Hoe kom ik terug?

 

Met de trein

rome trein

Lees ook even de tips over reizen met de trein in Italië!

De Treinreiswinkel heeft de beste mogelijkheden om met een fiets vanuit of naar Italië te reizen op zijn site op een rijtje gezet. Het personeel van dit reisbureau (filiaal Leiden: tel. 071-5137008, filiaal Amsterdam: tel. 020-5244560) is zeer vriendelijk en kundig.
Voorlopig doen ze echter nog geen Trein & Fiets boekingen; bij Fiets Mee en bij NS International kan het wel.

Houd er rekening mee dat  fietsplaatsen in treinen vaak al lang tevoren zijn volgeboekt.
In elk geval bij Fiets Mee kun je overigens ook onderweg je terugreis nog regelen per email of telefoon.
Normaliter verloopt de terugreis vanuit Rome met de fiets in de trein als hieronder aangegeven.

 • Regionale treinen van Rome tot Bologna met overstap in Firenze S.M.N en Prato (reserveren niet nodig)
 • EuroCity Bologna – Innsbruck (reserveren vereist).
  Als deze trein volgeboekt is kun je met de regionale trein Bologna – Brennero reizen en daar overstappen op een stoptrein naar Innsbruck.
 • Nightjet Innsbruck – Hamburg tot Hannover (aankomst 7.05 uur),
  daar overstappen op dagtrein naar Amsterdam (vertrek 8.40 uur).
  Je kunt ook de Nightjet Innsbruck – Hamburg nemen tot Neurenberg en daar overstappen op de Nightjet Wenen – Amsterdam. Dan ben je eerder in Amsterdam, maar moet je midden in de nacht overstappen.

  ÖBB, de exploitant van de Nightjet treinen is bezig een aantal rijtuigen om te bouwen naar fietsrijtuig. De verwachting is dat in 2022 de fiets ook meegenomen kan worden op de Nightjet Innsbruck – Amsterdam, die nu nog geen fietsrijtuig heeft. Dat is dan ook de reden dat je nu nog via Hannover moet reizen of midden in de nacht overstappen.

Als je je de fiets terugstuurt met Care4luggage of Camino Fietstransport of met beide wielen eraf in een grote tas meeneemt in de trein, dan zijn er veel betere reismogelijkheden per trein, omdat je dan van veel snellere verbindingen gebruik kunt maken.
Als je geen plaats meer kunt reserveren in de EuroCity Bologna – Innsbruck is Innsbruck vanuit Verona (station Verona Porta Nuova) en Bologna (station Bologna Centrale) per regionale trein goed te bereiken, met één overstap in het grensstation Brennero. Vanuit Venetië (vanaf station Venézia-Mestre, 2x overstappen) en Florence (station Firenze S.M.N., 3x overstappen) kan het ook nog, maar vanuit Rome lukt het niet in één dag. Deze treinen kun je uitzoeken op de site van de Deutsche Bahn. Vink de opties 'Alleen streekvervoer' en 'Fiets meenemen' aan. Onderweg kun je de terugreis ook uitzoeken met de Deutsche Bahn mobile app.

Wil je je treinreis zelf uitzoeken, gebruik dan voor het Italiaanse deel van de reis de site van Trenitalia en kies onder ‘Main Solutions’ voor ‘Regional’, want fietsen mogen alleen mee op regionale treinen. Klik in de resultaten op de treinen die vermeld staan om de dienstregeling van die treinen te zien. De site van Deutsche Bahn kun je ook internationaal raadplegen. Hij is gebruiksvriendelijker, maar ‘ziet’ niet altijd alle treinen die je in Italië kunt gebruiken. Vink de optie 'Fiets meenemen' aan en als je niet vooraf wilt reserveren ook de optie 'Alleen streekvervoer'.
Onderweg kun je de terugreis ook uitzoeken met de Deutsche Bahn mobile app.

Let op: het hoofdstation Venézia-Santa Lucia is per fiets heel moeilijk te bereiken. Daarom kun je veel beter in Venézia-Mestre opstappen.

