, juli 2009

 

Heb 3 weken gedaan vanuit Venlo naar Rome. Omdat mijn vrouw en dochter op enig moment in Rome aankwamen, was ik genoodzaakt een stukje te treinen (Bologna-Siena). Ik wil mijn complimenten geven voor de sublieme weergave van de route! Wat een fantastisch gevoel om steeds door die landschappen en dorpjes te fietsen alsof je er woont: zo vertrouwd lijkt het met de nauwkeurige beschrijvingen. Jammer dat de laatste etappes vergeleken met de rest aan de drukke kant zijn. Met name de weg tussen de 2 kratermeren (Bolsena en Vico) is erg druk met slecht wegdek. Maar overleefd!
[Genoemde weg zit nu niet meer in de route. HR]

Nogmaals dank en hulde voor uw werk!

Marcel van Vliet, Venlo, juli 2009

 

Mijn man Wim en ik hebben van 30 april t/m 29 mei 2009 de route gedaan vanaf Rome via Venetië naar Mijdrecht en totaal 2350 km gefietst. We hebben de trein genomen vanaf Amersfoort via Duitsland naar Rome en na 2 dagen Rome zijn we op de fiets gestapt en hebben bijna alles kunnen fietsen (behalve de Reschenpas; vanwege onze bagage met tent was dat te zwaar om te fietsen). Wel de Arlbergpas kunnen doen. Mooi weer gehad al die tijd en hebben elke dag kunnen kamperen. Het was een prachtige route en we hebben ontzettend genoten.

Wim en Atie de Vries, Mijdrecht, juni 2009

 

hans van kampen  
Morgenstemming in Toscane. Foto: Hans van Kampen

 

Geachte Heer Reitsma,

Afgelopen voorjaar ben ik met mijn zwager naar Rome gefietst. Wij hebben daarbij uw route gevolgd. Een onvergetelijke ervaring. Uw routeboekjes hebben er mede toe bijgedragen, dat alles goed verlopen is. Van onze onderneming heb ik een verslag gemaakt met veel foto’s. [Dit verslag is helaas niet meer vindbaar op internet. HR]

Hans van Kampen, Zelhem, januari 2009

 

Beste Hans,

Op basis van uw routebeschrijving (Reitsma's Route naar Rome Deel 1 en 2) heb ik in april 2008 een (eerste) lange fietstocht gemaakt. U was mijn gids en vertrouwenspersoon (via uw boekjes heb ik u leren kennen: als een consentieus man met een veelzijdige belangstelling). Vertrokken in Eeklo (ligt ten noorden van Gent tegen de Nederlands grens) naar Venetië. Ondanks het koude weer de eerste 14 dagen is het een schitterende tocht geworden: veel afwisseling, mooie, soms modderige fietspaden langs mooie rivieren, heel aardige mensen en als eindpunt een prachtige stad.

Zoals u zult merken heb ik niet klakkeloos uw route gevolgd: in Mainz ben ik een paar dagen gebleven om het Gutenbergmuseum (ben een maniakale boekenliefhebber) te bezoeken en ik heb een doorsteek gemaakt van Verona naar Venetië (Mestre). Ik heb alles met de fiets gedaan behalve mijn bezoek aan het Archeologisch Museum (tentoonstelling van de IJsman bezocht) in Bolzano vanuit Merano en vanuit Treviso terug met het vliegtuig naar Charleroi.

Ik heb veel (lange afstand)-wandelervaring en dus ook met routebeschrijvingen en kaartlezen. Met lange afstandfietsen had ik weinig tot geen ervaring. Ik heb veel plezier beleefd aan uw routeboekjes: geeft niet alleen zeer goed de route aan, maar geeft ook ter zake doende toeristische info én ook zeer goede overnachtingsinfo. Proficiat!

Hierbij stuur ik u mijn verslag (pdf).

Met vriendelijke groeten,
Hille Jansen, Eeklo (B), januari 2009

 

Hallo Hans, (we zijn je onderweg als een vriend gaan beschouwen)

Ook wij hebben een groot deel van jouw tocht gefietst. Geweldig! Van thuis (Panningen) zijn we per fiets naar Dusseldorf vertrokken om daar de trein naar Milaan te nemen. We hebben eerst een deel van de Po-route gefietst tot Mantova, een erg mooi en vlak begin. Van Mantova naar Verona hebben we onze eigen route gefietst en dan zit je al snel op de te grote wegen. In Verona zijn we op jouw route Rome-Amsterdam gestapt. En vanaf dat moment was het alleen nog maar genieten! Heerlijk die km-stand erbij, geeft een hoop rust. Over kleine bijna autovrije wegen en paden terug naar Nederland. Iedere dag weer een nieuwe mooie route. We hebben overnacht in hotels, pensions en Zimmer frei’s. Geweldig iedere avond een warme douche en een lekker bed. We hebben de Silvretta gefietst, wel van de makkelijke kant, geweldig. Alles was eigelijk geweldig.

17 dagen gefietst en 2000 km, je ziet wel, we moeten de “haast” nog afleren (we zijn de racefiets gewend). Dit was voor ons de eerst buitenlandse trektocht en zeker niet de laatste. We overwegen zelfs om volgend jaar Rome – Panningen te fietsen, want van zuid naar noord is ons zeer goed bevallen.

Dank voor deze geweldige tocht die we zonder jouw beschrijving zeker niet gefietst zouden hebben.
Wil en Maria Gommans, Panningen, september 2008

 

Beste Hans,

Bij deze willen we je bedanken voor het feit dat wij dank zij jouw boekjes afgelopen zomer een schitterende vakantie hadden. Wij fietsten van 4 juli tot 2 augustus (met 4 rustdagen) naar Rome, waar we nog ruim een week verbleven (camping Tiber) om deze geweldige stad te bekijken alvorens onze zoon en neef ons met de auto kwamen ophalen.

We fietsten vanuit Eindhoven naar Roermond en volgden de route via Trento-Verona-Ravenna-Assisi. Op een enkel buitje na (waarvoor we even konden schuilen) hebben we bijna continu prima weer gehad. Alleen op een rustdag in Sigmaringen regende het de hele dag pijpenstelen waardoor het niet kwam tot een geplande kanotocht over de Donau.
Het moest leuk blijven en daarom hebben we van Bludenz tot Arlberg de trein genomen.

Het zwaarst vonden we de (lichte route door de) Appenijnen. Dat kwam vooral door de hoge temperaturen (35 graden) en het feit dat de campings aan het eind van de dag nog een flinke klim betekenden. In sommige gevallen kozen we daar zelf voor vanwege de rustige ligging.

Eenmaal in Rome beleefden we nog een spannend avontuur: vanwege de hitte waren we pas na het avondeten vanuit camping Tiber naar Rome en het Vaticaanplein gefietst. Het was al bijna donker toen we daar aankwamen. We waren van plan de fiets met de trein terug te nemen tot Prima Porta, maar we konden bij Piazza del Populo het station in het donker niet vinden (stond ook niet op de plattegrond die we op de camping hadden gekregen). Toen we er in het metrostation om vroegen werd ons daar te kennen gegeven dat er geen fietsen met de trein mee mogen en dat we maar langs de drukke Via Flaminia terug moesten fietsen.
We hebben toen het fietspad langs de Tiber gezocht en zijn in het pikkedonker (gelukkig doen onze fietslampen het wel goed) in een hoog tempo de 21 km teruggefietst. (We wisten dat we langs een getto zouden komen en onderweg blaften er op verschillende plaatsen honden). Maar we hebben het er goed vanaf gebracht.

In Italië mogen fietsen op een fietsenrek niet buiten de carrosserie van de auto uitsteken en moet er een waarschuwingsbord op. Het was nog een heel gedoe om de fietsen op het dak te kunnen monteren. Eenmaal in Zwitserland hebben we de fietsen weer gauw op het fietsrek gezet en de bagage op het dak.

Bij de fietstochten uit Toeractief en Fietsactief die we na onze Romereis hier in Nederland maakten, misten we meteen de km-aanduiding (op welke km-stand je links of rechts moet enz.)

Groetjes,
Joep en Riky Thurlings, Eindhoven, september 2008

 

Dag Hans,

Na de terugreis per trein vanuit Rome zijn we zijn we donderdagdagmorgen 4 september om 9.00 uur aangekomen op het station in Arnhem. We hebben de hoofdroute van alledrie de delen vanaf Cuijk tot in Rome in 20 dagen gefietst en zijn nog 4 dagen in Rome verbleven (vertrek Cuijk: zondag 10 augustus om 7.30 uur; aankomst St. Pietersplein Rome zaterdag 30 augustus om 10.45 uur).

Er waren pittige trajecten bij, maar we kregen er prachtige vergezichten en panorama’s voor terug. We hebben er absoluut geen spijt van dat we voor de hoofdroute gekozen hebben, (al kostte het menige zweetdruppel.., temp. steeds boven de 30 graden en het water was niet aan te slepen...). We hebben bewust hiervoor gekozen omdat we zoveel mogelijk wilden genieten van al het natuurlijke schoon op heel de route, contacten met de lokale bevolking en niet te vergeten de overvolle gerijpte wijn- en appelgaarden waarvan binnenkort de oogst begint. Het was prachtig hoe vol alles erbij hing...

