Is er genoeg accommodatie onderweg?

Is vooraf accommodatie reserveren nodig?


Bed & breakfasts en hotels zijn langs de hele route voldoende te vinden. Er zijn ook een aantal jeugdherbergen, maar lang niet genoeg om deze als enige vorm van onderdak te kiezen. Overnachten in kloosters is veel minder wijd verbreid als bij de St Jakobsroute. Campings zijn zeer ongelijk verdeeld over de route: in sommige etappes zijn veel campings, in andere maar een enkele. Klik hier om meteen naar de tekst over reserveren te gaan.


rome woonvat  

Woonvaten op camping Rheineck in Bad Breisig
Foto: Evelyn Muurman

 

Overnachten bij vrienden die je nog niet kent
Een mogelijkheid om gratis te overnachten is via couchsurfing. Je moet het niet zien als een gratis hotel; het is meer logeren bij vrienden die je nog niet kent. Daarom begin je met op de site van couchsurfing een profiel van jezelf aan te maken. Daarna kijk je welke couch-aanbieders er zijn in de plaats waar je wilt overnachten en bestudeert hun profiel om erachter te komen of er een 'klik' zou kunnen zijn. Vervolgens stuur je enkele van deze mensen een 'couchrequest' en wacht af of er positieve reacties komen. Een vergelijkbaar concept is warm showers, een non-profit organisatie van fietsers voor fietsers om gratis bij elkaar te overnachten.

Kloosters
Iin de gidsen zijn alleen enkele kloosters vermeld die voor iedereen open staan. Ga je echter als pelgrim op weg dan kun je lid worden van de Vereniging Pelgrimswegen naar Rome en bij deze vereniging een pelgrimspas aanvragen. Daarmee openen zich vaak deuren van pastorie of klooster die voor anderen gesloten blijven. Een eerste aanzet tot een  kloosterlijst staat op deze site onder de Aanvullingen.

Campings
De route is ingedeeld in etappes van zo'n 70 tot 90 km (maar in de bergen aanzienlijk minder) die bijna allemaal eindigen in de buurt van een camping. In sommige gevallen ligt die camping nog wel een paar km van het parcours. Alleen dichtbij Rome zijn er in de hoofdroute twee en in de Toscane-route één etappe zonder camping. In Rome zelf is er een camping dichtbij de route. Soms (bv op de Povlakte) is die camping bij het etappe-eindpunt de enige in de etappe; in andere gevallen zijn er onderweg in de etappe nog een paar campings, of zelfs heel wat (bv in Limburg, langs de Rijn en in de Alpen). In Nederland, Duitsland, Oostenrijk en de tweetalige Italiaanse regio Zuid-Tirol hebben aardig wat campings ook enkele trekkershutten (meestal voor 4 personen) of woonvaten (voor 2 personen). 

De meeste campings maken voor trekkende fietskampeerders nog wel een plaatsje, zelfs als de camping eigenlijk vol is. Bijvoorbeeld door te vragen of je een perceel met een andere kampeerder wilt delen. Bij mini-campings is het echter wel verstandig vooraf te bellen of er nog plaats is: vooral in het weekend is een mini-camping wel eens in zijn geheel afgehuurd door een familie of vriendengroep. Zonder telefoontje vooraf loop je ook de kans dat er niemand aanwezig is om je toe te laten en het sanitair te openen.

Kamperen bij particulieren
Er bestaan meerdere internetplatforms die je in contact kunnen brengen met mensen die hun tuin of erf beschikbaar stellen voor kampeerders, zoals http://campinmygarden.com en https://www.gamping.com. Via deze platforms maak je contact met degene die een kampeerplek beschikbaar stelt. Hij of zij laat je dan weten of er op de gewenste dag een mogelijkheid is. Over het algemeen betaal je bij zo'n adresje aanzienlijk minder dan op een camping, terwijl je er meestal meer rust en privacy hebt. Op dit moment vermelden deze platforms nog weinig adressen in de buurt van de route, maar wie weet worden dat er in de toekomst meer.

Accommodatielijst
In de gidsen worden per etappe bijna alle campings en jeugdherbergen langs de route vermeld, plus veel bed & breakfasts, agriturismo's (onderdak op boerderij) en hotels, van eenvoudig tot luxueus. Bij campings worden openingsperiode en voorzieningen als winkel, restaurant, wasmachine, wasdroger en zwembad vermeld. Ook wordt met pictogrammen aangegeven hoeveel beschutting er is en of de camping rustig gelegen is.
Bij alle accommodaties worden de prijzen per nacht (in laag- en hoogseizoen) vermeld voor één persoon en voor twee personen. Natuurlijk kunnen deze prijzen wel na verschijnen van de gids verhoogd zijn. Sommige bedrijven verhogen hun prijzen elk jaar met zo'n 5%.
Klik hier voor een preview van de accommodatielijst van een etappe. (Scrol naar de 2e pagina van de pdf.)

