Kunnen we al weer op pad?

Onder Reisverhalen kun je verschillende verhalen lezen van fietsers die in het eerste coronajaar naar Rome gefietst zijn.
Klik op onderstaande links om je op de hoogte te stellen van de huidige coronasituatie in Duitsland, Oostenrijk en Italië. Lees ook onderaan deze pagina de ervaringsberichten van fietsers die onderweg zijn of geweest zijn.

Duitsland
Reisadvies voor Duitsland van de Nederlandse overheid
Idem van de Belgische overheid
ANWB-overzicht met coronamaatregelen in Duitsland

Oostenrijk
Reisadvies voor Oostenrijk van de Nederlandse overhid
Idem van de Belgische overheid
ANWB-overzicht met coronamaatregelen in Oostenrijk

Italië
Reisadvies voor Italië van de Nederlandse overheid
Idem van de Belgische overheid
ANWB-overzicht met coronamaatregelen in Italië

Reisverzekering
Bij reizen naar een gebied met een oranje of rood reisadvies is het niet zeker of je dekking hebt op de reisverzekering. Neem hiervoor contact op met je reisverzekeraar.

Accommodaties
Verschillende campings bleven het afgelopen fietsseizoen dicht of accepteerden geen gasten voor één nacht. Ook sommige bed & breakfasts bleven dicht, vooral de B&B's die vooral als liefhebberij worden bedreven. Advies: bel de camping waar je wilt overnachten bijtijds op om te vragen of ze fietskampeerders voor één nacht ontvangen.

Veel hotels en bed & breakfasts vechten nu voor hun voortbestaan. Help ze door direct bij hen te boeken in plaats van bij booking.com, die hoge provisies vraagt van de hoteleignaar. Gebruik eventueel booking.com om de recensies te lezen en een keus te maken en zoek dan via Google Maps de website van de accommodatie van je keuze. In veel gevallen kun je direct op de site van de accommodatie boeken. Heeft de accommodatie geen website, dan kun je natuurlijk ook bellen.
Bij een aantal populaire toeristenplaatsen die de route aandoet, bijvoorbeeld Heidelberg, Augsburg en Garmisch-Partenkirchen, maar ook veel kleine plaatsjes langs de Rijn, staat in de gids als eerste de website van de lokale VVV vermeld. Ook daar kun je zoeken en boeken.

De terugweg: goed nieuws
Vanaf 25 mei gaan de nachtreinen van Nightjet weer rijden. De snelste verbinding Innsbruck – Amsterdam heeft wel als geducht nadeel dat je midden in de nacht in Neurenberg moet overstappen op een andere nachttrein (overstaptijd 49 minuten). Prettiger lijkt me met de nachttrein Innsbruck – Hamburg verder te reizen tot Hannover, waar je dan om 7.05 uur aankomt en om 8.40 uur rechtstreeks verder kunt naar Amsterdam.
Naar verwachting rijdt er in 2022 wel een rechtstreekse nachttrein Innsbruck – Amsterdam met fietsvervoer.
De Treinreiswinkel  doet voorlopig echter nog geen Trein & fiets boekingen, maar bij NS International en Fiets Mee kan het wel.

Camino Fietstransport en Care4luggage zijn gewoon in bedrijf. Camino FIetstransport kan je fiets ophalen in Rome of Pisa bij vaste ophaalppunten; Care4luggage kan je fiets overal ophalen, behalve op de vaste ophaalpunten van Camino Fietstransport.

Een ervaringsbericht van twee fietsers vanuit Duitsland:
"Op vrijdag 4 juni 2021 zijn we naar Rome vertrokken. Duitsland nog wel oranje, maar de coronacijfers dalen hard en Duitsland heeft Nederland van hoog risico naar risico afgeschaald. Dit betekent dat we met een negatieve test niet meer in quarantaine hoeven. Vrijdag zijn we van Bennekom naar Roermond gereden en zaterdag Duitsland in. We zijn nu na 7 dagen in Burg Katzenstein, 800km.
Vandaag zijn Duitsland, Oostenrijk en Italië op geel gegaan. We moeten ons in Duitsland bijna elke dag laten testen. Dit kan zowat in elk dorp en we hoeven niets te betalen. Als je in een hotel wilt of in een gasthof wilt eten moet je ingeënt, genezen zijn (met bewijs) of moet je een negatieve test laten zien ( niet ouder dan 24 uur!). De accomodaties gaan langzaam allemaal open. Veel hotels zijn net open. Sommige nog gesloten. Maar we redden ons wel."

En later vanuit Italië:
"In Oostenrijk willen ze ook overal een negatieve test zien. Wij hebben er aan het begin van het Ötztal nog een laten doen (gratis). Verder moet je in Oostenrijk als je een winkel, terras, restaurant of hotel ingaat een FFP2 masker op.
In Italië hoeft niemand een test te zien. In de restaurants en winkels wel een gewoon mondkapje op.
Ik heb de indruk dat alle accommodaties nu wel weer open zijn. We boeken niets via Booking. We zoeken altijd contact met de uitbater via telefoon. Dat voelt beter en zo blijft er niets aan de strijkstok bij Booking hangen."

Een ander koppel meldt vanuit Italië:
"Je merkt dat men in de toerisme-sector staat te springen om klandizie, en daarom de geldende regels waar mogelijk interpreteert naar eigen inzicht. Wat houdt dat in: bij hotels moesten wij soms een negatieve test (antigeen) laten zien, soms vroeg men er ook helemaal niet naar. Bij particuliere huisjes/appartementen zijn we er helemaal niet op bevraagd. Kortom, men wil graag toeristen ontvangen - althans dat is onze ervaring."