Zonder de beschreven routes hadden we deze tocht nooit zo intens kunnen beleven als wat we nu ervaren hebben, al dachten we onderweg wel eens “Hoe komt ie daar nou weer bij...“. En natuurlijk fiets je wel eens een keertje fout, maar dat hoort er nu eenmaal bij en dat is ook niet erg...

Het is voor ons een hele tour geweest (we zijn allebei 67...), maar we hebben ervan genoten, veel beleefd en heel veel plezier gehad...!!! In totaal hebben we ongeveer 2200 km gereden, inclusief sight seeing in Rome, foutfietsen en de terugweg van Arnhem naar Cuijk

Jan Verplak en Jan Kwant, Cuyk, september 2008

 

Als twee 16-jarigen zijn we van Amsterdam naar Rome gefietst via Venetië. Onze ouders lieten we vol angsten achter, ook al waren ze wel wat gewend. We zijn vorig jaar namelijk al naar Frankrijk gefietst en toen waren we nog 15 jaar oud. Met onze 16 jaar trokken we de leeftijd van de gemiddelde Reitsmaganger flink omlaag, maar het was goed te doen. Ik kan iedere jongere die geen zin meer heeft om twee weken met zijn ouders op een camping te zitten deze fietstocht erg aanraden. Wel zou ik een paar kopietjes van je ouders paspoort meenemen met daarbij een brief dat zij het goed vinden dat je op een camping overnacht, want in Duitsland en Italië moet je officieel 18 zijn om te kamperen. Maar wees gerust, je word nergens weggestuurd, met uitzondering van camping Fusina in Venetië. Onze reis is zonder problemen verlopen en we hebben een prachtige vakantie gehad.

Diederik ter Kuile, Amsterdam, juli 2008

 

In juni zijn we voor de 2e keer naar Verona gefietst. Het was weer fantastisch. Ook al was het nu de tweede keer, het blijft een harstikke mooi in elkaar gezette route!!

Linda, juli 2008

 

Afgelopen woensdag terug van onze eerste fietvakantie. Op 7 juni vertrokken via de LF 7 naar Roermond, daar de route van Reitsma deel 1 opgepikt. In één woord prachtig, schitterend en bovenal heerlijk om te hebben gedaan. Wij hebben de route geheel tot Bregenz gevolgd, en gebruik gemaakt van de adressen uit het boekje. Duidelijk omschreven en eigenlijk bijna niet fout gereden.

We hebben vanaf ons vetrek prachtig weer gehad en slechts 10 minuten ons regenpak aangehad. De overnachtingsadressen waren allemaal zeer goed. Wij hebben voornamelijk in de categorie I en II geslapen en dat is prima. Ook eten onderweg en winkels prima. Een prachtige route en wij kijken nu heel anders naar Duitsland als fietsland. Normaliter reden we met onze auto als een speer naar het zuiden maar nu hebben we pas echt de mooie landschappen ervaren en gezien. Na Bregenz zijn we via de Bodensee (Bodenseeradweg) en Schaffhausen naar Zürich gegaan en hebben daar de City Night Line naar NL genomen, wat ons goed bevallen is. Totale reisduur 17 dagen incl. 3 rustdagen en 1200 km op de teller.

Wij gaan in ieder geval ons beraden op onze volgende tocht.

Marcel en Berti Veldt, juni 2008.

 

Afgelopen week teruggekomen uit Rome na een schitterende reis via jouw route. Allereerst mijn complimenten voor de beschrijvingen, zowel op de routekaarten als in de toeristische info: zeer helder, feitelijk en nuttig. En de paar keer dat ik de route even kwijtraakte, lag het vrijwel altijd aan mezelf! (Tip: rij gewoon even terug en pak de route weer op waar het fout ging). Ik heb de reis bewust alleen gemaakt, om eens heerlijk tot mezelf te kunnen komen. Heerlijk dat mijn vrouw vervolgens naar Rome kon komen om het laatste weekend samen te beleven, en het weerzien met mijn dochters in NL was super!

UIteindelijk heb ik de hoofdroute (via Florence/Toscane) gereden, op een paar boottochtjes over de Bodensee (enorme drukte op het fietspad daar vanwege een nationale feestdag) en het Gardameer (de 7 tunnels ontwijken) na.
Het is gelukt om elke nacht te kunnen kamperen. Dit heeft, mede door de vele ontmoetingen met oa mede-Romereizigers, de reis erg mooi gemaakt. Dag en nacht buiten, in weer en wind (al scheen gelukkig het meerendeel van de tocht de zon), berg op berg af, fantastisch!!

Nog een paar tips voor mensen die van plan zijn de route te gaan rijden:
- Rixen & Kaul heeft een perfecte kaarthouder (Klickfix Freeliner, te koop in DL en BE), die wel gemaakt lijkt voor de boekjes van Reitsma. Veel beter systeem dan die halfzachte mapjes op stuurtassen!
- Een teller met hoogtemeters, stijgingspercentage en temperatuur maakt het rijden nog leuker (ik had de VDO MC1.0). Heeft ook navigator die je heel eenvoudig kunt aanpassen aan de km's op de routekaarten.
- Als je de Arlbergpas rijdt, kijk dan uit om niet in de tunnel te belanden: achteraf hoorde ik dat het fietspad ernaast gewoon open is, al lijkt het niet zo. Ik heb de tunnel gedaan, maar door alle drukke verkeer en de stevige stijging heb ik vrijwel het hele eind mijn fiets over een smalle stoep moeten duwen, een minder prettige ervaring.
- In Montagnana is geen camping, maar ik heb net als vriend Hans uit Duitsland en Fred en André uit Den Haag een comfortabele nacht in onze tentjes in de tuin van de plaatselijke jeugdherberg doorgebracht.

Martin, Den Bosch, juni 2008

 

Afgelopen weken hebben wij een rondje Noord Italië gefietst, met jouw boekje als uitgangspunt. We willen je laten weten, dat we jouw wijze van route beschrijven, namelijk zeer feitelijk, erg prettig vonden. We hebben al heel wat tochten gemaakt met andere routemakers, prima gidsjes ook, daar gaat het niet om, maar die zijn allemaal minder concreet. Ook was het prima autoluw fietsen!!

Bertha de Pater en Inge Ballast, juni 2008

 

Van 26 april t/m 28 mei 2008 zijn wij (2x 60+) via de lichte route van Rome naar Utrecht gefietst, 2221 km. Het was geweldig. Uitzonderlijk veel wind mee ook. Complimenten voor de kwaliteit van de routebeschrijvingen en informatie over verblijfplekken. We kampeerden en maakten geregeld gebruik van hotels, B&B's en Jeugdherbergen. We zijn vooral zo enthousiast over de route omdat hij zo vaak, voor ons gevoel zeker 75%, over fietspaden of vrijwel autovrije wegen gaat en dan ook nog veel onverhard en langs mooie rivieren en beken. Zo hoorden we vrijwel steeds de vogels en zagen geregeld klein wild: hazen, konijnen e.d.

Enkele aanraders:
1. De ochtendboot (vertrek rond 10 uur) van Peschiera (wat zuidelijker nog dan Bardolino) naar Tórbole over het Gardameer. Prachtige uitzichten, mooie dorpen en een leuke sfeer op de boot. Dat geldt ook voor de boot van Bingen (Rijn) naar Brey.
2. Wij aten altijd 'buiten de deur' en hadden een noodvoorraadje eten plus campinggas mee. Die hebben we niet hoeven gebruiken.
3. Doe vooral de (lange) etappe van Narni naar Assisi in twee dagen. Er liggen zoveel mooie stadjes langs dit stuk van de route.

Gerben Bruinsma en Coleta Coppes, Utrecht, mei 2008

 

Hallo Hans,

Wij hebben ervan genoten. Ook jij daarvoor bedankt, je hebt (onwetend) een stevige bijdrage geleverd. Wij zijn per racefiets vanuit Roma vertrokken en in 21 fietsdagen (+ 3 rustdagen) veilig en wel weer in Tilburg aangekomen. Schitterend weer, vooral in Italië. Niet één lekke band of andere pech, en uiteraard stond de hele route in bloei.

De route hebben we geheel volbracht tot Asselt bij Roermond en daarna hebben we onze eigen weg gekozen. In Italië hebben we het lichter alternatief gekozen. Schönbuch hebben we omzeild, en ook bij de Rur kozen we voor het alternatief. De twee Alpenpassen hebben we wel beklommen, altijd weer een geweldige ervaring, zeker met een fietskarretje (+22 kg) als extra. Mooi systeem trouwens: Monoporter (kijk maar eens op Google; fabrikant is Weber uit Duitsland; ben er zeer tevreden over).