Voordelig terug vanuit Duitsland met het Schönes Wochenende Ticket
Als je vanuit Duitsland terug wilt reizen kun je – vooral wanneer je met meerdere fietsers bent – in het weekend veel geld besparen met het Schönes Wochenende Ticket van de DB. Hiermee reis je in het weekend een etmaal onbeperkt op regionale treinen door heel Duitsland. De prijs varieert van € 40 voor één persoon tot € 56 voor vijf personen, wanneer je het kaartje uit de automaat trekt of via internet bestelt. Aan het loket kost het € 2 meer. Per fiets komt er een fietskaartje voor € 4,50 bij.
Met het Schönes Wochenende Ticket moet je wel veel vaker overstappen, maar regionale treinen in Duitsland hebben vaak een lage instap en een speciale wagon waarin veel ruimte is voor fietsen, wat het overstappen minder bezwaarlijk maakt.
Een reisplan met alleen regionale treinen vind je op de site van de Deutsche Bahn, wanneer je 'alleen streekvervoer' en 'Fiets meenemen' aanvinkt, plus reisdata die in het weekend vallen. Kies als eindstation Venlo of Arnhem. Plan daarna het Nederlandse deel van de reis zonder de optie 'alleen streekvervoer', anders toont de site niet de Nederlandse InterCities.

Een paar tips rond fiets & regionale trein
– Belangrijk: als je in Italië een treinkaartje koopt moet je dat voor vertrek nog geldig maken in een van de stempelautomaten die op de stations staan. Als je dat vergeet kan de conducteur je een boete geven.
– De meeste regionale treinen in Italië hebben een hoge instap. De wagon waar de fiets in moet is meestal de eerste of de laatste van de trein. Daarom kun je het best halverwege het perron wachten. In beide gevallen moet je dan de halve trein langs lopen en dat is beter dan de hele trein langs lopen omdat je verkeerd gegokt hebt.
– Wanneer je met regionale treinen reist kun je in Italië geen kaartje kopen met buitenlandse bestemming. Koop een kaartje tot het station Brennero aan de grens met Oostenrijk, waar je zowiezo moet overstappen. Koop daar een kaartje voor Innsbruck. Dat kaartje kun je uit de automaat halen op het perron waar de trein naar Innsbruck vertrekt. Je kunt met contant geld of met je bankpas betalen.
De aansluitende Oostenrijkse regionale trein (met lage instap) vertrekt ongeveer elk uur vanaf het doodlopend spoor aan de noordkant van het station (Italiaans: Tronco / Duits: Stumpfgleis). Dit is slecht aangegeven, maar je vindt het als je de trap naar spoor 7 neemt. Op het station Brennero is helaas geen lift; je zult je fiets de trap op en af moeten sjouwen.

Een paar waarschuwingen
– Laat je bagage niet onbewaakt achter op grote stations zoals München Hauptbahnhof. Het komt voor dat beveiliginsgpersoneel zonder toezicht achtergelaten bagage meeneemt en op een veilige plaats preventief tot ontploffing brengt omdat er misschien een bom in de bagage zou kunnen zitten. Wil je je fiets in München veilig stallen, dan is het fietsverhuurbedrijf in het hoofdstation misschien bereid je fiets enige tijd te bewaren. Je vindt dit bedrijf als volgt: loop geheel naar rechts, gezien in de richting van de vertrekkende treinen (ze gaan maar één kant op want München Hbf is een kopstation). Na enige tijd kun je rechts de hoek om, waar nog meer sporen beginnen. Het fietsverhuurbedrijf is dan aan je rechterhand.
– Pas op grote stations in Italië op voor mensen die hulp aanbieden bij het dragen van je bagage. Meestal willen ze een flinke vergoeding voor hun aangeboden / opgedrongen diensten, maar ze kunnen er ook met je spullen van door willen. In dit verband is het goed te weten dat in Bologna de lift die je nodig hebt om vanaf het eerste perron op de andere perrons te komen verstopt zit in de centrale hal. Nu je dit weet is het dus niet nodig een deel van je spullen over de trappen te dragen terwijl je de rest onbeschermd achterlaat.
– Pas vooral ook op voor mensen die je willen "helpen" bij het kopen van een kaartje uit de automaat. Die zijn meestal uit op je pincode!

