Fietsen naar Palermo

de route in het kort     veelgestelde vragen     foto's hoofdroute     foto's nevenroutes

overzichtskaart Rome – Palermo

In tegenstelling tot een groot deel van Zuid-Italië is Sicilië net zo rijk bedeeld met cultuurschatten als Noord- en Midden-Italië. De route Rome – Palermo biedt dan ook niet alleen bergen en een mooie kust, maar vooral in het eindpunt Palermo ook veel cultuur.
Maar om de rijke cultuur van dit fascinerende eiland recht te doen zou je eigenlijk ook het Rondje Sicilië doen, of beide routes combineren. Dan zie je naast afwisselende landschappen ook de culturele erfenis die Grieken, Romeinen, Arabieren, Normandiërs en Spanjaarden op het eiland achterlieten.

Je kunt de pdf met campinglijst en toeristische informatie en de tracks voor de route Rome – Palermo bestellen via het bestelformulier op deze site. De tracks zijn zowel in de richting Rome – Palermo als andersom beschikbaar. Daarbij is ook gedacht aan tracks van en naar de luchthavens van Palermo en Catánia. Naast tracks zijn er point-of-interest bestanden van de campings langs de route en van de bezienswaardigheden onderweg.

 

De route in het kort

Golf van Policastro
De Golf van Policastro is een van de mooiste stukken van de Tyrreense kust.
Foto: Henk Steeghs.


Rome – Benevento

Je verlaat Rome over de Via Appia Antica: een rustige en sfeervolle tocht langs cipressen en oude Romeinse grafmonumenten over de 'Regina Viarum' (Koningin der Wegen). Waar het oorspronkelijke Romeinse keienwegdek bewaard is gebleven valt er niet of nauwelijks op te fietsen, maar op veel plaatsen is een onofficieel onverhard fietspad in het gras naast de weg. Af en toe zul je misschien moeten lopen, maar dat is beter dan fietsen op de drukke uitvalswegen uit Rome. De eerste 40 km na de Via Appia Antica valt aan druk verkeer helaas niet te ontkomen. Het lijkt daarom beter van Rome tot Valmontone de trein te nemen. Na Valmontone wordt het rustiger, onder meer omdat je bijna 30 km op een fietspad op een voormalige smalspoorlijn fietst.
Culturele hoogtepunten op dit eerste deel van de route zijn de abdijen van Casamari en Montecassino. Deze laatste vergt wel een extra klim van ca. 450 meter: de abdij ligt op een berg, terwijl de route beneden in het dal blijft.

Alternatief via de Abruzzen
Houd je van ruige berggebieden en heb je daar wat extra klimwerk voor over, neem dan vanuit Rome de Abruzzen­route, die een paar km voor Benevento weer bij de hoofdroute uitkomt. De regio Abruzzo is het hoogste en ruigste deel van de Apennijnen. In de zomerweekenden en de maand augustus komen hier veel natuurminnende Italianen, maar op andere tijden is het hier heel rustig. Na Abruzzo kom je door Molise, een nog rustiger regio van uitgestrekte bossen, boerenland en kleine dorpjes. De bergen zijn hier minder hoog en ruig.
Eventueel kun je buiten Rome om vanaf Reitsma’s Route naar Rome doorsteken naar de Abruzzenroute met behulp van de tracks in de bundel ‘Extra’s Abruzzenroute’. Ook kun je vanaf Roma Termini de trein nemen naar Carsóli, Tagliacozzo of Avezzano en daar de Abruzzenroute oppakken als je minder tijd hebt of enig klimwerk wilt vermijden.