Guido en Erica Theloosen, Tilburg, mei 2008

 

Ik ben op 30 maart vertrokken vanuit Breda. Met de trein naar Roermond en daar in de stromende regen begonnen aan de Reitsmaroute naar Rome. Sola. Ik heb het koud, (min 5 gr.), regen en sneeuw gehad in de eerste weken. In St. Anton had het ’s morgens gesneeuwd en toen was ik heel dicht bij opgeven. Op de Reschenpas lag sneeuw. Aan het Gardamaar liepen Duitsers in hun kraag gedoken. Maar later in Italië werd het prachtig. Ik ben blij dat ik het heb volgehouden. Het is een prachtige route.

Van het bos Schönbuch heb ik weinig gezien. Eerst wilde ik er omheen omdat ik al eens verkeerd was gereden in een bos. Maar die weg was gevaarlijk druk. Dus toen toch maar door het bos. Ik vond het niet leuk. Een houthakker zei me: volg het pad dat alsmaar naar beneden gaat. En dat was de oplossing en kwam ik er weer uit.
Op 1 mei ben ik in Rome aangekomen. Fantastisch.

De terugreis baarde me nog zorgen. Ik overnachtte op de camping Tiber omdat ik had gelezen dat daar een busje reed dat je met fiets naar het vliegveld brengt. Dat klopte. Ik wilde een ticket van Transavia omdat ik van een kennis had gehoord dat je daar je fiets zo kon inleveren. Het bleek dat ik mijn stuur dwars moest zetten, pedalen eraf en banden leeg. Met behulp van mensen van de ANWB die op de camping waren zijn de pedalen eraf gegaan.

Uiteindelijk ben ik 3 mei in Rotterdam aangekomen, maar mijn fiets was zoek. 5 mei hoorde ik dat er een ongelukje was gebeurd: er was in Rome een bagagekar over mijn fiets gereden! Elke afstandfietser kan zich voorstellen wat er dan door je heen gaat. Mijn trouwe fiets die mij zonder problemen naar Santiago en Rome had gebracht. Maar goed: Transavia vergoedt alles. Morgen wordt mijn gehavende fiets thuisgebracht.

Al met al een ongelooflijk, onbeschrijflijk mooie tocht. Mijn 2e pelgrimstocht (ik ben via Assisi gegaan).

Er wordt mij gevraagd of zo'n tocht alleen doen niet gevaarlijk is. Nee dus. Het enige gevaar is het verkeer. En deze tocht heb ik een keer in Italië 5 honden achter me aan gehad. Een heeft er in mijn tas gebeten. Ik kwam met de schrik weg.
In de laatste week kwam ik iedere dag fietsers tegen die de route vanaf Rome naar Nederland reden.

Ik kan iedereen de Reitsmaroute aanbevelen!!

Ineke van Barneveld, Breda, mei 2008

 

Hallo,

Wij zijn net terug vanuit Rome. We hebben de Reitsmaroute (april/mei) gefietst van Rome naar Florence. We hebben enorm genoten, ook van de vele hellingen. Prachtige panorama's en wij werden verrast door een zeer mooi Latinum en Toscane! De route was goed te volgen, uiteraard waren er momenten van: wat bedoelt men nou?? Maar we zijn er iedere keer uitgekomen. Terecht wordt gewaarschuwd voor de hoogtemeters. Beiden zijn we goed getraind en kwamen 's avonds moe aan, maar waren de volgende ochtend weer fit.
Vanuit Florence hebben we een andere route gefietst naar Rome, die van Bikeline (Esterbauer). In totaal hebben we 890 km in 13 dagen gefietst en komen op 9000 tot 9500 hoogtemeters. We fietsten op Giant's (12 jaar oud) met elk 16kg aan bagage. Ik heb een tandwiel 32 achter laten plaatsen en heb daardoor bijna alles kunnen klimmen. Een klim boven de 12 % lukte maar even en dan is het duwen. Mijn man fietste alles met de standaard tandwielen (28 achter maximaal), maar goed, hij doet ook aan wielrennen en heeft toch de sterkere beenspieren.
Wij zijn nu erg enthousiast over dat stukje Italië. Nooit geweten dat Italië zo mooi is!

Groet,
Renate de Jong, mei 2008

 

Oproep aan alleenfietsende vrouwen
Ik ben al meer dan een jaar van plan om uw route te gaan fietsen en nu in mei gaat het er eindelijk van komen. Ik wil de route graag alleen fietsen, hoewel ik dat ook wel weer een beetje eng vind. Op uw website zag ik dat er meer vrouwen alleen hadden gefietst en ik zou graag in contact met hen willen komen om te vragen naar hun ervaringen en misschien wat tips te krijgen wat je wel of juist niet moet doen en wat goede adressen zijn om te slapen.

Iris van der Heul, februari 2008


Reacties op deze oproep:
Ik ( vrouw van 59) fiets al jaren alleen met de fiets en tent door Europa. Eigenlijk heb ik geen vervelende ervaringen gehad. Net als in Nederland altijd je intuïtie volgen. De mensen zijn erg behulpzaam als je alleen fietst, ik heb nog als eens kunnen aanschuiven bij de maaltijd of de koffie. Ik zou zeggen gewoon gaan fietsen en genieten!

José, maart 2008


Hallo Iris,
Ik ben van plan om in april te gaan fietsen. Of naar Assisi of naar Florence. Vorige jaar ben ik alleen vanuit Breda naar Santiago gefietst en dat was fantastisch! Natuurlijk ook zwaar met klimmen, moeilijk soms om alles alleen uit te zoeken maar toch een groot avontuur, onvergetelijk.
Ik heb geen vervelende ervaringen opgedaan en als solo fietser heb je heel snel contact. Een goede fiets, een goede kaart, goede benen, durf en geluk is al wat je nodig hebt! Veel plezier.

Ineke Uiterwaal, Breda, maart 2008


Ik fiets de laatste jaren vaker alleen en het bevalt me prima. Vrijheid, je eigen tempo en aan contacten geen gebrek (nou ja misschien een heeeeeel enkele keer dan). Bel iedere dag mijn man om te laten weten dat ik nog niet van honger omgekomen ben, niet in een ravijn gevallen ben etc.

Riet Beukert, Middelburg, april 2008

 

joke chrisHallo Hans,

Ik heb een tijdje terug naar jou geschreven, om advies te vragen over de weg kwijt raken op de route van Amsterdam naar Rome. Wel, mijn man en ik zijn inmiddels weer 2 weken terug in New Zealand. En ik wilde je even laten weten, dat we de meest fantastische reis gemaakt hebben dankzij jouw route beschrijving. We hebben niet helemaal jouw route gevolgd, we hebben bij Sigmaringen een stuk de Donau gevolgd, tot Augsburg en daar hebben we de Via Claudia Augusta route opgepikt tot Landsberg. En we waren weer heel blij toen we weer met jouw route verder konden verder gaan. Want de achtergrondinfo die je geeft is echt fantastisch.

We hebben een totaal van 3000 km gereden en van iedere dag genoten. We hadden een totaal van 2 maanden, dus genoeg tijd om niet te hoeven haasten. Speciaal in Italië zijn we vaak 2 of 3 dagen op een plaats blijven staan, zodat we fijn in de omgeving konden rondkijken, of gewoon bij het zwembad liggen en niets doen.

Iets dat misschien van belang kan zijn voor andere fietsers, is dat naast de camping Tiber in Rome een grote tuinzaak is, waar je karton en plakband en bubbelwrap kunt krijgen om je fiets in te pakken klaar voor vervoer per vliegtuig. En dat een busje 2 keer per dag vertrekt van de camping naar het vliegveld, zodat je makkelijk je fietsen kunt inpakken op de camping. Dit was voor ons belangrijk, omdat we moesten overstappen in London en dan weer door naar Auckland. Maar alles is zonder schade weer thuis aangekomen.

Nogmaals bedankt voor een geweldige fietsroute.

Hartelijke groeten,
Joke en Chris Cels van New Zealand, oktober 2007

 

In augustus ondernam ik samen met een kompaan de reis naar Rome vanuit De Pinte dichtbij Gent in België. Hierbij maakten wij de hele tijd gebruikt van uw route. In de eerste plaats zou ik u willen bedanken voor de mooie route, we hebben genoten van de tocht en alhoewel we hier en daar een vloek niet konden onderdrukken vanwege een fout in de route of een misbegrepen aanwijzing was de route heel goed aangeduid en heel vlot te volgen.

Hartelijk dank
Koenraad Theunissen, De Pinte, september 2007

 

Ben al 4 weken terug van mijn fietstocht naar Rome, maar ben er nog steeds vol van. Ik fietste via Bregenz naar Florence. Vandaar de doorsteek naar Assisi en via de lichte route naar Rome. Overnacht in Prima Porta. Het waren 5 heerlijke weken, vrij van alle dagelijkse besognes. En hoewel het niet altijd vlekkeloos verliep, (4 lekke banden) ik heb genoten!

De route langs Rhein, Rur, Würm, Adige, Po, Tiber, heerlijk! Genieten van boten, bergen, burchten, schilderachtige plaatsjes. De meren: Bodensee, Reschensee, Gardasee, prachtig! Heerlijk om daarlangs te fietsen. Het zwoegen, zweten op of naast mijn fiets was minder leuk, om over dorst maar te zwijgen. Alle facetten van het weer heb ik meegemaakt: veel regen in Duitsland, kou in Oostenrijk (verse sneeuw op de bergen) en hittegolf in Italië.