Met de bus

Cycletours fietsbus naar/vanuit Tuoro en Siena
In juli en augustus van het jaar 2020 rijdt elke veertien dagen een bus met fietsaanhanger vanuit verschillende Nederlandse steden naar Tuoro en Siena. Een andere fietsbus van Cycletours gaat in dezelfde periode elke veertien dagen naar Nauders en terug.
Tuoro ligt 7 km van het station Terontola-Cortona, dat vanuit Rome en Florence zonder overstappen per trein bereikbaar is.
Siena ligt aan de Toscane-route en is zonder overstappen per trein bereikbaar vanuit Florence. Vanuit Rome moet je één keer overstappen (afhankelijk van het tijdstip van vertrek in Florence of in Montepescali).
Zie voor treinen naar Terontola-Cortona of Siena de site van de Deutsche Bahn.

Cycletours fietsbus naar/vanuit Nauders
Nauders ligt dichtbij de top van de Reschenpas. Deze fietsbus is handig voor fietsers die hun reis naar Rome over twee vakanties willen verdelen. Hopelijk bestaat deze verbinding dan een jaar later nog.

Flixbus
Voor de terugreis heb je misschien ook iets aan dit busbedrijf, dat aan de achterkant van de bus plaats biedt aan vijf fietsen voor € 9 per fiets. De prijzen zijn scherp, maar je moet wel één of meerdere keren overstappen. Flixbus opereert niet alleen in Nederland, Duitsland en Oostenrijk, maar biedt ook in Italië vanuit verschillende steden diensten met fietsvervoer aan. Mogelijk is er niet op alle bussen plaats voor fietsen: een fietser meldde mij dat de fiets in het bagageruim onderin de bus werd geschoven en er beschadigd weer uit kwam. Dus check vooraf met Flixbus of op de beoogde busverbinding echte fietsplaatsen aanwezig zijn. Let op: Flixbus vervoert geen e-bikes!

Met de auto

Sommige fietsers laten zich door vrienden of familie per auto ophalen. Een andere mogelijkheid is een auto huren in Italië bij Avis of Hertz, en deze in Nederland weer inleveren. Vanwege de extra kosten voor het inleveren op een andere vestiging is dit een erg dure oplossing.
Houd er rekening mee dat in Italië lading, dus ook een fiets, niet opzij van de auto mag uitsteken. Naar achter uitstekende lading moet voorzien zijn van een reflecterend waarschuwingsbord van 50 x 50 cm met diagonale rode en witte strepen. 's Nachts is bovendien een rood licht nodig.


Met het vliegtuig

De volgende vliegvelden liggen dichtij de route: Innsbruck, Verona, Venetië-Treviso, Venetië-Marco Polo, Bologna, Florence, Perúgia (bij Assisi), Rome-Fiumicino en Rome-Ciampino.
Van alle vervoerswijzen is vliegen veruit het schadelijkst voor milieu en klimaat. Bovendien komt aardolie, de grondstof voor kerosine, voor een belangrijk deel uit landen als Rusland en de Arabische Golfstaten, waar grove schendingen van mensenrechten plaatsvinden: in de Golfstaten zelfs moderne slavernij. De klimaatschade kun je enigszins beperken door de uitstoot te compenseren via Greenseat; voor mensenrechten bestaat zoiets niet.