Via Pompeï en de Amalfikust
Zo’n 60 km voor Benevento splitst zich nog een route-alternatief af: via Pompeï en de Amalfikust naar Salerno, waar deze route weer bij de hoofdroute uitkomt. Rustig of licht is deze route niet echt, maar de Amalfikust is zo mooi dat je volgens sommige fietsers vergeet dat de weg steeds klimt en daalt. Het is een ruige kust met steile rotsen en diepe inhammen, maar de ruigheid wordt verzacht door de weelderige mediterrane vegetatie en de schilderachtige plaatsen die soms tegen de helling geplakt lijken te zijn. Omdat deze prachtige kust geliefd is bij de rich and famous is het er niet goedkoop.
De eerste 50 km van deze route voeren door een rustige, landelijke omgeving. De rest van de route is er meer verkeer. De 25 km voor Pompeï fiets je door een rommelig, verstedelijkt gebied. Ook daarna is er op de meeste plaatsen vrij veel verkeer, maar de omgeving wordt steeds mooier.
Aan de Amalfikust zijn tussen Positano en Amalfi acht tunnels, variërend van heel kort tot 140 m. De langere zijn zwak verlicht; bij de heel korte is dat niet nodig. Eventueel kun je vanaf Positano of Amalfi de boot nemen naar Salerno.
Als je niet de hele Amalfikust-route wil volgen, bijvoorbeeld omdat je eerst de Abruzzenroute gedaan hebt, dan kun je ook vanuit Salerno de trein nemen naar Pompeï en vanaf daar alleen het mooiste stuk fietsen. Er gaan frequente regionale treinen met fietsvervoer van Salerno naar Pompeï, terwijl de enige weg daarheen druk is.

Benevento – Messina
Tot in Benevento met zijn goed bewaard gebleven Triomfboog van keizer Trajanus valt de route naar Sicilië samen met die naar Apulië. Richting Sicilië ga je daarna zuidwaarts door het regionaal natuurpark Monti Picentini over een bergpas op 974 m hoogte. Op die manier vermijdt je het drukke verstedelijkte gebied van Napels en omgeving en bereik je de kust iets ten zuiden van Salerno.
Aanvankelijk is deze kust vlak en bezit hij mooie zandstranden, maar voorbij de Griekse tempels van Paestum wordt hij rotsachtig, al is er hier en daar ook een zandstrand. De route loopt hier door het Parco Nazionale del Cilento, nu eens onderlangs bij de zee, dan weer hoog erboven en soms door het achterland. Na dit fraaie natuurpark volgt de misschien nog wel mooiere Golf van Policastro. Ook hier gaat de route soms onderlangs en soms bovenover.
Tot het zuidelijkste puntje van Calabrië blijft de kust rotsachtig, maar er zijn ook steeds weer baaien met zandstranden. Je fietst nu en dan over boulevards met wuivende palmen, maar om de doorgaande hoofdweg zoveel mogelijk te vermijden ook wel eens over rommelige achterafweggetjes of door de heuvels achter de kust. En een enkele keer een stukje over onverharde wegen.

Messina – Palermo
Na de korte overtocht over de Straat van Messina is het eerste stuk van de route op Sicilië druk. Soms kun je door dorpjes of over de boulevard fietsen, maar vaak is de drukke hoofdweg langs de kust de enige mogelijkheid. Als het niet te warm is kun je misschien tijdens de siësta­ fietsen: er is dan minder verkeer. Anders is het wellicht beter om de 55 km tot Alcántara per trein te doen. Er gaat grofweg elk uur een trein, de reis duurt een uur tot vijf kwartier en het station Alcántara ligt maar 200 m van de route.
Na het station Alcántara gaat de route het binnenland in door het dal van de rivier Alcántara, die op sommige plaatsen een indrukwekkende kloof door de lava van de Etna uitgesleten heeft. Daarbij klim je geleidelijk omhoog tegen de voet van de machtige Etna, waarvan de vaak besneeuwde top nog kilometers lang te zien blijft. Het bergachtige binnenland is in het voorjaar prachtig: wilde bloemen, sappig groene weiden, rijpend koren, en soms ook bos. Naarmate het zomer wordt verdort de meeste vegetatie; alleen de dennen blijven groen. De vrij grote dorpen liggen meestal schilderachtig tegen een heuveltop gestapeld. Sla bijtijds eten en drinken in, want deze plaatsen liggen soms wel 30 km van elkaar!
Letterlijk en figuurlijk hoogtepunt van het parcours door het binnenland is het Parco Regionale delle Madonie. De route bereikt hier zijn hoogste punt (1652 m), niet ver van de Pizzo Carbonara, met 1979 m de hoogste berg op Sicilië na de Etna. Daarna daal je en volg je de laatste 65 km de kust, soms over de hoofdweg, soms over rustige wegen. Eventueel kun je dit laatste stuk vanwege de drukte per trein doen. Palermo, de uitbundige hoofdstad van Sicilië, is een ware schatkamer van de architectuur. Naast de Arabisch-Normanische stijl is ook de barok goed vertegenwoordigd.

