Moet ik reserveren?

 

zimmer belegtDat hangt er vanaf wat voor fietser je bent. Ben je iemand die graag zekerheid heeft en zenuwachtig wordt van het idee dat je 's ochtends nog niet weet waar je 's avonds slaapt, dan is bijtijds reserveren natuurlijk aan te raden. Bij boekingsites kun je meestal een kamer reserveren maar zonodig nog kort tevoren weer opzeggen.

Ben je daarentegen een fietser die zich niet zo gauw zorgen maakt of je een slaapplaats zult vinden en wil je flexibel kunnen reageren op het weer, een dag dat je geen conditie blijkt te hebben of een leuk plaatsje waar je nog even wilt rondkijken dan zou ik 's ochtends of misschien zelfs pas tegen een uur of drie kijken hoe ver je die dag denkt te fietsen en aan de hand daarvan een adres uit de gids bellen om te vragen of ze een kamer voor je willen vasthouden. Eigenaren van kleinschalige accommodaties zoals bed & breakfasts en agriturismo's vinden het meestal wel prettig wanneer je minimaal een paar uur van te voren even belt.

Verder maakt het veel uit in welke tijd van het jaar je gaat, of je in een populaire stad of vakantieregio bent of niet en of je alleen, met zijn tweetjes of met een hele groep bent, want een hele groep fietsers is natuurlijk moeilijker onder te brengen dan een koppel of een solitaire fietser.

Tijdig iets reserveren dat in je budget past kan dan helpen. Enerzijds gaan misschien meer vakantiegangers dan anders pas in het naseizoen met vakantie omdat dan de minste beperkingen te verwachten zijn; anderzijds zijn een aantal accommodaties niet open. Dit speelt vooral bij als liefhebberij bedreven bed & breakfasts. In elk geval heb ik zelf tijdens mijn 'werkreis' in september 2021 gemerkt dat het – vooral in Italië – veel lastiger dan anders was om betaalbaar onderdak te vinden.

Drukke perioden
1 mei (Duitsland, Oostenrijk, Italië)
Hemelvaartsdag en het daarop volgend weekend (Nederland, Duitsland, Oostenrijk)
Pinksteren (Nederland, Duitsland, Oostenrijk)
Fronleichnam (delen van Duitsland, Oostenrijk)
Festa delle Repubblica (2 juni, Italië)
Juli-augustus (Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Italië. Voor Italianen is augustus dé vakantiemaand)
Juli-september (regio Zuid-Tirol in Italië)
Tijdens de druivenoogst (in wijnstreken)
Tijdens beurzen (in Bologna is dat april-mei en oktober-november)

Drukke steden
Amsterdam, Verona, Venetië, Bologna (in het beursseizoen), Florence, Siena, Assisi, Rome
Zoek je betaalbaar onderdak in of bij steden dan kun je ook denken aan een trekkershut, huisje of huurcaravan op een camping. Dat soort accomodatie kun je reserveren via de site van de betreffende camping en vaak ook via boekingsites.

Sympathieke boekingsites
De oorspronkelijk in Nederland opgerichte, maar nu al jaren Amerikaanse firma Booking.com werkt bij veel mensen ergernis op: bij de gebruiker vanwege de irritante pop-ups ('Er kijken nog 3 mensen naar dit hotel' of 'Grijp snel je kans! Vier soortgelijke hotels in deze plaats zijn al volgeboekt'), bij de hotelier vanwege de hoge provisie (minimaal 12%, maar het kan oplopen tot 25%) en bij de Nederlandse belastingbetaler door het vragen om coronasteun, terwijl er wel geld is voor dikke bonussen. Dat de coronasteun nu terugbetaald wordt om verdere imagoschade te vootkomen doet daar weinig aan af.

Vanwege deze ergernis is het Nederlandse Moonback opgericht (aanvankelijk onder de naam Beterboeken). Moonback vraagt 10% provisie voor een nieuwe hotelgast; boek je later opnieuw in hetzelfde hotel dan betaalt de hotelier slechts 3% provisie. keer
Je kunt al op de hoogte gehouden worden over wanneer het bedrijf van start gaat. De bedoeling is nog dit jaar.
Een andere sympathieke boekingsite is bed-and-breakfast.it, die zich specifiek op bed&breaksfasts in Italië richt. De site kent geen irritante pop-ups, je kunt er ook op een kaart zien waar ze adressen hebben en je kunt kiezen tussen Engels, Duits, Frans, Spaans of Italiaans.

Telefonisch reserveren
Maar je kunt natuurlijk ook rechtstreeks telefonisch onderdak reserveren. Stuit dat op taalproblemen?
Vraag dan 's ochtends voor vertrek (of de avond tevoren) je gastheer/vrouw voor je te bellen naar het volgende adres. In de gidsen staat daarom in het hoofdstuk Praktische Informatie de vertaling van de zin: "Wilt u alstublieft dit nummer bellen en vragen of men vanavond (morgenavond) een kamer heeft? Hartelijk dank!"
Duits: Können Sie bitte dieses Nummer für mich anrufen und fragen ob man heute abend (morgenabend) ein Zimmer hat? Herzlichen Dank!
Italiaans: Vuoi chiamare questo numero per me e chiedere se c'è una camera libera stasera (domani sera)? Mille grazie!

Weet je niet hoe je dat uitspreekt, wijs de zin dan aan in het boekje. Of gebruik een vertaal-app op je telefoon, dan spreekt die het voor je uit.