Nuttige tips

 • Een uitgebreid overzicht van de aanbieders van vliegtickets vind je op http://vliegtickets-aanbieders.startpagina.nl/
 • Skyscanner biedt een overzicht van prijzen en voorwaarden voor fietsvervoer. Let op: de meeste luchtvaartmaatschappijen vervoeren geen e-bikes (één van de weinige uitzonderingen is Transavia). In dat geval kun je de e-bike laten vervoeren met Care4luggage en zelf het vliegtuig nemen.
 • Je moet het vervoer van je fiets vooraf reserveren. Neem hiervoor contact op met het callcenter van de maatschappij waarbij je boekt. Het komt soms voor dat lokale medewerkers van een luchtvaartmaatschappij afwijken van het beleid van hun werkgever en zo onverwachte moeilijkheden veroorzaken, bijvoorbeeld door verpakkingseisen te stellen die volgens hun werkgever niet nodig zijn. Op het forum van de Wereldfietser kun je ervaringen van fietsreizigers met verschillende maatschappijen lezen.
 • Campinggas, brandspirtus en benzine in je bagage zijn aan boord van een vliegtuig verboden gevaarlijke stoffen. Begint je fietsreis in Rome, dan kun je campinggas kopen in de kampwinkel van Camping Village Flaminio of in een doe-het-zelf zaak. Als je op de camping alleen koffie of thee wilt zetten kun je ipv een brander een kleine electrische waterkoker meenemen. Je hebt dan wel een verloopstekker of -snoertje nodig, want de stroompalen op campings hebben meestal alleen een CEE-aansluiting.

Tips voor het verpakken van de fiets

 • Informeer vooraf bij je vliegmaatschappij welke verpakkingseisen ze stellen. Print de internetpagina of de email met deze voorwaarden uit. Dat kan handig zijn als er discussies met het incheckpersoneel ontstaan.
 • Op de site van fietswinkel De Vakantiefietser staat een uitvoerige handleiding over hoe je een fiets moet verpakken voor vervoer per vliegtuig in een compacte fietsdoos of in een fietshoes. In het zomernummer 2013 van de Wereldfietser verkozen de meeste fietsers een fietshoes of verpakken met nopjesfolie (bubbeltjesplastic) boven een fietsdoos. Met een fietsdoos loop je het risico dat daar andere bagage bovenop gezet wordt, is de gedachtengang. Bovendien: als nog te zien is dat het om een fiets gaat zal het personeel er hopelijk met meer zorg mee omgaan.
 • Op het vliegveld Roma-Fiumicino is het mogelijk voor € 20 de fiets te laten sealen.
 • Inpakmateriaal is in Rome onder meer verkrijgbaar bij Ferramenta 2000, Via Alessandria 109. Is dat niet in de buurt van je overnachtingsadres vraag dan je gastheer of -vrouw je te helpen zoeken naar een zaak die inpakmateriaal (materiale di imballaggio) verkoopt, zoals bubbeltjesplastic (involucro a bolle), karton (cartone) en plakband (nastro adesivo).
 • Wil je je fiets beschermen zonder extra kosten, zoek dan op het vliegveld in de afvalbak een kleine petfles, knijp de meeste lucht eruit en doe dan de dop er weer op. Plak hem dan stevig over de derailleur. De resterende lucht in de fles werkt als een beschermend stootkussentje. Of neem van huis een paar plastic zakken of plastic tijdschriftomslagen mee, vul die op het vliegveld met oude kranten (overal te vinden) en plak die ter bescherming over andere kwetsbare delen van de fiets.
 • Doe de ketting achter op het grootste blad en pak de achterderailleur goed in om het risico om beschadiging te verkleinen.
 • Gebruik een z.g airbag, een grote tas waar je al je fietstassen in kunt doen (zie foto). Zo voorkom je beschadigingen als je tassen met kliksluiting hebt. De klemmen van zulke tassen kunnen tussen de lopende band vast blijven zitten en worden dan stuk getrokken.

Hoe kom je op het vliegveld?