 

Veelgestelde vragen

Hoe zwaar is de route?
De hoofdroute Rome - Palermo komt op gemiddeld 12,4 klimmeters per km. Dat is zwaarder dan de hoofdroute in deel 3 van Reitsma’s Route naar Rome, die op 9,0 m/km uitkomt als je de Povlakte buiten de beschouwing laat, maar lichter dan de Toscane-route (Bologna - Rome: 14,5 m/km). Wellicht zijn de hellingen echter minder steil dan in Midden-Italië. Dat weet ik nog niet, want ik heb hier (nog) niet gefietst. De opgetelde hoogteverschillen zijn gebaseerd op Google Maps, en dat klopt meestal vrij aardig met wat ik met mijn hoogtemeter geregistreerd heb voor de Rome-­route.
Als je van Assisi komend de Abruzzen­route volgt is dat niet veel zwaarder dan wanneer je via Rome fietst en dan verder via de hoofdroute naar Benevento. Volg je echter tussen Rome en Benevento de Abruzzenroute, dan is dat wel iets zwaarder dan de hoofdroute: ca 4800 klimmeters op 420 km, wat op 11,5 m/km uitkomt, terwijl de hoofdroute Rome – Benevento met ca. 3100 klimmeters per 345 km op 9,0 m/km uitkomt. Toch valt het mee, omdat de bergketens vaak parallel met de route verlopen en de hellingen met meestal ongeveer 6% niet erg steil zijn.
De Amalfikust-route is met 2487 klim­meters in 186 km (13,4 m/km) bijna net zo zwaar als de Toscane-route­, terwijl de hoofdroute tussen het punt waar de Amalfikust-route afslaat­ tot waar hij weer bij de hoofdroute terugkomt met 1062 m in 125 km uitkomt op 8,5 m/km.

Hoe lang doe je erover?
De route Rome – Palermo is 1283 km. De laatste 290 km daarvan vallen samen met het Rondje Sicilië. Stap je bij de Etna over op het rondje Sicilië dan is de afstand Rome – Palermo­ 1783 km, of 1635 km als je de afsteek­route gebruikt.
Komend van Assisi is de route via de Abruzzen 66 km korter dan via de hoofdroute Rome – Benevento. Komend vanaf de Toscane­-route is het via Rome of via de Abruzzen vrijwel even lang. Begin je vanuit Rome via de Abruzzenroute, dan wordt je route 75 km langer.
Kies je voor de Amalfikust-route dan wordt het parcours 61 km langer.
Heb je niet genoeg tijd voor de hele route dan kun je in de zomer vanuit Salerno de veerboot van Caronte & Tourist naar Messina nemen, wat ruim 500 km scheelt. Ook kun je twee keer per dag de fiets meenemen in de trein tussen Salerno en Villa San Giovanni, de gebruikelijke plaats voor de korte oversteek naar Messina. De reis duurt circa vijf uur en je moet overstappen in Paola. Wil je echter geen van de mooiste stukken van de Tyrreense kust missen, stap dan pas in Scalea-S.D. Talao op de trein. Dan spaar je ongeveer 300 km uit.