Ook ik was regelmatig de weg kwijt en werd van hot naar her gestuurd. En het vinden van onderdak was soms moeilijk, vooral in Italië. Ik sliep het liefst in jeugdherbergen. Altijd plaats, voordelig, gezellig, met warme maaltijd en ze spreken Engels (dat doen veel Italianen niet).

Mijn "Van Dam tot Dom" fietstocht was geen echte pelgrimstocht. Echter als christen wilde ik leren meer mijn vertrouwen op God te stellen en geloven dat Hij mijn wegen bestuurt en leidt. Dat ik niet bezorgd hoefde te zijn. Ik, als 65-jarige vrouw, alleen op weg naar Rome. Meerdere malen kwam in moeilijke situaties terecht (welke kant?, waar slapen?) en altijd kwam uit onverwachte hoek hulp opdagen. Daaruit ervoer ik duidelijk Gods hulp. Hoe rijk om dat te ervaren! Na ruim 5 weken was ik weer thuis. En toen belde de krant en zette mijn verhaal met foto in de krant. Vond ik super.

Cobi Koster, Heemskerk, augustus 2007

 

Zoals beloofd een reactie nu we de route gefietst hebben. Onze dochter (1 jaar) was voor het eerst mee en gelukkig ging dat perfect! We hebben vrij veel regen gehad, maar desondanks enorm genoten van je route. Het moet voor jou toch bijzonder zijn om te weten dat je naam op een bepaald traject een begrip is; "fietsen jullie ook Reitsma?" is de openingszin om contact te leggen met de andere fietsers. Hoe fijn het is om een beschreven route te hebben bleek wel toen we een poging deden om op de kaart van Bregenz naar Ulm (waar de nightline trein ons naar huis zou brengen) te fietsen. Al snel zaten we op een weg die alleen maar omhoog ging, met alle verkeer langs je heen razend. En ook de boekjes van BikeLine (oa Donauroute) vielen behoorlijk in het niet bij wat wij gewend waren. Hoe snel een mens wel niet verwend is.

Het stuk langs de Rijn is erg mooi, maar wat een slecht wegdek!. Veel in de remmen voor gaten en bulten, die in de fietskar niet gewaardeerd werden.

Opvallend genoeg zijn we in de 3,5 week dat we onderweg waren niemand tegengekomen met het 'nieuwe' boekje (2007). En van de mensen met het oude boekje was er slechts een enkeling die de wijzigingen van internet afgehaald had.

Helaas voor jou, hebben we toch een aantal echte fouten in het boekje ontdekt. Verder wordt er hier en daar gebouwd en klopt de route daardoor ook niet meer. En zoals altijd kunnen sommige dingen ook duidelijker,logischer of handiger weergegeven worden (waarover op de fiets genoeg tijd is om over te discussiëren). Wij hadden een kleurenkopie van het boekje gemaakt, zodat we beiden konden lezen. Bijzonder praktisch omdat je soms ook wel eens verkeerd kan lezen. Misschien een idee om ook partner-boekjes uit te geven = een boekje met alleen de routebeschrijving?!

Welmoet, Marcel & Juleane van Rooij, augustus 2007

 

In mei/juni van dit jaar ben ik via de route van Hans Reitsma in 31 fietsdagen van Alkmaar naar Rome gefietst. Voor mij was het een soort pelgrimstocht. Ik volgde de hoofdroute tot aan Florence en ben daarna afgebogen naar Assisi. Vanaf daar volgde ik de lichtere route tot Rome. Ik heb de tocht overwegend alleen gedaan, maar tot Florence kwam ik onderweg altijd wel Reitsma-gangers tegen. Het was bijvoorbeeld leuk om zo’n 700 km samen op te fietsen met een andere solo-Romeganger. Verreweg de meeste overnachtingen deed ik op een camping.

Ik had voordat ik aan deze tocht begon geen ervaring met lange-afstands-fietstochten, maar deze route was voor mij, als 53-jarige, zeker niet te zwaar. Om verschillende redenen hield ik mij overwegend aan de etappes die in de boekjes staan. Het had namelijk het voordeel dat ik meestal een camping aantrof, dat de afstand qua zwaarte goed te doen was en dat ik op de campings vaak ’lot’genoten aantrof. Ik vond het leuk om aan het eind van de dag de ervaringen met hen nog eens te delen.

De routeboekjes zijn goed. Uiteraard ging ik regelmatig even in de fout, (vooral in stadjes), maar dat hoort er bij. Bijna altijd had ik snel in de gaten wanneer ik fout zat. Ik was blij met de nieuwe druk van deel 1 die in mei 2007 uitkwam. Alle wijzigingen waren daarin verwerkt. Ik heb goede ervaringen met mijn Sigma 1606 fietscomputer. Op deze computer had ik de mogelijkheid om de trajectafstand te veranderen en wanneer ik van de route was afgeweken (camping, attractie, fout rijden etc.) bleek dat zeer handig te zijn.

Naar mijn mening is het terecht dat de route wordt omschreven als een toeristische fietsroute. Het is niet bij uitstek een pelgrimsroute en zeker ook geen snelle route. Er valt veel te zien onderweg en in de boekjes is veel relevante informatie verwerkt. Het betekent ook dat de route soms over weggetjes gaat die weliswaar mooi en autoluw zijn, maar vooral in Duitsland ook nogal eens onverhard. Zelf vond ik dat minder prettig. Desondanks heb ik geen lekke banden of andere noemenswaardige pech gehad. Ik kijk terug op een geweldige tocht en ik vond het een onvergetelijke ervaring.

Kees, Alkmaar, augustus 2007

 

Wij hebben enorm genoten van uw route naar Bregenz. We hadden prachtig weer, soms zelfs een beetje te warm. Het weer kan overigens zeer grillig zijn, want een kennis van mij die met zijn vriendin een dag na ons is vertrokken en dezelfde route volgde, heeft veel regen gehad, ook 's nachts. En in een tentje heb je daar meer last van dan in een gasthof, hotel of zimmer mit frühstück. De tocht was met uw boekje prima te doen. De adressen met telefoonnummers voor de overnachtingen waren heel handig, wij werden overal heel gastvrij ontvangen.

Jan Beerepoot, Wognum, augustus 2007

 

Vrijdag 16 juli vertrokken met vliegtuig naar Rome. Ik reed de tocht in omgekeerde richting. Ik heb gekozen voor de makkelijke route, dus via Ravenna en Ferrara. Van de Arlbergpas het stukje St. Anton naar Lengen de trein genomen. Ik heb enorm genoten van de tocht. Ik vond de routebeschrijving erg duidelijk. Alleen in de grote steden wel eens misgereden. Onderweg veel mensen tegengekomen die dezelfde route reden, zelfs een echtpaar uit Nieuw Zeeland. Donderdag 2 augustus aangekomen in Roermond waar ik werd opgewacht door mijn vrouw.

Henk Verkerk, Alphen aan den Rijn, augustus 2007

 

Vorig jaar (2006) hebben we het plan opgepakt om met onze wielertoerclub van Den Bosch naar Chur in Zwitserland te fietsen. Op het moment dat we het routeschema rond hadden kwamen we uit op: 31 fietsers op een racefiets die in 6 dagen met een gemiddelde afstand van 160 km per dag naar Chur wilden fietsen, verder hadden we een volgbusje, motorbegeleiding, GPS (en de route op tracks uitgezet), het routeboekje van Hans Reitsma, enz.enz.

Voor onderweg hadden we de hotels van tevoren besproken. We hebben ook van tevoren de route helemaal nagekeken waar eventuele slechte stukken (onverhard) voor een grote groep toerfietsers zouden zitten. Door een aantal aanpassingen en alternatieve wegen te zoeken was het met deze grote toerfietsgroep heel goed te doen om Reitsma's route te fietsen en daarbij ook nog een gemiddelde te halen van 25 km/h. Ondanks het slechte weer vond iedereen het een geslaagde reis en niets anders dan lovende woorden over de route. In een woord fantastisch.

Alex de Lang, St. Michielsgestel, juli 2007

 

Zo, we zijn weer terug!
Het was een fantastische ervaring om gedurende 4 weken over Gods wegen te mogen fietsen met jouw boekjes als leidraad. Het was geweldig. Geen pech onderweg, geen ruzie onder elkaar, allemaal leuke reacties van mensen onderweg. We hadden kaarten op de fietsen waarop stond wat we aan het doen waren en dat trok toch wel de aandacht van de mensen. Iedereen kon zien dat we uit Enkhuizen kwamen en dat we naar Rome gingen met een afstand van 2200 km. Ook nog donaties onderweg ontvangen.

De boekjes hebben ons prima geholpen. Natuurlijk waren er een paar puzzelstukjes onderweg, maar dat komt natuurlijk door de veranderende omstandigheden op gebied van wijzigingen in de wegenaanleg en zo. Rotondes i.p.v. stoplichten, je kent het wel, maar we zijn er prima uitgekomen.

We hebben natuurlijk ook nog de oorkonde gehaald in de Friezenkerk in Rome, waar we warm werden onthaald door mijn twee zussen en een zwager. Later, in Bracciano was bijna de hele familie daar om ons in te halen.