 

Is het nodig vooraf accommodatie te reserveren?

Dat hangt er vanaf wat voor fietser je bent: wil je vooral zekerheid of is flexibiliteit juist belangrijk voor je? Verder maakt het veel uit in welke tijd van het jaar je gaat en of je alleen, met zijn tweetjes of met een hele groep bent, want een hele groep fietsers is natuurlijk moeilijker onder te brengen dan een koppel of een solitaire fietser. En in het hoogseizoen vind je uiteraard minder makkelijk een vrije kamer dan in het voor- en naseizoen, vooral als die kamer niet te duur mag zijn.
Ook buiten het hoogseizoen zijn er overigens soms drukke perioden, bijvoorbeeld rond 1 mei, Hemelvaartsdag en Pinksteren en in wijnstreken tijdens de druivenoogst. In en om Assisi is het zo goed als onmogelijk zonder bijtijds reserveren een kamer te vinden rond Pasen, het Festa di Calendimaggio (eerste donderdag na 1 mei) en het Festa di San Francesco (3-4 oktober). Hetzelfde geldt voor Siena en omgeving rond de Palio (2 juli en 16 augustus). Zowiezo kun je veel geld besparen door in elk geval bij populaire steden als Verona, Venetië, Florence, Siena, Assisi of Rome op tijd iets te reserveren. Bij betaalbaar onderdak in of bij steden kun je ook denken aan een trekkershut, huisje of huurcaravan op een camping. Dat soort accomodatie kun je vooraf reserveren via de site van de betreffende camping en in de meeste gevallen ook via booking.com.

Ben je iemand die graag zekerheid heeft en zenuwachtig wordt van het idee dat je 's ochtend nog niet weet waar je 's avonds slaapt, dan is bijtijds reserveren natuurlijk aan te raden. Bij booking.com kun je meestal een kamer reserveren maar zonodig nog kort tevoren weer opzeggen. Zelfs dan zou ik echter niet de hele reis vooraf reserveren, maar steeds één week bijvoorbeeld. Op die manier kun je wat makkelijker inspelen op het weer en je conditie.

Ben je daarentegen een fietser die zich niet zo gauw zorgen maakt of je een slaapplaats zult vinden en wil je flexibel kunnen reageren op het weer, een dag dat je geen conditie blijkt te hebben of een leuk plaatsje waar je een dag wilt blijven dan zou ik  's ochtends of misschien zelfs pas tegen een uur of drie, vier kijken hoe ver je die dag denkt te fietsen en aan de hand daarvan een adres uit de gids bellen om te vragen of ze een kamer voor je willen vasthouden. Bij hotels en jeugdherbergen kun je het ook op de bonnefooi proberen, maar de eigenaren van bed & breakfasts en agriturismo's vinden het meestal wel prettig wanneer je minimaal een paar uur van te voren even belt. Dan kun je samen een tijdstip afspreken waarop je komst de gastheer of -vrouw schikt. Dit soort accommodatie wordt vaak alleen als bijverdienste of hobby gerund; als je dan onaangekondigd voor de deur staat is er misschien niemand thuis. In elk geval kan de gastheer of -vrouw zich overvallen voelen als je zomaar voor de deur staat en moet hij/zij wellicht op een moment dat het niet schikt de kamer plotseling in orde maken. Bel dus altijd even een paar uur tevoren!

Taalproblemen bij kamer reserveren?
Vraag dan 's ochtends voor vertrek (of de avond tevoren) je gastheer/vrouw voor je te bellen naar het volgende adres. In de gidsen staat daarom de vertaling van de zin: "Wilt u alstublieft dit nummer bellen en vragen of men vanavond (morgenavond) een kamer heeft? Hartelijk dank!"
Duits: Können Sie bitte dieses Nummer anrufen und fragen ob man heute abend (morgenabend) ein Zimmer hat? Herzlichen Dank!
Italiaans: Vuoi chiamare questo numero per me e chiedere se c'è una camera libera stasera (domani sera)? Mille grazie!

Weet je niet hoe je dat uitspreekt, wijs de zin dan aan in het boekje. Of gebruik een vertaal-app op je telefoon, dan spreekt die het voor je uit.