Wat is de beste reistijd?
De temperatuur en het landschap zijn op zijn best tussen half april en half juni. Neem in elk geval altijd ook warme kleding mee: in de bergen kan het zelfs in Zuid-Italië wel eens afkoelen. Dit geldt nog meer voor de Abruzzenroute, waar een hoogte van 1440 m bereikt wordt. Daar komt de lente zeker niet eerder dan bij ons!
In de zomermaanden is het voor de meesten van ons echt te warm hier. In augustus – dé vakantiemaand in Italië – wordt betaalbaar onderdak schaars en is het erg druk en vol op campings. Bovendien zijn veel winkels en café’s in steden en dorpen dan gesloten. Kun je alleen in de zomer met vakantie, pas dan je dagschema aan de hitte aan. Fiets vooral in de koelere uren in de vroege ochtend, rust tijdens de hete middag en stel je verwachtingen qua haalbare dagafstand naar beneden bij. Tussen half september en half oktober wordt de temperatuur geleidelijk weer prettiger om te fietsen, maar na de droge zomer en de oogst ziet het landschap er minder mooi uit.
Als je deze route combineert met de route naar Rome en niet zo grote dagafstanden aflegt kun je misschien beter in het voorjaar in het zuiden beginnen en richting huis fietsen. De kans is dan veel groter dat je de hele reis aangename temperaturen hebt. Fiets je vroeg in het seizoen vanuit Nederland of België zuidwaarts dan is het aan het begin van je tocht en in de Alpen misschien aan de koude kant en ga je wat later dan is het aan het eind van de reis wellicht warmer dan je lief is.

Is er genoeg accommodatie onderweg?
Campings: tot de route ten zuiden van Napels de kust bereikt zijn er vrijwel geen campings in de hoofdroute, zie de campingkaart hieronder. In de Abruzzenroute zitten er wel een aantal, vooral in het Parco Nazionale d’Abruzzo, Lazio e Molise. Langs de kust zijn er alleen campings waar ook goede stranden zijn. Daardoor zijn de afstanden tussen campings langs de Calabrische kust soms wel 100 km. Deze campings aan de kust zijn helemaal ingesteld op Italiaanse gezinnen die hier hun hele zomer­vakantie doorbrengen: campings met alles erop en eraan, die niet zelden alleen in hoogseizoen open zijn. Vaak zijn het tevens bungalowparken en is er tot laat in de avond lawaaiige animatie. Op veel campings in Zuid-Italië is het sanitair eenvoudig en vaak verouderd.
Aan de kust is veel accommodatie in hotels en bed & breakfasts, maar in het hoogseizoen is ook de toeloop groot. In het binnenland zijn er naast hotels en B&B’s ook agriturismo’s, maar er is wel minder accommodatie dan in Noord- en Midden-­Italië.
Tip: Je kunt misschien ook gebruik maken van couchsurfing. Je moet het niet zien als een gratis hotel; het is meer logeren bij vrienden die je nog niet kent. Daarom begin je met op de site van couchsurfing een profiel van jezelf aan te maken. Daarna kijk je welke couch-aanbieders er zijn in de plaats waar je wilt overnachten en bestudeer je hun profiel om erachter te komen of er een 'klik' zou kunnen zijn. Vervolgens stuur je enkele van deze mensen een 'couchrequest' en wacht af of er positieve reacties komen.
Een vergelijkbaar concept is warm showers, een non-profit organisatie van fietsers voor fietsers om gratis bij elkaar te overnachten.

Campings aan de zuid-italiaanse routes
campingkaart zuid italie

Hoe zijn de wegen?
Wat betreft het wegdek: Slechts een enkele keer is een kort stuk slechte onverharde weg nodig om druk verkeer te vermijden, maar ook de asfalt­wegen zijn vaak erg slecht.
Wat betreft de verkeersdrukte: ik heb maar een paar autovrije stukjes ontdekt voor deze route. Buiten Rome is de eerste 40 km echt druk. Ook de eerste 60 km op Sicilië, van Messina langs de kust richting Etna, is er veel verkeer. In beide gevallen is het mogelijk het drukke gedeelte per trein over te slaan. De rest van de route valt de drukte mee.