 • Fietsen naar vliegveld Ciampino lijkt goed mogelijk, over een grotendeels fietsvriendelijk parcours: eerst verder over het fietspad langs de Tiber, dan door de stad (meestal over fietspaden naast hoofdwegen) en tenslotte over de Via Appia Antica. Trek er wel voldoende tijd voor uit. Vanaf camping Villagio Flaminio of camping Village Roma is het ruim 30 km.
  Naar vliegveld Fiumicino zie ik geen fietsvriendelijke route. Je kunt wel over het fietspad langs de Tiber tot station Roma-Trastevere fietsen en daar de fiets meenemen in de stoptrein naar Fiumicino. Je kunt maar op een paar plaatsen het fietspad langs de Tiber verlaten. Daarom moet je voor het station Roma-Trastevere een vreemde omweg maken. Vanaf Vanaf camping Villagio Flaminio of camping Village Roma is het ongeveer 20 km naar Roma-Trastevere.
  De bundel 'Varianten en extra routes' die je op de GPS-pagina kunt downloaden bevat ook tracks naar Ciampino en het station Roma-Trastevere. Let op: ik heb deze routes niet zelf gefietst. Ze zijn tot stand gekomen door de kaarten van OpenStreetmap en Google Maps te bestuderen. Er kunnen dus verrassingen in zitten!
 • Camping Village Flaminio in Rome laat meermalen per dag een busje met fietsvervoer rijden naar beide vliegvelden van Rome. De prijs per passagier is afhankelijk van het aantal passagiers dat per keer meegaat. Ook voor niet-kampeerders is deze campings een optie, omdat deze camping ook over bungalows beschikt.
 • Er rijden ook shuttlebussen van station Roma-Termini naar beide vliegvelden: zie hiervoor de sites van SIT bus (engelstalig).
  In deel 3 is een fietsroute naar station Roma-Termini beschreven. De track daarvan zit in de bundel Varianten en Aanvullingen, die je kunt downloaden op de de GPS-pagina.

Fietsvervoer naar huis

Nog niet zo veel Romefietsers hebben ervaring opgedaan met onderstaande bedrijven. Heb je van hun diensten gebruik gemaakt en wil je je ervaring delen met andere fietsers dan is dat zeer welkom! Stuur mij een mail en ik plaats je ervaring onder deze pagina.

Fiets laten nasturen door Care4luggage
Care4luggage is een jong bedrijf dat naast fietsen en e-bikes ook andere lastige bagage vervoert door nagenoeg heel Europa. De chauffeur die je fiets ophaalt brengt zelf een fietsdoos mee. Je hoeft alleen te zorgen dat de fiets klaar staat voor transport: de trappers eraf en het stuur een kwartslag gedraaid. Anders dan Camino Fietstransport werkt Care4luggage niet met een vast ophaaladres in Rome: je kunt je fiets dus overal laten ophalen (ook elders langs of buiten de route dus), behalve op de Camping Villagio Flaminio in Rome, want Camino Transport en deze camping hebben een exclusief contract gesloten voor het aannemen en bewaren van fietsen voor vervoer terug naar huis.
Een ervaringsbericht van twee fietsers: "Betreffende het transport van de fietsen van Venetië terug naar België zijn de mensen van Care4luggage hun beloften volledig nagekomen. Op woensdag hebben ze de fietsen opgepikt in Venetië en zondag stonden ze thuis terug in de garage!"

Fiets laten nasturen door Camino Fietstransport
Camino Fietstransport
is een vervoersbedrijf dat gespecialiseerd is op het vervoer van fietsen. Sinds kort hebben zij hun diensten uitgebreid met Rome. Wil je je fiets door hen laten in Rome ophalen dan moet je gebruik maken van hun vaste ophaalpunt: de Camping Villagio Flaminio, die dicht bij de route ligt en ook in de gids vermeld wordt. Dan moet je wel minimaal één nacht op de camping verblijven. Dat is geen straf, want het is een goede camping en je hoeft niet per sé in een tent te overnachten, want er zijn ook bungalows te huur.
Camino Fietstransport heeft daarnaast nog een vast ophaalpunt bij Pisa, maar elders in Italië ophalen kan dit jaar nog niet. De firma hoopt dat echter met ingang van 2022 wel te kunnen aanbieden.