Co Reijnders, Enkhuizen, juli 2007

 

Wij zijn vorige week terug gekomen van onze fietstocht naar Rome. Het was in een woord geweldig en dat was voor een belangrijk deel te danken aan de schitterende route. Na wat wennen in het begin ging het redelijk soepel om de weg te vinden en hadden we geen problemen. Wat overigens heel goed was was de kilometertelling per pagina die veel nauwkeuriger is dan per etappe. De afwijkingen die we met deel 1 hadden waren dan ook weg.

Bedankt en de complimenten voor een geweldig stuk werk.

Bart en Leontien Wigman, Best, juli 2007

 

In 2004 heb ik de route gevolgd tot Verona onderweg naar Athene voor de Olypische spelen. Omdat ik toen een erg strak schema had, (gemiddeld 160 km per dag) heb ik alleen maar gefietst en niets bezocht onderweg. In juni 2006 heb ik met mijn vrouw samen de route tot Bregenz nog eens gedaan, maar nu in een rustig tempo, zodat we onderweg tijd hadden om van alles te bezoeken en te bezichtigen. Ook voor de 2e keer is de route geweldig mooi. We troffen gelukkig prachtig weer, met maar 1 onweersbui. In 2004 had ik tot de Italiaanse grens elke dag regen.

In Stetten unter Holstein zijn we de hele middag gebleven bij de oude watermolen van 'KLARA' waar de dorpsharmonie een feest gaf; kompleet met zelfgebakken taarten en een rondleiding door de watermolen. We hadden de tijd. We sliepen onderweg in pensions, geen probleem.

Hans, bedankt voor de mooie route.

Ton en Lenie Olieman, Reeuwijk, januari 2007

 

Hoewel het al wat laat in het jaar was (okt. - nov. 2006) vertrokken we (2 AOW-ers) toch maar in de regen op die woensdagochtend vanuit Oostkapelle, en na een kwartier werd het droog. Niet langs campings, daar vinden we het nu te nat voor 's ochtends. Via de LF 13 naar het oosten tot je Reitsma kruist en dan is het een makkie met al die telef. nr.s voor je onderkomen keurig op een rijtje in de perfecte routebeschrijving.

Hoewel ik de hele route al vaker gefietst heb, geniet ik iedere keer weer van het Roerdal en de aansluiting naar Remagen. Fantastisch hoe Hans er in geslaagd is om een rustige route te ontwikkelen tussen steden en industrie door; ook nabij Mannheim herhaalt hij dit huzarenstukje. Afgezien van de najaarsstorm en een paar uur sneeuw op de Schwäbische Alb fietsten we fluitend naar Bregenz. Vandaar bogen we terug onder de Bodensee door via Amriswil (was ik 3 maanden via Rode Kruis in 1946, zwakke oorlogskinderen), Schaffhausen en Waldshut naar Basel (nachttrein).
Op veel stationnetjes in Zwitserland kun je de treinreis vanaf Basel reserveren. In het station van Basel kun je prima douchen; en zelfs eten met uitzicht op je fiets.

Joke en Rob de Waijer, Oostkapelle, december 2006

 

Ik ben op 9 juli alleen vertrokken naar Rome. Het was, mede dankzij uw fantastische routebeschrijvingen een geweldige fietstocht. De prachtige tocht was door de hitte soms zwaar. Met name de Silvrettapas was een geweldige klim. De schoonheid van het Italiaanse landschap, de rust en vooral ook de stilte geven mensen nieuwe inspiratie. Daarbij heb ik erg genoten van de prachtige Italiaanse steden als Bologna, Florence, Siena. Ook de mooie landschappen gaven me een geweldig vrij gevoel. Na 23 dagen heb ik Rome bereikt en met enige trots het St. Pietersplein op gefietst.
In totaal heb ik vanuit Veldhoven 2208 km gefietst.

Jan van der Kruis, Veldhoven, september 2006

 

De afgelopen weken in 18 fietsdagen Rome bereikt! Prachtige route en mooi weer gehad. Slechts één dag regen gehad en dan is (race)fietsen over de onverharde weg langs het Lago di Bolsena geen pretje... Verder niets dan lof over de route. Hier en daar wat fout gereden, maar lees net dat de meeste wijzigingen al op deze website staan.

Arne de Jong, september 2006

 

Mijn complimenten m.b.t. uw boekjes met routebeschrijving en informatie. Ik heb de route vanuit Enschede tot aan het meer van Bracciano gefietst. Het was een geweldige ervaring mede door de geweldig uitgeschreven routebeschrijving. Vanuit Enschede ben ik naar Wassenberg gefietst en vandaaruit de route opgepakt. Helaas kon ik niet fietsend over de Silvrettapas i.v.m. sneeuw, in augustus!!

Ook de info omtrent overnachtingen in diverse plaatsen waren zeer goed en practisch.

Paul Droog, Enschede, september 2006

 

In de drukte na onze thuiskomst hebben we helemaal vergeten je te laten weten dat we een geweldige fietstocht naar Rome hebben gehad dankzij jouw prachtige route!! We zijn via Venetië en Assisi naar de heilige stad gegaan en hebben genoten!! Vooral het stuk na de Reschenpass tot Grigno (vlak voor Venetië) vonden wij een bijzondere ervaring. Helemaal dankzij het mooie weer wat we hadden.

dank, dank, dank!!

met vriendelijke groet
Hans Woolthuis en Marlies van Schaik, augustus 2006

 

Op 13 juni 2006 zijn we met het vliegtuig van Rainair naar Rome vertrokken om via jouw fietsroute naar Amersfoort te fietsen. Omdat mijn fietsmaat weer aan het werk moest heeft zijn vrouw hem bij Obersiggingen in Zuid-Duitsland (1.375 km) weer met de auto opgehaald en ben ik (Aldert) verder alleen verder gegaan. We hadden de gekleurde versie van boekje deel 1 gekocht en de tijdelijke versie in het zwart/wit van deel 2 en 3, omdat de nieuwe uitgave nog niet beschikbaar was.

Leuke anekdote:
In de Po-vlakte staat een fietsend echtpaar ons op te wachten met de volgende vraag:
”Zijn jullie ook de Reitsma’s route aan het volgen en hebben jullie de deel 2 en 3?”
Dit werd door ons bevestigend beantwoord.
Voorstel: ”kunnen we de boekjes ruilen want, jullie gaan in tegengestelde richting en hebben het traject naar Rome al gehad, dan krijgen jullie boekje 2 in een fraaie gekleurde uitgave”. Zij hadden van dit laatste traject geen boekje meer kunnen kopen omdat deze was uitverkocht. Voor de zekerheid hadden ze wel voor het laatste stuk de route van Benjaminse gekocht, maar de voorkeur ging uit naar jouw beschrijving. Uiteraard was de deal snel beklonken, dus allebei weer blij.

Het was een interessante en zeer afwisselende route. Ik moet er bij zeggen dat we fantastisch weer hebben gehad. In de 20 fietsdagen slechts 1! uur regen en verder alleen maar zon. Iedere dag in je hemdje kunnen fietsen is toch geweldig. Hoogtepunt vond ik het traject vanaf het Gardameer naar Noord Italie via de Arlbergpass tot aan Bregenz. Ook langs de Rijn en de Rur waar je dicht langs het water kunt fietsen is heerlijk. Toscane is ook een geweldig gebied alleen is het jammer dat daar praktische geen fietspaden zijn.

We hebben nagenoeg iedere dag op een camping geslapen en de totale afstand was 2.375 fantastische kilometers. Onderweg zijn we 3 slangen tegengekomen waarvan ik er een net kon ontwijken.

We willen je nog bedanken voor het samenstellen van het keurig verzorgde boekwerk(en) en we zijn zeer geïnteresseerd in nieuwe route samenstellingen in de toekomst.

Groeten van Jan Hendriks en Aldert van Noordenburg, Amersfoort, juli 2006

 

Wij hebben de hele route naar Rome gefietst en we hebben in Italië de lichtere route genomen. De routebeschrijving was buitengewoon goed en we hebben tijdens de rit (2080km ) hooguit 5 km verkeerd gereden. De Apennijnen waren het zwaarst vanwege de combinatie klimmen en temperatuur 32 graden in de volle zon. Maar we hebben genoten, bedankt.

Ton Linneweever, Wateringen, juni 2006

 

Ik ben Jan Gruben, ben 59 jaar en kom uit Deventer. Ben op vrijdag 19 mei met de fietsbus vertrokken naar Lucca. Vanwege de lange reis had ik voor zaterdag/zondag daar een hotelletje geboekt. Zondagmorgen gaan fietsen naar Fiésole om daar de route op te pikken. Allereerst mijn complimenten over de schoonheid van uw route. Met name in Italië veel prachtige (fiets)paden. In Oostenrijk toch wat drukkere wegen. Al met al prachtig.