Kun je de route met kinderen fietsen?
De in het binnenland lange afstanden tussen rustpunten met voorzieningen, het bijna overal ontbreken van fietspaden en de hoge temperaturen in de zomer: ik zou het niet doen.

Wat moet je verder nog weten?
Anders dan benoorden Rome kun je in Zuid-Italië met loslopende zwerf-, waak- of berghonden te maken krijgen, die soms ook in groepsverband opereren. Enkele fietsers hebben hierover bericht. Zwerfhonden komen meestal alleen om eten bedelen en zijn vaak (te) aanhankelijk. Berghonden zijn grote honden die zonder herder de kudde moeten beschermen tegen roofdieren. Deze honden zijn dan ook het gevaarlijkst.
Op het forum van de Vereniging Wereldfietser, maar vooral op het Duitstalige Fernradlerforum staan veel meningen en adviezen over het onderwerp "wat te doen bij aggressieve honden". Vaak spreken de bijdragen op deze fora elkaar erg tegen. Sommige bijdragers gebruiken een dazer (verkrijgbaar bij de Fietsvakantiewinkel). Anderen raden pepperspray aan, in Nederland en België een verboden wapen, maar in Italië onder voorwaarden toegestaan.
Voor elk middel geldt in elk geval dat je het direct bij de hand moet hebben, omdat honden soms plotseling van een erf komen aanrennen. Tijd om het dan uit je fietstas te halen is er op dat moment niet meer! Je zult het dus bijvoorbeeld aan een touwtje om je nek moeten hangen of op je stuur monteren.

Hoe kom ik terug per vliegtuig?
Vliegen kan vanaf Palermo of Catánia. Bij de GPS-tracks voor de route Rome - Palermo zijn ook tracks naar de luchthavens van Palermo en Catánia opgenomen. Neem je je fiets mee in het vliegtuig dan heb je misschien wat aan de inpaktips elders op deze site. Reken er niet op dat je op de vliegvelden van Palermo of Catánia een fietsdoos kunt kopen. Je zult zelf iets in elkaar moeten knutselen.
Wil je je fiets niet meenemen in het vliegtuig dan kun je gebruik maken van Care4luggage, een jong bedrijf dat naast fietsen en e-bikes ook andere lastige bagage vervoert door nagenoeg heel Europa. De chauffeur die je fiets ophaalt brengt zelf een fietsdoos mee. Je hoeft alleen te zorgen dat de fiets klaar staat voor transport: de trappers eraf en het stuur een kwartslag gedraaid.
Bij Care4luggage kun je fiets in principe bij elk hotel of elke camping laten ophalen. Natuurlijk moet je van dat hotel of die camping dan wel toestemming hebben om je fiets daar achter te laten. Alleen in Rome heeft Care4luggage een vast ophaalpunt: Hotel Selva Candida, Via di Selva Candida 200, tel. 06-6157211. Het hotel heeft goede recensies op internet: het is rustig gelegen, heeft een mooie tuin en dichtbij is een goed restaurant. Je hoeft niet in het hotel te overnachten om je fiets daar achter te laten. Wel betaal je dan een kleine vergoeding voor de service.
Er zijn twee campings waar je je fiets niet kunt achterlaten voor Care4luggage: camping Village Flaminio in Rome en camping Torre Pedente in Pisa. Met die twee campings heeft Camino Transport een exclusief contract afgesloten voor het in ontvangst nemen van fietsen.

Hoe kom ik terug zper trein, bus of veerboot?
Wil je per trein terug laat je dan adviseren door de Treinreiswinkel of Fiets Mee (zeer aanbevolen!). Op dit moment is de stand van zaken is dat je tot Bologna aangewezen bent op regionale treinen en dus een aantal keren zult moeten overstappen. Snellere treinen nemen geen fietsen mee binnen Italië.
Met de Flixbus ben je wellicht sneller in Bologna dan met de trein, maar op deze bussen is slechts plaats voor een beperkt aantal fietsen en de bussen zijn vaak al vroeg volgeboekt. Let op: Flixbus vervoert geen e-bikes!

