Hoe lang doe je er over?


Echt sportieve fietsers bereiken Rome in drie of zelfs twee weken, maar de doorsnee vakantiefietser die onderweg ook wel eens een leuk plaatsje wil bekijken, op een terrasje zitten of een rustdag houden, zal eerder vijf weken nodig hebben. Fietsers die het rustig aan doen en veel plaatsen onderweg bezoeken moeten rekenen op zes weken.

 

rome afstandstabel 2022Niemand zegt overigens dat je de héle route moet fietsen en dat dat in één vakantie moet gebeuren. Je kunt bijvoorbeeld een stuk per trein doen, door te beginnen in Roermond of door de landschappelijk niet zo boeiende Povlakte per trein te doen. Tussen Verona en Bologna (198 fietskilometers) kan je fiets elke twee uur zonder reservering mee in de regionale trein. Je kunt ook al in Bolzano in deze trein stappen; dan gaan er nog eens ca. 170 km fietskilometers af.
Wil je verder via de Toscane-route dan stap je in Bologna weer op de fiets; wil je verder via de hoofdroute dan stap je in Bologna over op de trein richting Rimini. In dat geval moet je uitstappen in Cesenatico. Daar komt de route langs het station. Na Cesenatico fiets je nog maar een heel klein stukje door de Povlakte voor de Apennijnen beginnen. Verona – Cesenatico per trein scheelt 262 fietskilometers. Wil je Ravenna bezoeken, neem dan vanuit Bologna een trein naar die stad. Je fietst dan ongeveer 30 km langer door de Povlakte.

Je kunt ook alleen beide Alpenpassen per trein doen. Neem in dat geval in Garmisch-Partenkirchen de trein naar Innsbruck, stap daar over op de regionale trein naar Brenner en daar weer naar Bolzano. De fietsafstand van Garmisch-Partenkirchen naar Bolzano is ongeveer 270 km. Wil je nog meer kilometers overslaan blijf dan in de trein zitten tot Trento, Verona of het eindpunt Bologna.

Onder het submenu "Hoe kom ik terug?" vind je nuttige tips over het reizen per trein in Italië.

Een heel genoeglijke manier om op een rustdag toch verder te komen is met het schip over de Rijn of het Gardameer.
Een andere mogelijkheid is de reis verdelen over twee of drie vakanties.

Er zijn ook fietsers die een rondje Midden-Italië doen via de verschillende route-varianten die daar voorhanden zijn. Het meest voor de hand liggende rondje is Florence – Assisi – Rome – Siena – Florence (773 km). Een langer rondje is mogelijk vanuit Ferrara: heen via de hoofdroute naar Rome, terug via de Toscane-route (1089 km). Beide rondjes kunnen natuurlijk ook andersom gemaakt worden, maar dan begin je met het zwaarste (en mooiste) deel van het rondje.

De auto stallen als je in Italië gaat fietsen
Ga je met de auto naar Italië om daar een rondje te fietsen, of om je fietstocht naar Rome over twee vakanties te spreiden, dan kun je je auto veilig achterlaten op de Waldcamping in Naturns/Naturno (in de Italiaanse Alpen, voorbij de beide Alpenpassen die in de route zitten). Het tarief is € 2 per dag en je auto staat in een garage. Dit adres is niet alleen geschikt om de reis naar Rome in twee vakanties te doen, maar eventueel ook een bruikbaar uitgangspunt voor een korter rondje Noord-Italië. De route tussen Naturns en Trento fiets je dan heen en terug. Maar je kunt vanaf Trento ook met de trein terug naar Naturns.

 

rome aantal dagenDe route is ingedeeld in etappes die voor de doorsnee fietser redelijk te doen zijn: ca. 80 km op vlak terrein en waar mogelijk minder kilometers naarmate er meer geklommen moet worden. Bij de indeling in etappes is ook rekening gehouden met de aanwezigheid van campings. Wie niet kampeert heeft natuurlijk meer mogelijkheden zijn of haar etappes langer of korter te maken.

Wie de etappes in de gidsen aanhoudt zit op 33 fietsdagen voor de hoofdroute vanaf Amsterdam. In bijgaande tabel is een schatting gemaakt voor verschillende soorten fietsers, variërend van wie het lekker rustig aan wil doen tot wie flink kilometers wil maken.