Ik heb geen enkele moeite gehad om accomodatie te vinden tijdens mijn tocht. Twee maal was het moeilijker: de eerste keer in Bardolino, waar ik was op Hemelsvaartdag (Duitsland had een lang weekend en dat was te merken), tweede maal in Trento waar de volgende dag het vertrek was van de Giro d'Italia. Ik had er voor mijn vertrek niet op gelet, wat misschien verstandiger was geweest.

Al met al erg fijn gehad met deze opmerking nog dat ik in St. Anton overvallen werd door sneeuw (25cm) waardoor ik de Arlbergpas heb moeten missen. Doordat er zoveel sneuw was gevallen heb ik de trein genomen naar Bludenz.

Groetjes,
Jan Gruben, Deventer, juni 2006

 

Ik heb fantastisch genoten van de tocht, werkelijk prachtig.
De boekjes zijn erg mooi, de kaartjes, de informatie over de streek, over de overnachtingsmogelijkheden. Uniek!

Ben Poort, Enschede, juni 2006

 

Mijn fietsmaatje en ik reden je route vanuit Meerhout naar Rome over Firenze en Siena (2.133 km) in 18 dagen (6 mei - 24 mei 2006). Schitterende route onder schitterende omstandigheden. Bedankt voor zoveel fietsgenot !!!!!!!

Peter Jacobs, Meerhout (België), mei 2006

 

Ik heb genoten van (een deel) van de route naar Rome. Ben per trein naar Bazel vertrokken, daarna via de Rijn en de doorsteek naar de Donau (FIS boekje) in Sigmaringen de route opgepikt in noordelijke richting. Dit bleek een prima route voor een korte vakantie van 2 weken. Het is een wonder dat er nog zoveel mooie routes zijn waarbij je niets merkt van de drukte van de grotere steden. Complimenten aan de maker!

Jose Jonker, Bussum, mei 2006

 

Ik vind jouw boekjes de beste die ik op fietsgebied heb gezien!!! Een schat aan (touristische) informatie, buitengewoon mooie foto's, de zeer uitgebreid informatie over allersoorten verblijfsmogelijkheden. Ook details, die ik eerder over het hoofd heb gezien. Ik heb er echt zin in.

Aloys Baets, Amsterdam, april 2006

 

De mooiste fietsroute die tot nu toe heb gefietst. We hebben onderweg vaak ademloos zitten kijken naar de mooiste vergezichten. Sportief avontuur op zijn best.

Sander Niessing, Zevenaar, april 2006

 

Ik ben vorig voorjaar samen met een vriend naar Rome gefietst en heb jouw route gevolgd. Dagelijks droom ik er nog van. We hebben van begin tot het eind genoten van de reis. Het boekje was zeer volledig alhoewel wij ook wel eens in een plaats geslapen hebben, die volgens jouw informatie geen hotel had. Dat was bijvoorbeeld in Schwäblishhausen (pag 138). We sliepen daar bij een Franse dame die ons heerlijk te eten heeft gegeven, de fiets in de schuur en alle kleren gewassen. Wat wil je als man nog meer?

We willen je alsnog bedanken voor de mooie route.

Rene Genet, Amsterdam, februari 2006

 

Voor ons is het inmiddels alweer bijna drie jaar geleden dat we jouw prachtige route verreden hebben. Het was die hete zomer van 2003, waarbij we alleen het laatste stukje in Italië met wat minder weer te kampen hebben gehad. Wij hebben jouw route gebruikt om uiteindelijk op onze eindbestemming Calceranica al Lago te komen. Op een van de campings aan het Lago di Caldonazzo heb ik vroeger samen met mijn familie de zomervakanties doorgebracht en ik had jaren geleden al het plan opgevat om eens op de fiets naar Italië terug te keren.

Jouw route was daarvoor ideaal, want we moesten alleen het laatste stukje vanaf Trento zelf onze weg vinden. Wat schetst nu onze verbazing: je nieuwe alternatieve route naar Venetie gaat nu door Calceranica al Lago en komt exact op 150 meter afstand langs de camping (Fleiola) die drie jaar geleden onze eindbestemming was. Leuk hoor. We kunnen deze alternatieve route zeker aanbevelen aan de aspirantfietsers, het stuk vanaf Calceranica al Lago is inderdaad grotendeels voorzien van een mooi fietspad en in de omgeving is het heerlijk vertoeven. Natuurlijk is het Lago di Caldonazzo ook de perfecte plek om een rustdag in te lassen.

Succes verder met het optimaliseren van je route.

Met vriendelijke groet,
Remco van der Kort & Henriette Moes, Alkmaar, februari 2006

 

Wij hebben een fantastische reis gehad, een ervaring voor het leven en er zullen zeker nog meer fietsvakanties volgen. Deze eerste is uniek mede dankzij de voortreffelijke routebeschrijving van jou.

Dick en Gertie Smit, Ede, januari 2006

 

Bepakt en bezakt zijn Patrick en ik (Marianne) eind juli begonnen aan onze fietstocht naar Venetië. Een onzettend mooie en leuke ervaring, die in onze top drie komt van geslaagde fietsvakanties! Vooral de Alpen was voor ons een unieke ervaring en we hebben genoten van de Sneeuw(!!) Een goed beschreven route, zoveel mogelijk auto-luw en veel info over campings e.d. Leuke contacten gehad met andere Reitsma-gangers. Wellicht volgend jaar de resterende etappes naar Rome volbrengen.

Patrick Snijders en Marianne Bijman, Bergen op Zoom, augustus 2005

 

Dag Hans,

Het voelt als of ik een mailtje naar een goede bekende schrijf, we hebben namelijk een deel van je route gefietst en we hebben vele andere fietsgenoten op dezelfde route ontmoet, en altijd was er wel een moment in het gesprek waar het over jou ging, vaak lovend maar soms ook minder lovend. Wij zijn van 14 juli tot 5 augustus 2005 van Nijmegen naar Bologna gefietst en hebben een heel leuke vakantie gehad, het weer zat goed mee en ook is het een mooie route.

We zijn in Nijmegen op de route gekomen omdat we in Zutphen wonen en dat dus het dichts bij is. Al vrij kort na Nijmegen kwam ik een klein foutje tegen (straatnaam is Hezelstr ipv Hevelstr), op dat moment besloot ik de puntjes te gaan bij houden zodat ik je ze na de vakantie kon mailen, bij deze dus. We zijn tot Bologna gekomen omdat we daar de auto(fiets)slaaptrein terug naar NL hadden geboekt.

Ik moest in eerste instantie even wennen aan je route aanwijzingen. Ook liep mijn teller niet gelijk met de jouwe, maar toch viel het fout rijden bij ons wel mee. Je schrijft dat het niet strikt noodzakelijk is om een km-teller op je fiets te hebben, maar zonder teller lijkt het de meesten niet te doen. Velen waren toch aan het rekenen onderweg omdat ze de tellerstand niet kunnen beïnvloeden en dat gaat nogal eens mis. Ook loopt niet elke teller gelijk, dus misschien kun je aangeven dat de routefietsers in spe er goed aan doen om zich te verdiepen in het tellerapparaat, zodat ze onderweg eventueel hun teller kunnen tunen op de route. De eerste dagen zat ik ook te rekenen maar vond later toch de functie op de teller om de stand te wijzigen en ook om de wielomtrek aan te passen. Daar werd het een heel stuk makkelijker van.

Zoals gezegd kijken we terug op een heel prettige vakantie, we hebben leuke mensen ontmoet met wie we contact houden en ook kunnen we alvast uitkijken naar het afmaken van de route in 1 van de komende jaren.

Heidi Strookappe & Hardy Kloosterboer, Zutphen, augustus 2005

 

Wij, André en Ellij, zijn op 11 juli 2005 met de ligfiets vertrokken vanuit Tilburg. Het was voor de eerste keer dat we een fietsvakantie deden, maar het zal zeker niet de laatste keer zijn, aangezien het ontzettend goed is bevallen. We hebben de route opgepikt in de buurt van Roermond en zijn gestopt in Merano. De Silvrettapas hebben we niet gefietst, vooral ook omdat we nog een bagage aanhanger bij ons hadden. De Reschenpas hebben we wel gefietst, André dus met aanhanger. De aanhanger leverde praktisch geen problemen op, ook niet op de plaatsen waar in het boekje stond dat het problematisch kon zijn.

En dan de ligfietsen: "iedereen" vroeg zich af hoe dat in de bergen zou gaan; het antwoord is: heel goed! Naar boven fietsen is misschien wel wat zwaarder dan met een gewone fiets, je kunt immers niet op de pedalen gaan staan. Daarentegen kun je wel je volle kracht vanuit je benen gebruiken wanneer je je rug goed in het stoeltje drukt. Zelf heb ik overigens wel een paar keer gelopen, maar André kwam ook met aanhanger over het algemeen goed naar boven. Naar beneden vind ik het persoonlijk veel prettiger dan met een "gewone" fiets - je gewicht rust niet op het stuur, waardoor je ook minder trillingen opvangt. Ook vind ik dat je meer overzicht hebt. Hoe verder we naar het zuiden kwamen, hoe hilarischer de reacties op de ligfietsen werden, culminerend in mensen die spontaan de slappe lach kregen toen ze ons zagen. Leuk is dan wel weer dat je overal onmiddellijk aanspraak hebt.