Vanaf Bologna kun je met een internationale trein naar Innsbruck en van daar met de Night Jet (nachttrein) naar Hamburg. In Hannover kun je ‘s ochtends overstappen op een trein naar Nederland. In de toekomst hoopt Night Jet ook een nachttrein van Innsbruck naar Amsterdam te laten rijden.

Wil je je treinreis zelf uitzoeken, gebruik dan voor het Italiaanse deel van de reis de site van Trenitalia en kies onder ‘Main Solutions’ voor ‘Regional’, want fietsen mogen alleen mee op regionale treinen. Klik in de resultaten op de treinen die vermeld staan om de dienstregeling te zien. Klik daarna op 'Details'. Zie je dan een fietssymbooltje dan is het een trein met enkele fietsplaatsen. Je kunt ook de site van Deutsche Bahn raadplegen. Die is gebruiksvriendelijker, maar ‘ziet’ niet altijd alle treinen die je in Italië kunt gebruiken.

Vanuit Palermo vertrekken ook veer­boten naar onder meer Napels, Livorno (dichtbij Pisa) en Genua. Verder is er nog een veerboot van Messina naar Salerno. Zie voor deze veerverbindingen www.directferries.nl.

 

Foto's hoofdroute

Via Appica Antica
Rome uit via de Via Appia Antica

Fietspad op voormalige spoorlijn bij Fiuggi
Fietspad op voormalige spoorlijn bij Fiuggi
Foto: Thomas Koomen

Ferentino tegen de achtergrond van de Monti Lepini, zo’n 125 km voorbij Rome
Ferentino tegen de achtergrond van de Monti Lepini, zo’n 125 km voorbij Rome. Eigen foto.

Bij Ceccano
Waar mogelijk volgt de hoofdroute de dalen, zoals hier voorbij Ceccano.

Landschap bij Pontecorvo aan de hoofdroute tussen Rome en Benevento
Landschap bij Pontecorvo. Het karrepad maakt geen deel uit van de route!

Triomfboog van Traianus in Benevento
Beeldhouwwerk aan de Triomfboog van Trajanus in Benevento
Foto: Wikipediagebruiker Camster2

Griekse tempels in Paestum
De Griekse tempels van Paestum

Kustweg in de Cilento
Kustweg in de Cilento

Het strand van Torremezzo di Falconaro buiten het badseizoen
De Calabrische kust bij Torremezzo di Falconara buiten het badseizoen

Scilla
Vlak langs zee in Scilla

De Etna
Gangi tegen de achtergrond van de Etna, op 80 km afstand

In het binnenland van Sicilië, zo’n 60 km voor Palermo
In het binnenland van Sicilië, zo’n 60 km voor Palermo

De kathedraal van Palermo
De kathedraal van Palermo

 

Foto's nevenroutes

Rocca Sinibalda
Het Castello Cesarini in Rocca Sinibalda
Foto: Wikipediabijdrage van Alexander

In het Parco Nazionale d’Abruzzo, Lazio e Molise
Het Lago di Barrea met de Monte Marsicano (2242 m) in het Parco Nazionale d’Abruzzo,
Lazio e Molise. Eigen foto.

Gezicht op Pescolanciano
Maar ook het vervolg van de route door Molise is fraai, zoals hier bij Pescolanciano.
Foto: Wikipediabijdrage van aledm90.

omgeving Benevento
Kort voor Benevento

Pompeï
Op weg naar de Amalfikust kom je ook langs de ruïnes van Pompeï.
Foto: Wikipediabijdrage van Mentnafunangann.

De Amalfikust
De Amalfikust is misschien wel de mooiste kust van Italië.

Positano
Positano