Verder hebben we ontzettend veel aardige, behulpzame, vriendelijke mensen ontmoet, zowel medefietsers als bewoners. En hoe is het toch met die mensen afgelopen die hun rugzak in de buurt van het Lago di Résia vergeten waren???
Gegroet iedereen, vooral Hans & Anita, Hardy & Heidi en "de Belgen" van "de liggende Hollanders".

Ellij Rooijakkers en André Maes, Tilburg, augustus 2005

 

be kloezenWij ondernemen een sponsorloop van Groningen naar Rome, wij lopen voor de stichting Kinderen in Koubri en hopen, mbv. Wilde Ganzen zo'n 80.000 euro binnen te halen. Als route hebben we jouw fietsroute aanhouden. Hieronder twee dagen uit het verslag.

Woensdag 15 juni, 37 km tot Mettenbach
Met nieuwe hakken onder de schoenen en Stien aan boord vertrokken, met droog weer en later op de dag zelfs warm. Het werd weer een lange etappe, geen camping binnen looptijd, dus aan de rand in een groot stil bos gekampeerd. Het was voor Stien een heftige dag, maar ze heeft zich kranig gehouden. Het was ook nu weer een mooie tocht, veel bloeiende planten, veel bos, veel dieren en voor Stien aan het eind van de dag nog een zwarte specht. In ooievaarsdorp Mengen de boodschappen gedaan.

Donderdag 16 juni, 33 km tot op boerencamping (4 sterren) in Neuhaus.
Vroeg vertrokken, in eerst volgend dorp water gevraagd voor de koffie bij mevrouw. Toen we koffie wilden gaan maken bij bankje in het bushokje kwam zij er met een pot koffie aan. Zo ontmoeten we elke dag weer veel aardige mensen. Ook nu weer loop je van het ene dal langs beekjes, over een heuvel naar een volgend dal met weer een beekje en zo hebben we al ontelbare beekjes en stroompjes bewandeld. De heuvels zijn soms 8-11 % maar nooit heel lang. Komen op boerencamping met zeer vriendelijke mensen en kunnen eindelijk weer een douche nemen.

Bé Kloezen, Den Horn, februari 2005

 

In september via uw route van Eupen - aangepikt bij de route in Remagen - tot Verona gefietst, en hier enorm van genoten. De zeer gedetailleerde routebeschrijving en kaartjes maken dat je echt geen tijd verliest met het zoeken naar de juiste fietsweg, en uiteraard is ook de beschrijving van de logies en campings onderweg zeer welkom. Vooral het rustige karakter, met de mogelijkheid om meer dan eens een aardig stuk niet geasfalteerd (maar goed onderhouden) fietspad te nemen heeft mij aangesproken.

En dan het klimwerk: zelfs met mijn niet-optimale conditie viel dit mee. Hoewel, toegegeven: ik heb op de Silvretta een technisch hulpmiddel gebruikt: met de Vermuntbahn vanuit Partenen ga je tot net onder het eerste stuwmeer en vandaar verder door een 2 km lange (oude spoor?)tunnel. Op zich ook weer een unieke ervaring en je spaart niet alleen 650 hoogtemeters, maar ook een heel stuk Bundesstraße uit: prachtig & heerlijk rustig. M.a.w., dan nog maar een 350 m klimmen, maar toch daarna de hele afdaling!

Ik hoop in elk geval in de toekomst nog van uw routes te kunnen genieten en wie weet fiets ik hem gewoon volgend jaar nog een keer.

Tom Ingelaere, Eupen (België), oktober 2004Geachte heer Reitsma,

Allereerst wil ik U bedanken voor de werkelijk prachtige fietsroute die u in het boekje "Fietsen naar Toscane" deel 2 heeft beschreven.

We hebben volop genoten van de werkelijke schitterende route. Ook hebben we vooral op onze overnachtingsadressen veel vriendelijke mensen ontmoet, die nog een extra dimensie aan deze fietstocht hebben gegeven.
We hebben de tocht met bepakte racefietsen gemaakt. De steenslag, die her en der in het traject voorkomt was natuurlijk niet optimaal, maar vormt toch niet echt een onoverkomelijke barriere. Drie lekke banden op 2000 km fietsen is verteerbaar. Natuurlijk zijn we heel wat Nederlanders op de fiets tegengekomen.

Persoonlijk vind ik de beschrijving van de route perfect; slechts op twee plaatsen zat er een storende fout, die respectievelijk een uur en een half uur tijd hebben gekost.

Leon Smeets, Weert, augustus 2004

 

Op 31 juli 2004 zijn we met drie vriendenstellen vanuit Enschede vertrokken richting Rome, in de wetenschap dat we er drie jaar over willen doen om uiteindelijk aan te komen. Tot aan Zyfflich, een plaatsje niet ver van Arnhem heb ik zelf een route gezocht. Daarna hebben we het boekje gevolgd. Omdat ik gebruik maak van GPS op mijn fiets was het volgen van de route bijzonder eenvoudig. Er zaten nagenoeg geen onduidelijkheden in de beschrijving en de kwaliteit van de route in termen van mooi natuurschoon was perfect. We hebben dankbaar gebruik gemaakt van de vele hotels die genoemd zijn. Hoewel het op sommige dagen erg warm was, vooral tussen de korenvelden in Duitsland, gaven de plaatsjes en het bos weer de nodige afkoeling. Onderweg hebben we heel wat cultuur kunnen opsnuiven.

Op zaterdag 7 augustus hadden we Heidelberg bereikt. De volgende dag zijn we met de trein terug gegaan. Met 6 personen voor 78 euro inclusief fietsen weer terug naar Enschede, een koopje.

We hopen dat deel 2 tijdig weer beschikbaar is, want we willen volgend voorjaar Heidelberg-Noord-Italië doen.
Dank voor het samenstellen van het boekwerk en we hopen nog twee fantastische perioden te mogen gaan fietsen.

Wim Horsthuis, Enschede, augustus 2004

 

We hebben deel 3 en een gedeelte van deel 2 gefietst (tot Landeck). We hebben enorm genoten van de route, mooi, afwisselend, groener dan we hadden gedacht, wel tamelijk zwaar. De vele mooie oude Zuid-Europese dorpjes die je tegenkwam vonden we erg leuk. Dit deed ons nog meer dan de grote steden Florence en Rome met hun mensenmassa's. We zijn meer mensen die van rust genieten en dan kan zo'n klein dorpje net zo mooi zijn.

Onderweg was voldoende mogelijkheid tot het doen van inkopen; ook stonden de campings goed aangegeven. Ideaal vonden we de vele zwembaden die we in dorpjes of op campings tegenkwamen. Soms stonden ze niet in het dorp aangegeven, maar vragen leverde soms nog wel een zwembad op. Goed dat je bij elke camping vermeld hebt of er een zwembad en/of kampwinkel is!

Voor vogelaars zoals wij hebben we ook een aantal leuke soorten gespot: de scharrelaar hebben we lange tijd kunnen observeren tijdens etappe 31, tussen Tuscania en Marta, ook zagen we daar een hop. Ook zagen we vanaf het Lago di Bracciano meerdere keren bijeneters op de draden zitten! Verder hebben we nog kwakken, ijsvogels, roodkopklauwwier, grauwe klauwier, putter en kleine zilverreiger gezien.

Sonja Grooters, Neede, augustus 2004

 

Graag scharen wij ons in de grote groep van Reitsma-gangers die u wil laten weten dat wij zeer tevreden zijn met de route. Elke avond bekeken wij "de dag van morgen". Leefden ons al helemaal in aan de hand van de wetenswaardigheden en voorinformatie. Vooral de nieuwe uitgave is duidelijk en compact, met de niveauverschillen bij de route. De Silvretta was gesloten met Pinksteren, maar we hadden de beschikking over het alternatief via de Arlbergpas en die was ook niet verkeerd.

We hebben er veel plezier bij gehad en genoten van al het moois onderweg! Bij het samenstellen van het fotoboek gebruikten wij uw informatie en hebben wij de beknopte routeoverzichten/hoogteverschilen in het boek geplakt.

Rien en Ria Wolff, Bergen op Zoom, juli 2004

 

Beste Hans,

Allereerst nog dank voor de last-minute aanvullingen voor het traject Florence-Rome. We zijn op 3 mei vertrokken uit Grashoek (ongeveer 20 km van Roermomd) en zijn op 5 juni gearriveerd op het St. Pietersplein in Rome.

We vonden het een schitterende route. Dat je boekje hierbij onmisbaar was is duidelijk. Je hebt werkelijk een voor fietsers uitstekende route uitgezocht. Op een aantal punten zijn we een beetje afgeweken. De Silvrettapas was nog gesloten waardoor we wel gedwongen waren een andere route te kiezen, en wel de Arlbergpas. Op advies van de mevrouw van de toeristeninfo in Bregenz hebben we het laatste stukje van de beklimmig niet gedaan maar hebben we in Langen de trein genomen. Helaas tot Landeck en niet tot St.Anton waardoor we een heel stuk afdaling in de trein zaten! Verder hebben we de laatste 2 etappes een beetje "omgelegd".

Ongetwijfeld was jouw route mooier, maar we hebben de klimdelen wat teruggebracht! Overigens,we hadden op deze tocht dus 3 verschillende routebeschrijvingen. Het eerste deel was je nieuwe boekje, voortreffelijk en duidelijk beter dan deel 2 wat ik maar gemakshalve je oude boekje noem. En als laatste je via hotmail ontvangen noodversie van deel 3. Hoewel uiteraard niet de kwaliteit van de boekjes, maar we hebben ons er uitstekend mee kunnen redden. Kortom je hebt voor een zeer belangrijke bijdrage gezorgd!

Natuurlijk had ik me voorgenomen om bij te houden of er kleine hiaatjes in de beschrijvingen zaten en die aan jou te melden. Zo ze er al in zouden zitten, dan zijn ze de moeite van vermelden niet waard.

Groeten van Ellen en Lub Westra, Izier (België), juli 2004

 

... Dat de auteur niet over een nacht ijs is gegaan ondervind je op blz. 15:
"Alternatieve routes - Voor de fietsers met een aanhanger is het pad door de Ankeveense Plassen te smal. Zij kunnen na Weesp het fietspad naast de provinciale weg volgen en dan bij Ankeveen rechtsaf slaan om weer op de route te komen."
Dit bewijst dat de route wel degelijk is afgefietst en niet aan de schrijftafel is bedacht.

Het zijn auteurs zoals Reitsma die Pirola in de eerste categorie van de fietsgidsen laten meespelen. De uitgeverij doet er ook alles aan om de gidsen aantrekkelijk en gebruiksgemakkelijk te maken met zijn overzichtskaarten op de binnencovers, achterflap met legende en symboolverklaring, kleurige kaarten en foto's en last but not least de handige hoogteprofielen.

André Maes, mei 2004
(uit een recensie voor www.reisboeken.be)

 

In 2003 heb ik deze route, als onderdeel van een langere tocht naar Turkije, gevolgd tot aan het Gardameer. Het is een prachtig mooie route. Hij voert langs heerlijk rustige paadjes langs de Rur en Rijn. Vervolgens komen de bietenvelden en de bossen. Die worden weer afgewisseld door leuke plaatsen als Heidelberg en Tübingen. De Alpenpassen zijn prima te doen. In het voorjaar ligt er nog veel sneeuw op de omringende bergtoppen, wat het erg bijzonder maakt.

Een aanrader voor degenen die niet vies zijn sportief zijpaadje: als je in Prato allo Stelvio bent, kun je heel makkelijk de Stelviopas (2757 m.) op. Een prachtige klim, met 41 haarspeldbochten. Als je dan naar boven rijdt, is het echt genieten: van de omgeving, van de weg die boven je naar de pas leidt en de haarspeldbochten beneden je die je al gehad hebt; de marmotten die voor je wielen wegschieten... Heerlijk! Het uitzicht vanaf de pas is ook geweldig. Kortom: dit is een prachtige route die zeker de moeite waard is om te fietsen!!

Freek Verbakel, april 2004

 

Hallo Hans Reitsma,

Ook wij hebben ontzettend genoten van de mooie fietsroute. Wij zijn vertrokken uit Maassluis en hebben de route opgepakt in Vlodrop. Wij hebben alle etappes gevolgd tot aan Trento. Daar zijn we van de route afgeweken om uiteindelijk bij onze eindbestemming aan het Levicomeer terecht te komen. Totaal hebben wij in 17 dagen 1400 km gefietst. We hadden spijt dat we de route niet afgemaakt hebben tot Florence, maar de afspraken lagen al vast.

Nogmaals heel hartelijk dank voor de route. Zelf waren we er nooit uitgekomen.

Groeten van René en Toos Hofland, Maassluis, september 2003

 

Ik heb dit jaar de ‘Hans Reitsma’ route gereden van Berghem (Noord Brabant) richting Florence. Ik ben na twee weken tot Bologna gekomen. Over de route? Geweldig, in één woord: geweldig. Ik heb volop genoten van de route. Naar mijn mening was de route de mooiste mogelijkheid om naar Florence te fietsen. Vooral de fietsvriendelijkheid. Bij onder andere Bolzano heb ik in de bergen gefietst. Hier ben ik door de politie geattendeerd op het feit dat een maand voor ik er was twee andere fietsers zijn dood gereden. Ik heb daarna gelijk de route van jou weer gezocht waar ik me als fietser behoorlijk veilig voelde.

Heb ik dan helemaal geen commentaar? Nee eigenlijk niet (wat opmerkelijk is uit mijn mond).

Leon Putters, Berghem, september 2003

 

Hallo,

Ik ben Rianne en 15 jaar. Ik heb deze vakantie samen met mijn ouders van Florence naar huis gefietst. We zijn met de fietsbus naar Florence gegaan en terug gefietst! Ik vond het heel erg leuk. Een hele mooie route vooral door de bergen.

Het was wel heel zwaar vooral in het begin want ik had nog nooit zulke afstanden en klimmen gefietst. Ik had een fiets bij onze fietsenmaker gehuurd. We moesten al meteen de eerst dag 2 klimmen van 5 km 5-11%. Ik vond dat erg zwaar want ik kon doordat we meteen moesten klimmen helemaal niet wennen aan het schakelen, bepakt fietsen, en vooral de warmte. We hebben het heel erg warm gehad meestal boven de 40 graden. Ik had niet gedacht dat ik het zo leuk zou vinden.

De dagen gingen heel snel voorbij en als je op de camping was ging je meestal even zwemmen, ietst eten, koffie drinken en dan meestal naar bed. Het was hartstikke mooi om in de bergen door Italië en Oostenrijk te fietsen.

Wij hebben de hele route in 19 dagen gefietst. We zijn op een kilometerstand van 1908 km uitgekomen. Dat komt doordat we als we op een camping waren even naar de supermarkt gingen fietsen en je rijdt ook nog wel eens fout. We hebben elke nacht op een camping geslapen en we hebben het 1 nacht echt koud gehad. Dat was voordat we de Silvrettapas overgingen. We hebben ook 1 dag door de Po-vlakte regen gehad maar voor de rest alleen maar warm.
Ik vond het een hele leuke vakantie en ik ga zeker nog een keer zo iets doen.

Rianne Hartink, Zutphen, augustus 2003

 

Afgelopen week zijn we teruggekeerd van onze fietsvakantie naar Italië waarvoor we jouw route gevolgd hebben. Het was een heerlijke vakantie, we hebben zeer genoten van alle mooie plekken. Eigenlijk hebben we weinig op of aanmerkingen, het was gewoon perfect.

We zijn begonnen in onze woonplaats Laren, dat was op zich al leuk, namelijk meteen op de route! Wij hebben niet gekampeerd maar hotelletjes genomen, luxe maar zeer aangenaam en zelfs in het hoogseizoen goed te doen; in elke etappeplaats was een, betaalbaar, hotel te vinden (meestal eentje die jij suggereerde).

Met de fietsbus terug was niet echt een succes, 20 uur is wel erg lang. Weet je of er ook goede treinverbindingen zijn?  Niettemin hebben we een topvakantie achter de rug, hartelijk dank daarvoor,

Louis Bogaers & Karen van den Berg, augustus 2003, Laren

 

Wij zijn op 2e Pinksterdag vertrokken op onze racefietsen met een BOB-trailertje erachter voor wat bagage en zijn in 10 dagen naar Bregenz gefietst. Einde deel 1 dus. We hebben werkelijk genoten. We hebben de noodeditie gefietst die net uit is. Er waren een paar puntjes (die we echter niet opgeschreven hebben) waar het niet helemaal goed ging. Na wat zoeken en eigen initiatieven kwam het uiteindelijk altijd weer goed. Waarschijnlijk lag het aan ons zelf, omdat het precies lezen van de route weleens vergeten werd. Al pratend of kijkend naar wat de omgeving ons bood fietsten we soms gewoon te ver door. Ach, we hadden vakantie en hebben er niet echt last van gehad. In elk geval: fantastisch! en volgend jaar dus het 2e deel tot Rome hopen we. Daarna nog een keer de route andersom, dus we zijn 4 vakanties druk met deze route.

Ook op onze racefietsen is de route heel goed te doen. Snelheid moet niet belangrijk zijn, want dan zie je niets onderweg. We hebben ondanks de onverharde paden in de route maar 1 lekke band gehad! Ik zal iedereen die wil fietsen op deze manier deze route aanraden!

Dinie en Hans van Middelkoop, Drempt, juli 2003

 

Ben een paar dagen terug van de tocht van de Dolomieten naar Brielle en heb jouw route gevolgd. Prachtig en zeer goede en mooie wegen. Hoe heb je het voor elkaar gekregen! Heb genoten van de route. De tocht gemaakt op de racefiets met een BOB karretje achter mij aan. Heb soms de grindwegen gemeden, maar ook de paden waren best te doen. Ben meerdere fietsers die de route reden tegengekomen. Ook die waren enthousiast. Je merkt wel dat je goed moet lezen en de km in de gaten moet houden.

Klaas Elzinga, Brielle, 2002